Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A havazást hideg és napsütést követi az Alpok síterepein

2024.01.09. Bata Attila

Az előrejelzéseknek megfelelően az előző hétvégére megérkezett a havazás az Alpokba, és Franciaországtól a kelet-osztrák végekig mindenhol hullott több-kevesebb hó. A hóhelyzet valamelyest javult, mostantól néhány napig a hideg uralja a hegyeket.
Tonale, Olaszország, 40-50 cm hó után
Tonale, Olaszország, 40-50 cm hó után
Mediterrán ciklon esetén gyakori, hogy a Pireneusok jelentős mennyiségű havat kapnak, most is így történt. Peyragudes síterepén 70 cm hullott, így már lázasan dolgoznak, hogy szerdára az összes pályát megnyissák a nagy havazás után. A Francia-Alpok déli részén is hullott 30-50 cm, az északi oldalon kevesebb. Már érdemes nézegetni a francia hójelentéseket, lassan beindulnak a buszos francia sítúrák.
Pireneusok
Olaszországban (pl. Piemont régióban) akad néhány síterep, ahol már nagyon hiányzott a hó, az itt hullott 20-30 cm jól jött, de még egyszer ennyit szívesen elfogadnának, azonnal. A Dolomitokban valamivel több hullott, a Cortina feletti hegyek mérőállomásai 50 cm hóról számoltak be.
Livigno, Olaszország
Livigno, Olaszország
Szlovéniában is hullott szépen, alakulnak a dolgok, de még egy következő kör nem lenne rossz. Maribor alsó részén 10, az Areh részen 30 cm hullott, ehhez hasonló értékeket mutat a Júliai-Alpok. Vogel például már 70 cm felett jár a természetes hó vastagságában, de még kellene egy kicsi, hogy több pálya nyisson meg és végre az új, 10 személyes lift is elindulhasson. Kanin lezárt síterepén méteres hó hullott, itt mesterséges lavinákat robbantottak a hóomlás veszélye miatt.
Obertilliach - Kelet-Tirol
Ausztriában a települések közül Kelet-Tirolban mérték a legnagyobb értékeket, 30 centiméter feletti számokkal. A legtöbb síterep 15-30 cm friss hóról számolt be. Volt, ahol a sok hó gondot okozott. Saalbachban elmarad a mára tervezett Európa-kupa síverseny, mert a felső részeken 60 cm hó hullott a szervezők szerint, így már nem tudják a pályát előkészíteni. A hegyekben megnőtt a lavinaveszély, vasárnap egy szlovák sítúrázó vesztette életét Mölltalon, két méter mélyen temette be a hóomlás.

Az osztrákok azzal számoltak, hogy akár Bécsig is elérhet a havazás. A főváros ilyen esetekre két utcát „kinevezett” szánkózó utcának. A kereszteződéseket lezárták, a táblákat és egyéb, az ütközésnél veszélyes tárgyakat, betakarták védőfelszereléssel, és várták a havat, amely nem érkezett meg. Legutóbb 2015-ben lehetett szánkózni az egyik ilyen bécsi utcán.
Lech-Zürs, Ausztria
Lech-Zürs, Ausztria
Mától csökken a felhőzet a hegyekben, napsütés érkezik és a hideg is marad egy ideig. Az átlagosnál hidegebb hőmérsékletek a hétvégére átlagossá szelídülnek. Ahol jók a hóviszonyok, ott egész héten nagyon jókat lehet majd síelni a napos időben és mivel sok országban ismét beköszöntött az iskola, nem kell zsúfoltságtól tartani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.