Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Másfélméteres hó Szlovéniában

2007.01.27. Stánicz Balázs

Másfélméteres hó Szlovéniában Az elmúlt napok kiadós havazása a szlovén síterepeket is alaposan betemette. A Genovától elinduló ciklon  elsősorban a Kamniki Alpokban, illetve az ország nyugati felében tombolta ki magát, helyenként méter feletti hóval örvendeztetve meg az ottani síközpontokat.

Az, hogy január vége felé másfél méteres hóvastagságot mérjenek a Kaninon nem meglepő, hiszen a szlovén hórekordernek számító síterepen nem egyszer mértek 5-6 méteres havat. Azonban a szinte másfél nap alatt lezúduló irdatlan mennyiségű égi áldás a sokat tapasztalt helyieknek is meglepetést okozott.

Kaninon 120 cm friss hó esett, így jelenleg 150 cm-t mérnek a hegyen. De nincs szégyenkezni valója az alacsonyabban fekvő síterepnek sem, így Stari Vrh-n 80 cm-es hó fedi a sípályákat (itt egyébként az idei szezontól egy vadonatúj ülőfelvonónak is örülhetnek az ide látogató sízők és hódeszkások), Cerknoban pedig több mint 90 cm-es a jelenlegi hóvastagság.

Nem maradt ki Tél Úrfi kalandozásaiból a Karavankák vonulatai közt elterülő Zelenica sem, ahol a 160 cm-t mutatott a mérce, ami még a kanini adatokat is felülmúlja. De az osztrák határ közelében fekvő Kranjska Gorának sincs mit szégyenkeznie; itt 82 cm hullott le az elmúlt napok során.

Ljubljanától keletre viszont mintha egy függönyt húztak volna le, ugyanis az ország keleti felében fekvő síparadicsomok alig kaptak valamit. A majd' 2000 m-es Krvavecen 25 cm friss hónak örülhettek a helyiek. A Maribor feletti Pohorje hegységben szerény 10-15 borítja a hegyoldalakat.

Ha a hó nem is, de a hideg vigasz lehet a mariboriaknak, hiszen a kemény mínuszoknak köszönhetően éjt nappallá téve dolgoznak a hóágyúk, hogy a Pohorje hegység lejtőit mielőbb fehérré varázsolják. Erre szükségük is van, hiszen a 25 sípályából egyelőre csak 11 tart nyitva, a bolfenki szektor például teljesen zárva van.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.