Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ötös fokozatú lavinaveszély Új-Zélandon

2007.08.15. Stánicz Balázs

Ötös fokozatú lavinaveszély Új-Zélandon Az augusztus meglehetősen "havas" arcát mutatja eddig a távoli országban, az elmúlt napok során több helyütt 60-80 cm friss hó esett, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy helyi szervek ötös fokozatúra, azaz a lehető legnagyobbra emeljék a lavinaveszélyt.

A tegnapi nap folyamán Remarkables síterepén zúdult alá egy hógörgeteg a kora délutáni órákban. A lavinának több szemtanúja is volt, akik azonnal riasztották a hegyi mentőket, mivel közvetlen a hógörgeteg mellett két mélyhósíző tartózkodott. Szerencsére őket nem sodorta el a lavina, hiszen később újra, és ami a legfontosabb, épségben feltűntek a hófedte hegyoldalon.

A síterep üzemeltetője szerint a lavina nem jelentetett semmi veszélyt a mintegy 2500 síelőre és hódeszkásra, akik a tegnapi nap folyamán Remarkablesen élvezték a napsütést és a csodálatos havat, mivel az a jelölt pályáktól kb. egy kilométerre zúdult a völgy felé. Ezenfelül a szóban fogó freeride terepet nem lehet az ülőfelvonókkal elérni, csak és kizárólag mászással.

A történtek után az NZMSC (a helyi hegyimentők) azonnal ötös fokozatú lavinaveszélyt jelentett be és figyelmeztetett minden téli sportolót, hogy a legnagyobb veszély Remarkables, Coronet Peak, Treble Cone és Cardrona síparadicsomok mélyhóterepein alakult ki a nagy mennyiségű frissen lehullott hónak köszönhetően. Egy esetleges baleset bekövetkezésére valós esély lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a felsorolt síközpontok freeride területei könnyen elérhetőek, s ennél fogva rendkívül népszerűek a mélyhó szerelmesei számára.

Treble Cone-on bizonytalan időre lezárták a méltán kedvelt Motatopu Chutes freeride terepet. Átmenetileg szünetel a forgalom a 94-es főút Anau és Mylford Sound közti szakaszán, lavinaveszély miatt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.