Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ünnep előtti hóhiány az amerikai terepeken

2007.11.19. Bata Attila

Ünnep előtti hóhiány az amerikai terepeken Bajban vannak az amerikai síterepek. Az ősszel még nagyon úgy nézett ki, hogy korán el lehet indítani az idei szezont, de a szeptemberi és október elejei hóviharok után mintha valaki leállította volna a havazást. Sokkal jobb a helyzet Kanadában, Whistler-ben méteres hóban kezdődött meg a szezon.

Úgy tűnik, hogy minden összeesküdött az amerikai síterepek ellen. Az amerikaiak hagyományos családi ünnepére, a Hálaadásra (ezen a héten csütörtökre), csak néhány pályának sikerülhet nagy nehezen kinyitnia, ami elég nagy érvágás, hiszen általában ez az ünnep szokta megtermelni a szezon első jelentősebb bevételét. Néhány közkedvelt síterep Vail környékén pedig valószínűleg nem tud kinyitni.

A gondokat az okozza, hogy a havazást hozó frontok szinte teljesen elkerülték a colorádói Sziklás-hegység környékét, és maradt a hóágyúk kapacitása, amelyeket pedig nem lehetett kihasználni az előző hetek enyhe időjárásában. További problémát jelent, hogy a hosszú ünnepi periódus (a negyedik csütörtök novemberben) az idén jóval korábbra esik a naptárban, így kevés az esély az igazi havas ünnepekre.

Összességében az amerikai síterepek az előző évet jelentős, hét százalékos veszteséggel zárták. A Sziklás-hegység síterepei átlagos szezont produkáltak, de a legtöbb amerikai síterep, az európaiakhoz hasonlóan csak szenvedett. A vesszőfutás továbbtart az idén, a 26 colorádói síterep közül eddig összesen hét tudott kinyitni, de ezeken a terepeken is csak néhány pályát lehet használni.

Síelés szempontjából a két fontos USA állam, Colorado és Utah abban reménykedik, hogy az erre a hétre ígért lehűlés és havazás valamit sürgősen változtathat a helyzeten. Steamboat síterepe a november 3-i nyitás elhalasztására kényszerült, amelyre az utóbbi 27 évben csak kétszer volt példa.

Sokkal jobb a helyzet Kanadában, ahol szokás szerint ömlik a hó. Whistler-ben az elmúlt héten egy méter hó esett és így nem jelentett különösebb gondot, hogy az előző hétvégén megkezdjék a szezont.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.