Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A japán rizs titka: síliften kell szárítani

2022.08.30. Bata Attila

Az biztos, hogy a japánoknál jobban nem sokan értenek ahhoz, hogyan kell a legjobb minőségű rizst megtermelni vagy elkészíteni. Kevesen gondolnák, hogy létezik olyan rizsfajta, amelynek a szárításához már évek óta sílifteket használnak.
Japán legjobb vendéglőiben a kezdő szakácsok legendásan sokat, akár éveket töltenek azzal, hogy tökéletesre fejlesszék a rizskészítés művészetét. A rizs elég sok gazdálkodónak ad munkát az országban. Van átfedés is a síterepek üzemeltetése és a rizstermelés között, többen mindkét ágazatban is dolgoznak, innen már könnyen jött az ötlet.
Fura látvány a rizs az utasok helyett
Ishiuchi Maruyama síterepe először 2004-ben gondolkozott el azon, hogy véget ért a nyári szezon, a gyerekek újra iskolában, már kerékpárosokat sem kell szállítani. Teljesen szezonon kívüli időszak, a tél még messze van, és a szokásos karbantartás is. A helyi gazdákkal együtt kitalálták, mi lenne, ha a sílifteken szárítanák a rizst.

A gondolatot tett követte, és azóta minden szeptemberben kb. egy hétre a rizskötegeket a síterep két ülőliftjének székeire akasztják fel. Így a rizsköteget szabadon éri a Nap és a kellemesen szárító hegyi fuvallat. A liftet óránként egy kis időre beindítják, hogy minden köteg lehetőleg egyformán részesüljön a Nap áldásából.
Száradnak a rizskötegek
A sílifteken szárított Tenkumai rizs a régió egyik legjobb termékének számít, az ára ötkilogrammos kiszerelésben megközelíti a 11 ezer jent, vagyis kb. a 32 ezer forintot. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.