Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vízumrendelet teheti tönkre az amerikai síterepeket

2007.10.11. Bata Attila

Vízumrendelet teheti tönkre az amerikai síterepeket Sajnos nem arról van szó, hogy a magyar síelők távolléte miatt csődbe mennek a felkapott amerikai síterepek. A szinte csak külföldi idénymunkásokkal dolgozó síterepek bajban vannak, mert az idei évre betelt az engedélyezett létszám, és több tízezer munkavállaló hiányzik a pályákról.

Az amerikai síterepek évek óta jelentős számú külföldi vendégmunkást alkalmaznak szezononként. Ennek az oka nagyon egyszerű, lehetetlen amerikai állampolgárokat találni ezekre a feladatokra - ilyen feltételekkel. Az amerikaiak egyszerűen nem vállalják ezt a kevés fizetéssel járó munkát, ezért teljesen megszokott, hogy akcentussal szólal meg a jegykezelő, vagy külföldiek gyártják a havat, tartják karban a pályákat, vagy dolgoznak a hegyi vendéglőkben.

Ezek a külföldiek a H-2B típusú vízummal vállalhattak munkát a síterepeken. Az amerikai rendelkezések szerint 2008 első felére összesen 33 000 darab ilyen vízum adható ki. A gondot az jelenti, hogy a jóváhagyott kérelmek száma ezt a mennyiséget már október elején elérte, és azóta mindenkit vissza kell utasítani. A legtöbb síterep csak októberben kezdi felvenni alkalmazottjait, de mostantól egyáltalán nem garantált, hogy az új alkalmazottak megkapják a vízumot, sőt a korábban itt dolgozó idénymunkások sem részesülnek kivételes elbánásban, mint korábban, így ők sem jutnak engedélyhez.

A helyzet akár komollyá is válhat. Az olcsó vendégmunkások nélkül nem működnek a síterepek, ha mégis hazai dolgozókat kell felvenniük, akkor pedig őket rendesen meg kell fizetniük, amely drasztikus áremelkedést jelentene az összes sítereppel kapcsolatos szolgáltatásban. Egyes távoli, hegyi terepeken nem is lehet helyi munkaerőt találni, ezeken a helyeken szinte 90-95 százalékban vendégmunkások dolgoznak már évek óta.

Persze, valószínűleg az amerikaiak sem fogják hagyni, hogy egy dollármilliárdokat termelő iparág egy bürokratikus rendeleten bukjon meg. Jelenleg ötvenezren várnak erre a speciális vízumra. Amennyiben a kongresszus úgy dönt, hogy felemeli a jogosultak létszámát, akkor is jelentős késében lesznek a vízumigények feldolgozásával, ami azt jelentheti, hogy lekéshetik a legfontosabb időszakot, a karácsonyi ünnepeket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.