Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Átmenetileg kemény hideg itthon és a világban

2008.02.17. Bata Attila

Átmenetileg kemény hideg itthon és a világban Az eddigiekhez képest jóval hidegebb idővel találkozhattunk ezen a hétvégén, mind a hazai, mind a környékbeli pályákon. Kemény hideg kerekedett az Északi-középhegységben, halálos áldozatokat is követelt a Magas-Tátrában. Havazott Görögországban, Vietnamban pedig egy hónapja tombol a hideg.

Komoly lehűlést hozott a hétvége itthon is. A hideg miatt szerencsére lehetett hóágyúzni a síterepeken, így valamelyest felfrissültek, vagy újra elkészültek a pályák néhány hazai síterepen. Szombat este az Északi-középhegység területén mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, a bánkúti meteorológiai állomáson ma reggelre mínusz 14,2 fokot mértek.

Szlovákiában is kemény hidegben lehetett síelni a hétvégén. Az északi országrészben a péntek és a szombat reggel számos helyen komoly hóesésel indult, amelyet kemény mínuszok követtek egész nap. Chopokon szinte az egész nap mínusz 10 fok alatt volt a hőmérséklet, a Magas-Tátrában is kegyetlen hideg volt. Itt halálos áldozatot is követelt a nagy hideg, tegnap este a Lomnici-csúcson mínusz 26 fokot mértek.

Sokkal szokatlanabb a hideg Görögországban. Hóvihar söpört át az országon tegnap este, amelynek következtében befehéredett az Akropolisz is. A fővárosban kb. 20 cm hó esett, és a mára meghirdetett szabadtéri sportrendezvényeket le kellett mondani. Az északi részeken mínusz 15 fokot jósoltak a mai napra, de a déli részeken is tombol a hideg. Ritkának számít, hogy még Kréta szigetén is havazott. A szokatlanul kemény téli időjárás miatt hétfőn rendkívüli iskolaszünet lesz Görögországban.

Az Athéntől északra található Penteli-hegységben több mint 50 centiméter friss hó esett. Az egyik helyi lakos a házával szemközti dombon, a fák között próbálta ki a frissen lehullott porhavat. Valószínűleg ennyi hó ezen a környéken jó ideig nem fog esni.


Ha szokatlan hidegről beszélünk, akkor meg kell említeni, hogy Vietnámban negyven éve nem volt olyan hideg, mint az utóbbi hetekben. A hidegrekord nem a legalacsonyabb hőmérsékletet jelenti, amely jelenleg stabilan beállt néhány fokkal nulla fok alá, hanem a hideg periódus időtartamát. Lassan már 30 napja tart a szokatlanul hideg idő, amelyben több ezer jószág fagyott meg és hatalmas területeken fagytak le a rizsföldek.

A dél-kaliforniai Palm Springs körüli sivatag ilyenkor kedvelt kirándulóhely a nagyon kellemes klímája miatt. Két napja még mindenki élvezte a 30 fok körüli hőmérsékletet, de tegnap ideért az alaszkai hideg, és hirtelen 7-8 fok lett. A lehűlést havazás kísérte, és a sivatagi országutakat por helyett ideiglenesen a hó borította be.

Ha már Amerikában vagyunk, említsük meg, hogy az amerikai Szibériának elnevezett Minnesota államban az előző héten ismét olyan hideg volt, hogy "összeért" a Fahrenheit és a Celsius skála. Általában néhányszor előfordul, hogy a hőmérséklet mínusz 40 fok köré süllyed, amely mindkét mérési rendszerben ugyanazt a hideget jelöli.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.