Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhe és rövid svájci szezon kevés hóval

2007.04.28. Bata Attila

Enyhe és rövid svájci szezon kevés hóval Milyen volt az idei tél Svájcban? Pár szóban összefoglalva: enyhe, rövid, és a szokásosnál sokkal kevesebb hó esett. Amióta rendszeresen végeznek meteorológiai méréseket Svájcban, még sosem tapasztaltak ilyen enyhe telet.

Az eddigi adatok szerint az idei szezonban tizenöten vesztették életüket lavinabalesetben, és ez a szám jóval alacsonyabb a sokéves átlagnál. A halálesetek jelentős része 3-as (közepes) fokozatú figyelmeztetésnél következett be, míg hárman az alacsonyabb fokozatú (2-es) figyelmeztetés mellett vágtak neki a hegyeknek és lelték halálukat a hó alatt.

Szakértők szerint a kevesebb haláleset nagy részben az enyhe időjárásnak is köszönhető. Az enyhe időjárás főleg a hegyek belsejében stabilizálta a hóviszonyokat, így itt kevesebb baleset is történt. Az sem mellékes, hogy az előző év végéig alig havazott, így a veszélyesebb helyeken nem is lehetett sítúrázni vagy off-piste síelni.

Az időjárás pedig elszomorított a téli sportok kedvelőit. Svájcban 143 éve tartják nyilván a meteorológiai adatokat, és ezek szerint még sosem volt ilyen enyhe a tél. A kedvezőtlen jelek már ősszel jelentkeztek, amikor szintén megdőlt a korábbi melegrekord. Sajnos az idén már sorozatban harmadszor fordult elő, hogy a szokásosnál jóval később érkezett meg az első nagy havazás Svájcba.

Nemcsak késett a havazás, hanem ritka vendég is volt. Nagyon ritkán fordult elő az idei szezonban, és akkor is csak rövid ideig tartott, hogy a hóréteg vastagsága a tél folyamán elérje a sokéves átlagot. Az északi és a nyugati hegyekben pedig szinte csak a 2000 méter feletti részeken esett a hó. Január 19-én pedig a szezon egyik legszörnyűbb napja köszöntött be, amikor a Magyarországot is "súroló" Kyrill orkán jóvoltából heves esőzés áztatta a 2700 méter alatti területeket, és mosta el a korábban nagy nehezen összegyűlt havat.

Különösen fájó, hogy a szokásosnál sokkal rövidebbre sikeredett az idei szezon. A megkésett szezonkezdet után hiába reménykedtünk a jó folytatásban. Az idén először fordult elő, hogy a legvastagabb hóréteget nem áprilisban mérték, hanem márciusban. Április elején beköszöntött meleg hirtelen elolvasztotta a hóréteg nagy részét, és volt ahol az átlagosnál egy hónappal korábban véget ért a szezon.

A téli sportok népszerűsége szempontjából is aggasztónak tűnik, hogy az Alpok legmagasabban fekvő síterepeivel büszkélkedhető svájciak is ilyen katasztrofális telet zártak. Abban azért valószínűleg bízhatunk, hogy jövőre ennél csak jobb lehet.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.