Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyugati-Alpok: 40-60 cm friss hó esett egy nap alatt

2007.02.27. Bata Attila

Nyugati-Alpok: 40-60 cm friss hó esett egy nap alatt Sajnos az idei télen már megszokottnak mondható, hogy havazás esetén az Alpok nyugati oldalán lévő síterepek járnak sokkal jobban. Így történt a hét elejei havazással is. A Nyugati-Alpokban 40-60 cm friss hó esett, míg a hozzák közelebb eső osztrák hegyekben átlagosan 10-25 cm hó hullott.

A szerencse forgandó, a hóhelyzet az idén teljesen ellentétes képet mutat a tavalyi szezonhoz képest. Akkor a francia és svájci síterepek irigykedtek az osztrák pályákra, most inkább fordítva. Az elmúl 24 óra leforgása alatt 60 centiméter friss hó esett a Nyugati-Alpokban. A svájci meteorológiai intézet jelentése szerint még az 1000 méter alatti területeken is 40 cm friss hó esett.

A svájci pályák mellett a szomszédos francia terepeknek is kijut mostanában a havazásból. Csak jó hírek érkeznek Les 2 Alpes környékéről, itt már napok óta kisebb megszakításokkal állandóan havazik. Szintén erős havazást jelentettek Tignes környékéről. A frissen lehullott csapadék után sok helyen 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben, egyes helyeken életbe lépett a legmagasabb, ötös fokozat is.

A havazás a következő napokban is folytatódni fog. Az 1500 méter feletti területeken azonban nagyon erős széllel is számolni kell majd. Valószínűleg az elkövetkező napok hóviharaiban nem lesz ideális síelni, de a továbbiakban várható 20-30 cm friss hó még jól jöhet, ha lecsendesedik a szél.

Valamivel kisebb, de már nagyon várt havazás érte el Ausztriát is. Különösen szerencsésnek mondható a Zell am See környéke. Bár a városban a hó már elolvadt, az utóbbi napokban 30-35 cm friss hó hullott Schmittenhöhe pályáira. Itt is erős a szél, helyenként 70 km/órás széllökéseket jelentettek. Havazott a szomszédos Saalbach-Hinterglemmben is, a felsőbb részeken 20 cm friss hó esett, az alsóbb részeken itt sem esett jelentős hóréteg. A tiroli síterepeken is átlagosan 15-20 cm friss hó esett. Kitzbühel és a Ziller völgy is végre búcsút mondott a hétvégi 10-14 fokos "hőségnek" és visszatért a tél.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.