Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sok helyen megdőlt a melegrekord Európában

2006.10.28.

A francia Alpokban szinte hihetetlen dolog történt. Öt napon keresztül 4000 méter közelében volt a fagypont, amelytől még jobban lekoptak a gleccserpályák. A francia síterepek szomorúbb képet mutatnak jelenleg, mint egy évvel korábban, de ebből ilyenkor még szerencsére nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Svájcban is szokatlanul meleg volt mostanában. Szinte hihetetlen, hogy a Rajna völgyében 28-29 fokot mértek. Október második felében még sosem mértek ilyen meleget az alpesi országban. A szokatlan meleget a Szaharából az Alpok felé érkezett meleg levegő okozta, amely a hegyekben is csúcsokat döntött. Új melegrekordot mértek számos síterepen, köztük pl. Jungfraujoch és Corvatsch terepén.

Spanyolországban ilyenkor is kellemes az időjárás, de a déli részen mért 29-30 fok sem mondható normálisnak. Ehhez még társulnak az ilyenkor sajnos gyakran könnyen bekövetkező erdőtüzek. Az országot megbolondítja az időjárás. A középső részeket pedig olyan hatalmas esőzés áztatta el, amelyet a helyiek ötven éve nem tapasztaltak.

Németországot és Ausztriát is megtréfálta az októberi enyhe időjárás. Az ilyenkor szokásos átlagos 12 fok helyett 20-25 fokot mértek a két ország nagy részén. Az idei valószínűleg a legmelegebb október lesz mióta hivatalosan mérik és nyilvántartják a meteorológiai adatokat. Az osztrák meteorológiai intézet felhívta a figyelmet arra, hogy egy évvel korábban csak 15 fok volt a maximumhőmérséklet, míg 2003-ban ugyanezen a napon mínusz 5 fokot is mértek, majd másnap hirtelen 10 fokot emelkedett a hőmérséklet. Vagyis: jobb, ha nem keresünk logikát az időjárásban!

Azonban jó hírünk is van a síelőknek. A hétvégén megérkezik északról a hidegfront, amely például Skóciában (nem sokkal magasabb, mint a mi hegyeink) már jelentős lehűlést és kisebb havazást okozott. Jövő hét elején itt a hideg az Alpokban is, és az 1500 méter feletti területeken havazás várható. Újabb francia terep, Les 2 Alpes nyitott ki a hétvégén. A szél erősen fújt, de az enyhe idő és a csodás napsütés ellenére meglepően jó hóviszonyokkal találkoztak a síelők - még a délutáni órákban is.   

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.