Menü ≡

Ünnep előtti hóhiány az amerikai terepeken

2007.11.19. | Szerző: Bata Attila
Ünnep előtti hóhiány az amerikai terepeken Bajban vannak az amerikai síterepek. Az ősszel még nagyon úgy nézett ki, hogy korán el lehet indítani az idei szezont, de a szeptemberi és október elejei hóviharok után mintha valaki leállította volna a havazást. Sokkal jobb a helyzet Kanadában, Whistler-ben méteres hóban kezdődött meg a szezon.
h i r d e t é s

Úgy tűnik, hogy minden összeesküdött az amerikai síterepek ellen. Az amerikaiak hagyományos családi ünnepére, a Hálaadásra (ezen a héten csütörtökre), csak néhány pályának sikerülhet nagy nehezen kinyitnia, ami elég nagy érvágás, hiszen általában ez az ünnep szokta megtermelni a szezon első jelentősebb bevételét. Néhány közkedvelt síterep Vail környékén pedig valószínűleg nem tud kinyitni.

A gondokat az okozza, hogy a havazást hozó frontok szinte teljesen elkerülték a colorádói Sziklás-hegység környékét, és maradt a hóágyúk kapacitása, amelyeket pedig nem lehetett kihasználni az előző hetek enyhe időjárásában. További problémát jelent, hogy a hosszú ünnepi periódus (a negyedik csütörtök novemberben) az idén jóval korábbra esik a naptárban, így kevés az esély az igazi havas ünnepekre.

Összességében az amerikai síterepek az előző évet jelentős, hét százalékos veszteséggel zárták. A Sziklás-hegység síterepei átlagos szezont produkáltak, de a legtöbb amerikai síterep, az európaiakhoz hasonlóan csak szenvedett. A vesszőfutás továbbtart az idén, a 26 colorádói síterep közül eddig összesen hét tudott kinyitni, de ezeken a terepeken is csak néhány pályát lehet használni.

Síelés szempontjából a két fontos USA állam, Colorado és Utah abban reménykedik, hogy az erre a hétre ígért lehűlés és havazás valamit sürgősen változtathat a helyzeten. Steamboat síterepe a november 3-i nyitás elhalasztására kényszerült, amelyre az utóbbi 27 évben csak kétszer volt példa.

Sokkal jobb a helyzet Kanadában, ahol szokás szerint ömlik a hó. Whistler-ben az elmúlt héten egy méter hó esett és így nem jelentett különösebb gondot, hogy az előző hétvégén megkezdjék a szezont.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »