Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vannak azért nyertesei is az idei enyhe télnek

2007.02.24. Bata Attila

Vannak azért nyertesei is az idei enyhe télnek Eddig csak az idei enyhe tél negatív hatásiról lehetett hallani. Talán itt az ideje, hogy szóljuk azokról is, akik nyertesei az idei siralmas szezonnak. Mindenek előtt az útfenntartók Ausztriában vagy Magyarországon. Amíg a turizmust milliárdos veszteséget érik, addig nekik az elmaradt tél jelentős spórolást eredményez.

A tiroli hegyi falvak és városai minden szezonban jelentős összeget terveznek a költségvetéseikben téli útfenntartásra. Ezt az összeget még sok esetben túl is kellett lépniük. Nagyon sok polgármester - ahol ez nem sújtja a helyi turizmust - kifejezetten ilyen télről álmodott mindig. Az idén jóval kevesebbet kellett költeni hóeltakarításra, sószórásra vagy zúzalékkövekre.

Egy átlagos téli szezonban körülbelül 460 000 eurót költ a tiroli Innsbruck hóeltakarításra. Sajnos a tavalyi fantasztikus hó már messze nincs itt, de a nyomai még ott maradtak a város költségvetésében, hiszen valahogyan elő kellett teremteni a tavalyi hóeltakarítás egy millió euró feletti költségeit. Most már ki lehet jelenteni, hogy az idén ezzel nem lesz nagy gond. Mostanáig a városnak összesen 46 000 eurót kellett hóeltakarításra költenie.

Tavaly ilyenkor már 1600 tonna zúzalékkővel kellett leszórni az utakat, ezzel szemben az idén csak 16 tonnára volt szükség. Nagyságrendileg hasonló mennyiségben kellett kevesebbet használni sóból is. A hómunkásoknak az idén csak 48 napot kellett készenlétben lenniük, amely majdnem a fele a szokásosnak.

Egész Ausztriát tekintve körülbelül 8 millió eurót spórolt meg az állam azzal, hogy a só szokásos mennyiségének csak a harmadát kellett felhasználni az autópályákon. A hegyi részeken, így Tirolban is felére csökkent az autópályákra kiszórt só mennyisége.

Az enyhe időjárás másik nagy nyertesei az építkezések. Az idei tél alkalmas volt az építkezések folytatására, és jóval több embert tudtak foglalkoztatni a tiroli építőiparban mint korábban. Az intenzív építkezések extraprofitot termeltek a beszállítóknak, soha ennyi betont, kavicsot vagy követ nem rendeltek mint ezen a télen.

Turizmuson belül is van nyertese az enyhe télnek. Jelentősen emelkedett a forgalmuk az osztrák fürdőknek és élményfürdőknek. A turisták az előre eltervezett szabadságaikat inkább a gyógy és welness központokban töltötték el mint a kopár hegyekben. Azt is el lehet mondani, hogy egy kicsit mindenki jobban járt az enyhe téllel. Az osztrák energetikusok becslései szerint az enyhe időjárás miatt minden osztrák legalább 10-20 százalékkal kevesebbet költ fűtésre az idén.

Az enyhe tél veszteseiről már többször írtunk. Nagyon rossz szezont zártak a sportfelszerelés gyártók és a 2000 méter alatti síterepek. Félő, hogy az idei rossz szezon sokkal megfontoltabbá teszi a turistákat, így jövőre valószínűleg csökkenni fog az előzetes foglalások száma az utazási irodáknál és a szálláshelyeken.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.