Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A síelős kütyük miatt veszélyesebb a síelés?

2014.03.10. Bata Attila

Érdekes beszámolót tett közzé a brit BBC hírszolgálat. A tudósítás szerint a pályán használt okostelefononra készült síelős alkalmazások (ski app) arra „bátorítják” a síelőket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak. Ez főleg a sebességre igaz, sokan sportot űznek abból, hogy hány kilométert mutat a kütyü.
Az utóbbi idők informatikai változásai természetesen a síterepekre is begyűrűznek. A papírra nyomtatott térképek helyett ma már sokan okostelefonon böngészik, hogy melyik pálya merre vezet. A technika ma már ott tart, hogy akár egy csúszás után meg lehet nézni, hogy egy ötfős társaságból ki csúszott le a legnagyobb sebességgel a pályán. Az állandó versengés pedig arra sarkalja a síelőket, hogy nagyobb kockázatokat vállaljanak a sebesség érdekében, ahogy az a BBC riportban is hallható.

A riportban megszólal egy francia síterep kórházának az orvosa, aki elmondja, hogy a síbaleseteknél eddig is mindig megkérdezte, hogy milyen sebességnél történt a baleset. A legérdekesebb ebben, hogy az utóbbi időben már konkrét számokban válaszolnak a síelők, pontos km/órás adatokat adnak meg a régen használt „nagyon gyorsan” helyett.

A francia Xavier Cousseau pontosan tudja, hogy mi az a sebesség, hiszen ő tartja a mono síelés gyorsasági csúcsát 212,26 km/órával, de két lécen is került már 220 fölé. A riportban egy olyan pályánál ad tanácsokat hobbi síelőknek, ahol kiépített pályán lehet a gyorsaságot tesztelni. A 80-90 km/órával leszáguldó síelőkben tudatosítja, hogy ennyivel sose menjenek a pályán. Elmondása szerint egyszer nagyon kiakadt azon, hogy valaki azzal dicsekedett, hogy 130-cal síelt le valamelyik síterepen.

Az applikációk kifejlesztői szerint, a síelőknek csak apró hányada kockáztat meg ilyen sebességet a pályán, és ők akkor is gyorsan mennek, ha használnak ilyen alkalmazást, ha nem.

KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.03.10. 16:15
Én csak síelnék már... :)
százas | 2014.03.11. 20:43
100 fölött mentem már sokszor, de csak ha minden szempontból biztonságos volt.
minerel | 2014.03.11. 22:45
"egyszer nagyon kiakadt azon, hogy valaki azzal dicsekedett, hogy 130-cal síelt le valamelyik síterepen. "
csabor | 2014.03.13. 19:53
Ez egy nagyon veszélyes dolog. Sokan nem ismerik a tudásukat, s a fizikával sincsenek tisztában. A teljesítményhajszolás nagyon veszélyes lehet.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.