Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák síterepek

2007.11.26. Bata Attila

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák síterepek Újabb hétvégén vannak túl a szlovák terepek. A novemberi végi időszakhoz képest igencsak elismerésre méltó, hogy hétvégén tizennégy síterep volt nyitva, az előző hétvégéhez képest rosszabb hóviszonyok mellett.

Enyhülést hozott az előző hét a szlovák síterepeken. A múlt hétvégére lehullott nagy mennyiségű porhavat kissé megolvasztotta és összetömörítette az enyhe időjárás. Általánosságban elmondható, hogy az olvadás ugyan rontott a hó minőségén, de továbbra is lehetett síelni északi szomszédunknál. Sőt! A hétvégén két komolyabb síterep, Vratna és Martinské Holé is megtartotta nyitó ünnepségeit.

Martinské Holé több jó hírrel is szolgált az előző héten. Túrócszentmárton (Martin) önkormányzata egy huszáros döntéssel megvásárolta a sípálya üzemeltetési jogát, és ezzel valószínűleg véget érhet a síterep több éves kálváriája. Úgy tűnt, hogy a jogi helyzet rendezésével egyidőben az üzemelés is megkezdődhet. Pénteken még sikerült több kilométernyi pályát előkészíteni a szombati nyitásra, azonban a vasárnapra már bezárt a síterep.

Ha már a rosszul járt pályáknál tartunk, akkor szóljunk a Rohács hegységben található Spálena völgyről, ahol a meleg egyelőre kifogott az üzemeltetőkön. A Pozsonytól nem messze található Pezinská Baba azonban hősiesen üzemeltette egy szem felvonóját egész héten, miközben a hó a kezdeti fél méterről 10 centiméteresre olvadt. Számos kevésbé ismert, kisebb, közeli síterep, mint pl. Kordíky, Makov-Kasárne vagy Bezovec egész hetes üzemelés után még kihúzta a hétvégéig.

Hétvégétől indultak be a liftek a Vratna völgyében. Chleb környékén már ideális volt a hó vastagsága, sajnos a 70-80 km/órás szélvihar nem kedvezett a síelésnek. Továbbra is nyitva tartott Velka Raca 2,8 km hosszú pályával és Donovaly 1,8 kilométernyi üzemelő pályával.

Az enyhe időjárás miatt nem lehetett folytatni a hóágyúzást a Csorba-tó felett. Korábban már üzemeltek az Interski és az Esícko oldal pályái, de az volt a cél, hogy minél hamarabb elkészüljön a Szoliszkóról levezető pálya behavazása is, amely most így kisebb késést szenvedett. Aggodalomra azonban semmi ok, főleg a tavalyi szezonnal összehasonlítva, hiszen akkor csak januárban lehetett használni a fenti pályákat.

Egyre rosszabb hírek érkeznek Chopokról. A szlovák magas hegyeket sújtó hőmérsékleti inverzió szinte teljesen elolvasztotta a havat. Ezen a héten csoda kellene ahhoz, de legalább is rengeteg hó, hogy az első decemberi hétvégén síelni lehessen. A Zahradky részre tervezett elsejei nyitáshoz nagyon sok hó hiányzik, Biela Put környékén már egy kisebb havazással is indulhatna a szezon, de itt az új felvonó időbeli átadása kétséges.

Ezen a héten várhatóan megérkezik a lehűlés és a havazás, amely jelentősen javíthat a pályák állapotán. A síterepek továbbra is csak korlátozottan üzemelnek, de ez november végén teljesen érthető.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.