Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eddig 160 cm friss hó hullott az osztrák hegyekben

2008.03.26. Bata Attila

Eddig 160 cm friss hó hullott az osztrák hegyekben Megállás nélkül szakad a hó Ausztriában. A tegnapi napon főleg a Ski amadé környékén, és az onnan nyugatabbra fekvő területeken havazott bőségesen. A rekordot Innsbruck környékén mérték, ahol huszonnégy óra alatt 60 cm friss hó esett. A múlt heti hidegfront betörése óta eddig 160 cm friss hó a rekord.

Az erős havazás miatt sok baleset történt a nyugati tartományok közútjain, számos alsóbbrendű úton csak hólánccal lehet közlekedni, de vannak olyan hegyi átkelők Tirol és Vorarlberg tartományokban, amelyeket a hatalmas havazás miatt le kellett zárni. Fontos, hogy a téli gumi továbbra is kötelező Ausztriában. Rendőri igazoltatás esetén ennek hiánya 35 euróba, balesetokozás után akár 5000 euróba is kerülhet.

A havazás a következő napokra eláll, és a hétvégére jelentősen megemelkedik a hőmérséklet. A tavaszias idő azonban csak átmenetinek ígérkezik, hiszen a következő hét elején újabb hidegfrontra számítanak, amely ismét hozhat kb. 20 cm friss havat magával.

A meteorológusok szerint nincs semmi váratlan a március végi hidegbetörésben, számos példa akad március végi komolyabb lehűlésekre és legalább félméteres friss hóra. Azonban korábban ezek a hidegfrontok három-négy napig tartottak, a mostani lassan már a tizedik napja tart, ennek következtében Arlberg környékén már eddig összesen 160 cm friss hó esett.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, megnőtt a lavinaveszély. Jelenleg még a hármas fokozatú veszélyjelzés van érvényben, de Felső-Stájerországban már a négyesre módosították a lavinák bekövetkezésének valószínűségét.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.