Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Órákon át fagyoskodtak az elromlott liften Jahorinán

2008.01.06. Bata Attila

Órákon át fagyoskodtak az elromlott liften Jahorinán Több mint hét órán keresztül körülbelül 200 síelő fagyoskodott egy elromlott kétüléses felvonón a boszniai Jahorina síterepén. A mentést akadályozta a kíméletlenül hideg idő, valamint a domborzati viszonyok miatt nehéz volt megközelíteni a hosszú liftet. A leállás okáról eddig nem érkezett információ.

Csütörtök délután negyed négykor állt le a jahoronai síterep egyik leghosszabb liftje, a Skocine. A hasonló nevű domboldalból induló liftnek csak 'ráhordó' funkciója van, azaz mellette nem találhatóak pályák, csak a magasabban található liftek aljához lehet vele utazni. A leállás akkor történt, amikor zárás előtt a síelők zöme vissza akart térni a lifttel.

Az 1450 méter hosszú régi építésű kétülésesen körülbelül 200 ember fagyoskodhatott a rendkívüli hidegben. A hőmérsékletről ellentmondó adatok láttak napvilágot, mindenesetre a közeli Szarajevóban ugyanabban az időpontban mínusz 12 fokot jelentett a helyi meteorológiai állomás.

Késő este, 11 óra előtt sikerült az utolsó liften rekedt síelőt is lehozni. A mentési akció alatt senki sem sérült meg, mindenkit sikerült épségben lehozni. A mentésben egy helikopter is közreműködött.

Jahorina síközpont a nyolcvanas évek elején élte virágkorát, az 1984-es téli Olimpián itt rendeztek néhány alpesi versenyt is. Azóta a háború sújtotta Bosznia-Hercegoniva nem tudott annyi pénz költeni az infrastruktúrára, hogy az lépést tartson a mai kor színvonalával.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.