Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák síterepek

2007.11.26. Bata Attila

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák síterepek Újabb hétvégén vannak túl a szlovák terepek. A novemberi végi időszakhoz képest igencsak elismerésre méltó, hogy hétvégén tizennégy síterep volt nyitva, az előző hétvégéhez képest rosszabb hóviszonyok mellett.

Enyhülést hozott az előző hét a szlovák síterepeken. A múlt hétvégére lehullott nagy mennyiségű porhavat kissé megolvasztotta és összetömörítette az enyhe időjárás. Általánosságban elmondható, hogy az olvadás ugyan rontott a hó minőségén, de továbbra is lehetett síelni északi szomszédunknál. Sőt! A hétvégén két komolyabb síterep, Vratna és Martinské Holé is megtartotta nyitó ünnepségeit.

Martinské Holé több jó hírrel is szolgált az előző héten. Túrócszentmárton (Martin) önkormányzata egy huszáros döntéssel megvásárolta a sípálya üzemeltetési jogát, és ezzel valószínűleg véget érhet a síterep több éves kálváriája. Úgy tűnt, hogy a jogi helyzet rendezésével egyidőben az üzemelés is megkezdődhet. Pénteken még sikerült több kilométernyi pályát előkészíteni a szombati nyitásra, azonban a vasárnapra már bezárt a síterep.

Ha már a rosszul járt pályáknál tartunk, akkor szóljunk a Rohács hegységben található Spálena völgyről, ahol a meleg egyelőre kifogott az üzemeltetőkön. A Pozsonytól nem messze található Pezinská Baba azonban hősiesen üzemeltette egy szem felvonóját egész héten, miközben a hó a kezdeti fél méterről 10 centiméteresre olvadt. Számos kevésbé ismert, kisebb, közeli síterep, mint pl. Kordíky, Makov-Kasárne vagy Bezovec egész hetes üzemelés után még kihúzta a hétvégéig.

Hétvégétől indultak be a liftek a Vratna völgyében. Chleb környékén már ideális volt a hó vastagsága, sajnos a 70-80 km/órás szélvihar nem kedvezett a síelésnek. Továbbra is nyitva tartott Velka Raca 2,8 km hosszú pályával és Donovaly 1,8 kilométernyi üzemelő pályával.

Az enyhe időjárás miatt nem lehetett folytatni a hóágyúzást a Csorba-tó felett. Korábban már üzemeltek az Interski és az Esícko oldal pályái, de az volt a cél, hogy minél hamarabb elkészüljön a Szoliszkóról levezető pálya behavazása is, amely most így kisebb késést szenvedett. Aggodalomra azonban semmi ok, főleg a tavalyi szezonnal összehasonlítva, hiszen akkor csak januárban lehetett használni a fenti pályákat.

Egyre rosszabb hírek érkeznek Chopokról. A szlovák magas hegyeket sújtó hőmérsékleti inverzió szinte teljesen elolvasztotta a havat. Ezen a héten csoda kellene ahhoz, de legalább is rengeteg hó, hogy az első decemberi hétvégén síelni lehessen. A Zahradky részre tervezett elsejei nyitáshoz nagyon sok hó hiányzik, Biela Put környékén már egy kisebb havazással is indulhatna a szezon, de itt az új felvonó időbeli átadása kétséges.

Ezen a héten várhatóan megérkezik a lehűlés és a havazás, amely jelentősen javíthat a pályák állapotán. A síterepek továbbra is csak korlátozottan üzemelnek, de ez november végén teljesen érthető.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.