Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Remek hóviszonyok az osztrák határ melletti terepeken

2007.03.21. Stánicz Balázs

Remek hóviszonyok az osztrák határ melletti terepeken Talán kicsit abszurd, de az eddigi szezon során sohasem volt olyan jó a határközeli síterepeken a hóhelyzet, mint napjainkban, s mindez így március végéhez közeledve. Az elmúlt napokban a Raxon, a Schneebergen és az Ybbstali Alpok területén 80 cm, a délebbre fekvő Wechselben fél méter friss hó esett.

Semmering-Hirschenkogel közel 60 cm friss havat jelentett, a síparadicsom azonban úgy látszik semmit sem bíz a véletlenre és ma hajnaltól hóágyúkkal is megkoronázták Holle Anyó munkáját. Bár a szomszédos Stuhleck valamivel kevesebb havat kapott, de a Stuhleck Standardabfahrtot (a "buborékos" melletti sípálya) így is sikerült újra megnyitni. Az alsóosztrák hórekorder sem maradhat ki a felsorolásból, Hochkaron már elérte a 120 cm-t a hó vastagsága.

A múlt heti rendkívüli meleg időjárás következtében bezárt Mitterbach-Gemeindealpe újra kinyitja kapuit, a csúcson 80 cm hó található. A síközpont vezetősége Húsvéthétfőre tűzte ki a szezonzárást. Március 23.-tól szintén újranyit St Corona, itt már ma elkezdték a sípályák ratrakolását.

De nem csak a hegyekben, hanem a völgyekben is a hó az úr. Különösen igaz ez Lunz környékére, ahol 24 óra leforgása alatt 40 cm fehér pelyhes hullott le.

Természetesen a hirtelen jött nagy hómennyiség miatt szinte a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben. Tegnap ennek ellenére kimerészkedett a szabad terepre két sítúrázó a Preiner Gscheidnél (Rax), akik könnyelműségük miatt csúnyán megfizettek, mivel mindkettőjüket egy általuk elindított lavina sodort el. Az egyiküket öt órán keresztül próbálták újjáéleszteni, sikerrel! Sajnos a sítúrázó ennek ellenére a mai nap belehalt súlyos sérüléseibe.

A meteorológusok péntektől újabb jelentős havazást várnak a térségbe, így szombatra virradóra ismét négyes fokozatra emelkedhet a lavinaveszély.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.