Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

50 éve rendeztek sí világbajnokságot augusztusban!

2016.08.20. Bata Attila

Európai szemmel nézve kissé furcsa és a sportolóknak sem lehetett egyszerű felkészülni arra az alpesi sívilágbajnokságra, amelyet 1966-ban a Föld déli féltekén rendeztek. Az európai és észak-amerikai síelőknek az augusztusi melegről kellett átállniuk a dél-amerikai augusztusi télre.
A híres szálloda és a csodás környezete
A híres szálloda és a csodás környezete
Ez volt az első és eddig az egyetlen alpesi sí világbajnokság, amelyet a Föld déli féltekén rendeztek. Mivel akkor is a legjobb síelők az európai és az észak-amerikai országokból kerültek ki, így nem volt egyszerű számukra a korábban (és azóta is) felkészülési időszaknak tekintett augusztusra csúcsformába kerülni és versenyezni.

A formaidőzítés a legjobban a franciáknak sikerült, akik 7 aranyat nyertek a lehetséges nyolcból, egyet meghagytak az olaszoknak. Az osztrákok 1 ezüsttel és 2 bronzzal tértek haza. (Azt tegyük hozzá, hogy a női lesiklást a 18 éves, osztrák Erika Schinegger nyerte, aki a videóban is látható, de egy évvel később egy hormonvizsgálat kiderítette, hogy inkább férfi, mint nő. Ezt elfogadta, és 20 évesen férfivá operáltatta magát és a nevét Erik Schineggerre módosította. Az aranyérme azóta is vitatott, a FIS nyilvántartásában nem ő szerepel győztesként.).

A síterep ezzel a filmmel emlékezett az 50 évvel ezelőtti eseményre
A francia legenda, Jean Claude Killy két aranyat is nyert. Egyiket lesiklásban, a másikat összetettben (kombinációban). Igaz, akkor még a kombináció (és egészen 1980-ig) teljesen mást jelentett, mint ma. A három szakág (lesiklás, óriás-műlesiklás és szlalom) eredményeit egyszerűen papíron összeadták, és így hirdettek győztest, ellentétben a mai versenyekkel, ahol külön futamokat kell csúszni az összetettben.

Portillo Chilében, az Andokban fekszik. Először 1930 környékén merült fel az ötlet, hogy síterepet kellene építeni. Befektetők és lelkes síelők pénzéből kezdték meg a szálloda építését 1942-ben. A szálloda és a síterep építését késleltette az időközben zajló második világháború. Végül a chilei állam is besegített az építkezésbe, így 1949 júliusában megnyílt a szálloda. Az állam később, 1961-ben, átadta a síterepet magánbefektetőknek, akik fejlesztésekbe fogtak. Ambiciózus terveik egyike volt a 1966-os VB megrendezése.

A világbajnokság megrendezése komoly veszélybe került, amikor 1965-ben lavina sodort el néhány síliftet, de egy év alatt sikerült újjáépíteni a megrongálódott berendezéseket. A világbajnokságot 1966. augusztus 4. és 14. között meg is rendezték. Ezzel Dél-Amerika is felkerült a síelés térképére, azóta az európai csapatok nyaranta edzenek a dél-amerikai síterepeken.

Mára a síterep 35 pályával és 14 lifttel büszkélkedhet. A híres szálloda 2880 méteren található, a liftek 2548 és 3310 méteres magasságban közlekednek. Azon kevés dél-amerikai síterepek közé tartozik, ahol a lesiklók is tudnak edzeni, hiszen a legnagyobb szintkülönbség 762 méter.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.