Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Visszatért a tél az Alpok magasabb részeire

2007.05.17. Stánicz Balázs

Visszatért a tél az Alpok magasabb részeire A május eleji kisebb havazások után ismételten visszatért a tél az Alpokba és Európa magasabb hegységeibe. Több helyütt havazott a Pireneusokban is, Port Ainén ezt kihasználva a ratrakkal szerelték le a pályajelzéseket és a védőszivacsokat, normális esetben ezt egy kis teherautó segítségével végzik.

Norvégiában sem éppen az enyhébb arcát mutatja az időjárás, hiszen a Folgefonna gleccseren immáron másodszorra halasztották el az eredetileg május 10-re kiírt szezonnyitányt. Május 10-én azért nem tudtak elindítani a gleccserszezont, mert a felvonókat nem sikerült kiásni a helyenként 12 méteres hó fogsága alól! Ekkor egy héttel elhalasztották a nyitást, de a napokban meg havazni kezdett, ráadásul nem is akárhogy, így jelenleg május 25-én kezdenék meg a szezont.

A hidegfront hétfőn elérte Svájcot is, ahol átlagosan 30-40 cm havat hozott a 2500 m feletti régiókban, aztán kedden ismét ráerősített, ami egyes helyeken 60 cm friss havat jelentett, ráadásul mindezt 24 óra leforgása alatt. A svájci meteorológusok előrejelzései szerint péntekig akár az egy métert is elérheti a frissen lehullott hó vastagsága. Ennek minden bizonnyal a gleccsersíterepek örülnek, így például Zermatt, Saas Fee és a Titlis gleccser. Meglepően alacsony volt a hóesés határa Németországban, helyenként 1300-1400 métertől is hullott a fehér pelyhes, igaz összefüggő hótakarót inkább csak pár száz méterrel feljebb képezett.

Örültek a téli intermezzónak Ausztriában is, hiszen a Dachstein és Kitzsteinhorn gleccsereken 40 cm friss havat jelentett ez. Havazott a közeli Alsó Ausztriában is, igaz mindössze néhány centiméter. A magasabb hágókon és hegyvidéki utakon téli gumi, helyenként hólánc is ajánlott.

A tél hamarosan visszavonulót fúj, vasárnap már a 30 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet Ausztriában, igaz a nyugati tartományokban továbbra is hűvös idő várható. A tegnapi délután Innsbruckban mindössze 9 fokot mutattak a hőmérők, Salzburg városában még ennyi sem volt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.