Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: márciusi rekordokat és fákat dönt a havazás

2007.03.20.

Ausztria: márciusi rekordokat és fákat dönt a havazás Amire egész szezonban vártunk megjött, és mindez március második felében! A Gurki és a Seetali Alpokban ma reggelig mintegy 120-130 cm friss hó esett. A Sonnblickről összesen három méter (nem elírás) porhavat jeleztek. A havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben és az áramellátásban.

Eddig - a január végi havazáshoz hasonlóan - Karintiát kapták el a legjobban a hófelhők. Itt a völgyekben 40-50 cm friss hó esett, a hegyekben pedig jó esély van arra, hogy a mai nap végén ismét eléri a frissen leesett hó vastagsága az egy métert. A kedvelt karintiai síparadicsomból, Nassfeldről 85 cm friss havat jeleznek.

A havazás nem csak áldást, hanem kisebbfajta katasztrófát is jelent Karintiában. Tegnap délután az A2-es autópályán több mint ezer autó akadt el a hóban Klagenfurt és Grafenstein között. A torlódás hossza elérte a nyolc kilométert. További gondot jelentett, hogy a hirtelen jött nagy hómennyiséget nem bírták el a fák és sorra rádőltek a villamos vezetékekre. Tegnap negyvenezer háztartásban szünetelt az áramellátás. A tűzoltók és a helyiek egyik legfőbb tevékenysége, hogy a hó súlya alatt roskadozó fákat megszabadítsák a hatalmas hótömegtől.

Egész Ausztriában megnőtt a lavinaveszély. Az ötfokozatú skálán szinte mindenhol a negyedik fokozat van érvényben. A mai napon már történt egy halálos baleset a Salzburg tartományban található Fulseck bei Dorfgastein síterepén, ahol a megelőző robbantásokat végző pályamunkások közül az egyiket elsodorta a hóomlás. A hírek szerint túl korán robbantották be a lavinát és a pályamunkásnak már nem volt elég ideje biztonságba húzódni. Stájerországban ma délelőttig egy sérültje van a lavinabaleseteknek és egy személyt jelenleg is keresnek.

Az elmúlt 24 órában folyamatosan havazott Salzburg tartományban is. Ma reggelre a Rauris völgye 70 cm, St. Michael im Lungau 55 cm, Gastein 48 cm, Krimml 37 cm friss hóra ébredt. Az időjárás kiszámíthatatlanságát is jellemzi, hogy számos helyen ezek az adatok márciusi rekordnak számítanak. A Zell am See környékén is folyamatosan esik a hó, csak lenn a városban 30 cm friss hó esett eddig. A havazáshoz hideg is párosul, a faluban -4, a sípályák tetején -8, a közeli gleccseren pedig -16 fokot mértek reggel.

Néhány helyen igen tekintélyes hómennyiség alakult ki az elmúlt napok havazásának köszönhetően. A 3015 méter magasan található Sonnblicken már 300 cm a hó vastagsága, de nem sokkal marad el tőle Galzig (2081 m) és Rudolfshütte (2304 m), ahol 248, illetve 240 cm hó borítja a tájat.

Külön csoda, hogy a 646 méter "alacsonyan" fekvő karintiai Reisachban 45 centiméter, és az 530 méteren fekvő szintén karintiai Feistritz ob Bleiburg településen 43 cm friss hó hullott eddig. Még a klagenfurti repülőtéren is 24 cm hó esett, de a bécsi és grazi repülőtérről is 6 cm havat jelentettek. Érdekesség, hogy a 202 méteren elterülő alsó-ausztriai Poysdorf lakosai is 3 cm friss tavaszi hóban gyönyörködhettek.

Ausztriában a havazás továbbra is folytatódik, ám a havazás középpontja várhatóan észak-nyugatra mozdul el, így a következő órákban már inkább Tirol és Vorarlberg síterepein várható nagyobb mennyiségű friss hó. Szintén havazott a szomszédos Szlovéniában is. Az elmúlt 24 órában Vogelen 75 cm, míg Pohorjén 40 cm friss hó hullott.

Nincs mit szégyenkeznie a határközeli terepeknek sem, Raxon és Schneebergen fél méter, Hochkaron 30 cm, míg a Wechselben 40 cm a leesett hó mennyisége a kedd reggeli adatok szerint. A hirtelen beköszöntött télnek köszönhetően a múlt héten bezárt St Corona március 23.-án újra megnyitja kapuit! Gemeindealpén szintén gondolkoznak az újranyitáson és az is elképzelhető, hogy az idei szezonban először (!) Unterbergen is lehet majd síelni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.