Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az egész szezont megmentheti a havazás Karintiában

2007.01.25. Bata Attila

Az egész szezont megmentheti a havazás Karintiában Karintia tartományba beköszöntött az igazi tél. Több mint egy méter friss hó esett Heiligenblut és Nassfeld környékén. Közben a második legmagasabb, 4-es fokozatra emelkedett a lavinaveszély. A most érkezett tekintélyes havazás lehet az utolsó esély arra, hogy sikeres szezont zárjanak az itteni síterepek.

Igazi téli hangulat uralkodik a tartomány nagy részén. A heiligenbluti iskolások egy pár napja még nem is reménykedhettek abban, hogy lavinaveszély miatt nem kell iskolába menniük. A 60 iskolás legnagyobb örömére az iskolához vezető út túlságosan veszélyesnek bizonyult, ezért le kellett zárni.

A síterepeknek is meggyűlt a baja az állandó lavinaveszéllyel. A heiligenbluti síterep Schareckabfahrt pályája mellett szerda reggel négyszer is robbantással kellett mesterséges lavinákat beindítani, hogy biztonságossá tegyék a sípályát. Végül is minden a tervek szerint alakult és mostantól biztonságosan lehet használni a pályát.

A helyiek szerint legalább 15 éve nem volt ekkora havazás a környéken. Utoljára 1991 decemberében hullott le egyszerre ilyen sok hó Heiligenblut környékén. Van egy kis különbség a tartomány különböző régiói között. A nyugati részre kevesebb jutott a hóból, itt nem is okozott fennakadást a közlekedésben.

Felső- és Közép-Karintiát támadta legerősebben tél tábornok. Volt olyan hely ezen a területeken, ahol 48 óra leforgása alatt 120 centiméter hó esett. Nagyon sokan örömmel fogadták, hogy a zöldes-barna hegyoldalak végre fehérbe öltöztek.

Nagyon elégedettek a síterep üzemeltetők Bad Kleinkirchheim környékén. A lifttársaság szóvivője szerint tegnap 60 cm friss hó esett. Szerencsére felkészülten várták a havazást és jelenleg asz összes alkalmazott a pályák előkészítésén dolgozik.   A hatalmas hómennyiségnek köszönhetően újabb pályákat lehet majd megnyitni és remélhetően megszűnik az eddigi zsúfoltság a sípályákon.

A karintiai pályaüzemeltetők szerint a havazás szinte az utolsó pillanatban érkezett. Végre behavazódtak az alacsonyabban fekvő pályák is, és végre le lehet síelni a parkolókig. Az már most látszik, hogy Felső-Karintia pályáin a mostani havazás valószínűleg megmentette a szezont. A pályák előkészítése, főleg ahol a lavinaveszély is fennáll, eltarthat egy ideig, de valószínűleg a hétvégére már mindenhol nagyszerű körülmények között lehet síelni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.