Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Intenzív síelés: 6534 méter szintkülönbség három óra alatt

2014.03.04. Bata Attila

Egy német újságíró érdekes módon hasonlított össze néhány síterepet. Mindegyik síterepen síelt intenzíven három órát, és akkor lemérte, hogy ennyi idő alatt mennyi szintkülönbséget ment. Majd a bérlet árához viszonyítva kiszámolta, hogy 1000 méter szintkülönbség hány euróba kerül.
Garmisch (Kép: Martin Becker)
Martin Becker saját weboldalán közli az érdekes módszerének az eredményeit. A cél az, hogy háromórányi, sportos, megállás nélküli síeléssel hol lehet a legolcsóbban a szintkülönbségeket gyűjteni. Tehát, a példa kedvéért, ha egy bérlet 40 euróba kerül és a síterep 8 órán át üzemel, akkor az három órára 15 eurót jelent. Ha ezért 1500 méter szintkülönbséget tud síelni, akkor 1000 méter szint 10 euróba kerül.

Az is fontos, hogy lehetőleg mindenhol hasonlóak legyenek a körülmények. A „tesztet” Becker február elején végezte a síszünet előtt, hétköznap, hasonló időjárási körülmények között. Értelemszerűen a tesztelő mindig ugyanaz volt, aki mindig ugyanolyan stílusban síelt. Minden síelésnél ugyanazt a GPS eszközt és stopperórát használta. A cél nem az, hogy egy-két gyors pályát kiválasztva kell síelni, hanem lehetőleg minél jobban bejárva a síterepet.

A négy terep közül először Garmisch-ban kezdett. Itt három óra alatt 51 kilométert és 6326 méter szintkülönbséget sikerült síelni. A gyors Kreuzeck felvonó (16 km/óra) nagyban segítette a száguldást. Itt a bérlet 38,50 euróba került, az három órára 14,45 euró. Ennek alapján 1000 méter szintkülönbség 2,27 euróba jött ki, amely a legolcsóbb a négy terep közül.

Brauneck egy kisebb síterep. Itt 2,29 euróra jött ki az átlag. Itt lehetett a legkevesebbet síelni, 4929 métert szintben és 34,5 kilométert hosszban. Néhány lassú lift miatt itt nem lehetett haladni, de mégis itt érte el a csúcssebességét az egyik pályán, 76 km/órával. Ár-érték viszonyban jól szerepelt a síterep.

Az itthon kevésbé ismert Spitzingsee síterepe 32 eurót kér a bérletért, van itt két lift, amelyekkel gyorsan (14 km/óra) lehet utazni. Itt 5102 méter és 45,5 km jött össze, amely 2,40 eurós átlagot jelent.

A negyedik helyen egy igazi nagyágyú, Wilder Kaiser-Brixental síterepe szerepel. A legnagyobb síterepen lehetett a legjobban gyűjtögetni a vertikális métereket. Itt 6534 méter szintkülönbség jött ki három óra alatt. Szintben az a csúcs, de távban itt „csak” 50 kilométer. Ez a 44 eurós bérlethez viszonyítva 2,53 eurót jelent 1000 méter szintre.

Ennyit rövid összefoglalásként. Az látható, hogy a 3 órás csúszással elért 50 kilométeres hosszok és 5-6000 méteres szintkülönbségek nem az „élvezeti síelő” (copyright Csabor) kategóriát jelentik. Az, hogy mennyire van értelme egy ilyen összehasonlításnak, szintén más kérdés. A teszt síeléseinek pontos leírásai és adatai a fentebb belinkelt weboldalon megtalálhatóak.

KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.03.04. 17:55
Én is szívesen tesztelnék sípályákat! :)
watchup | 2014.03.05. 09:08
Inkább maradnék az "élvezeti síelő" kategóriánál :D :)
arsenal | 2014.03.05. 10:39
Garmisch-t én is szívesen teszteltem volna :)

Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.