Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újra életre kelnek a bosnyák síterepek

2008.07.03. Bata Attila

Újra életre kelnek a bosnyák síterepek Furcsa, de az idei nyár megpezsdítette az eddig tengődő bosnyák síterepek életét. Az ország három fontos síterepén már komoly változásokat jelentettek be. Az 1984-es Téli Olimpia színhelyein évtizedek óta nem történt semmi jelentős fejlesztés. Most jó hírek érkeztek Jahorina, Bjelasnica, és Kupres síterepeiről.

A bosnyák sajtó szerint az előző hónap elején egy magyar befektetői csoport járt Boszniában, turisztikai befektetések iránt érdeklődtek. A bosnyákok bemutatták nekik Vlašić és Busovač síterepeit, de a félmilliárd eurós befektetésre készülő magyar csoportot jobban érdekelte egy mosztari aquapark megépítése - legalábbis a bosnyákok szerint.

Ha mi egyelőre nem is, de a csehek már megvetették a lábukat Bosznia magas hegyeiben. Úgy tűnik a Snowhill cégcsoport, amely már Erdélyben is üzemeltet síterepet, valamint szeretné a szlovákiai Chopokot is megszerezni, vethet véget a jahorinai síközpont amortizálódásának.

Tavaly még csak puhatoló tárgyalásokat folytattak a helyi önkormányzattal, az akkori 20 millió eurós ajánlatukból idén júliusra 50 millió lett. Az ötvenből már az első évben 20 milliót elköltenek a liftek és a hóágyúk modernizálására. A csehek nem veszik meg a síterepet, hanem közösen üzemeltetik a helyiekkel, akik vállalták, hogy a környék infrastruktúráján javítanak egy kicsit.

Közben Bjelasnicán, a másik egykori olimpiai helyszínen is beindult az élet. Itt kezdetnek 2,5 millió eurót szánnak a minimális felújításokra. Azt már tudni lehetett, hogy le kell cserélni a régi Poma liftet, és már pletykáltak arról is, hogy a Doppelmayr épít a helyére egy új liftet. A bizonytalanságnak vége, tegnapelőtt a felek hivatalosan is aláírták a szerződést az új liftről. A munka már ebben a hónapban megkezdődik és a Doppelmayr céget ismerve, decemberben már tényleg állhat az új felvonó.

Két szörnyű szezont tudhat maga mögött Kupres, a harmadik bosnyák terep, ennek ellenére bátran belevágnak, és teljesen felújítják a hóágyúrendszert. Az építkezés első része hamarosan befejeződik. Egy 15 000 négyzetméter alapterületű és 1,4-2 méter mély víztározó építése már a végéhez közeleg, és hamarosan feltölthetik a Milac patak vizével.

A következő részben a 2700 méter hosszú vezeték és a műszaki berendezések kiépítése zajlik majd. Ha minden a helyére kerül, akkor az összesen két kilométer hosszú pályákat akár 5 nap alatt is könnyen be tudják majd havazni.

A projekt érdekessége, hogy ez lesz Bosznia első modern, mesterséges havat készítő rendszere. Bejelentését tekintve is az első, és valószínűleg a tervezett novemberi befejezés miatt megvalósításban is az első, bár a csehek még okozhatnak meglepetést Jahorinán.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.