Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ legnagyobb beltéri síterepe nyílik Kínában

2024.08.05. Bata Attila

Kína teljesen új dimenzióba emelte a beltéri sípályák építését az elmúlt évtizedekben. Már túl vannak az 50. fedett sípálya üzemeltetésén, és a napokban Sanghajban átadják a világ legnagyobb beltéri síterepét. Sokáig nem fogják bitorolni ezt a címet, mert már épül egy még nagyobb, amelyet jövő ősszel terveznek átadni, természetesen Kínában.
Hol van már 2005 decembere? Ekkor nyitották meg Dubajban a fedett sípályát, amelynek csodájára járt a világ. A hamarosan megnyíló, 350 ezer négyzetméteres sanghaji Yaoxue Ice World szórakoztató központ területén épült fel a 90 ezer négyzetméteres beltéri sípálya, amely méreteiben már négyszerese dubaji elődjének. Az egész komplexum akvaparkokkal, ötcsillagos szállodákkal és sípályákkal közel 7 milliárd jüanba (kb. 356 milliárd forintba) került.
Így néz ki belülről az átadás előtt
Természetesen bennünket leginkább a sípark érdekel, amely területében megelőzi a mostani rekordert, egy másik kínai sícsarnokot, amely 72 ezer négyzetméteren épült. Az épületben összesen négy pályát építettek, különböző nehézségi szinteken, összesen 1200 méter hosszan és 60 méteres szintkülönbséggel. A leghosszabb pálya a kezdőké, ezen 460 méter síelhető.
Kisvonat a fedett sípályák között
Kisvonat a fedett sípályák között
A sípálya mellett egyéb téli attrakciókra is vágynak a vendégek manapság. Ebből 20 különbözőt kínálnak a helyiek, köztük egy kisvonatot is, amely először közlekedik fedett síterepen Kínában. Szintén újdonság, hogy pályaszállás is épült a „síterepen”. A háromcsillagos szálloda 17 szobájának vendégei téli élményt kapnak. Az ablakból a hófedte „táj” látható, a felvonó pedig a szálloda bejáratától indul.
Pályaszállás
Pályaszállás
A sícsarnokban egy négyszemélyes ülőlift és egy nyolcszemélyes kabinos szállítja az utasokat. Ha már Dubaj, akkor érdemes megjegyezni, hogy ott épült az első négyszemélyes egy beltéri sípályán. A kínaiak előszeretettel terveznek kabinos felvonókat beltéren, főleg a nézelődő, kíváncsiskodó turistákra számítva. Azonban az utóbbi időben két kínai síterep is lecserélte őket hagyományos székes liftekre, mert a turistákkal tömött kabinokkal a síelők lassan jutottak fel a pálya tetejére, a 2- vagy 4 órás jegyek pedig gyorsan lejárnak.

A belépőjegyekért természetesen kissé zsebbe kell nyúlni. Síelésre és a téli programokra érvényes négyórás jegy ára három kategóriában mozog, 422-600-780 jüan (21 500 – 30 5000 – 39 500 forint) között, attól függően, hogy mennyire felkapott időpontban szeretnénk síelni.
Közel a reptér. A repülővel érkezők is láthatják: itt lehet síelni! (építkezés alatti állapot)
Közel a reptér. A repülővel érkezők is láthatják: itt lehet síelni! (építkezés alatti állapot)
Kína felfoghatatlan mennyiségű pénzt költ a téli sportokra. Ebben közrejátszott a 2022-es pekingi téli olimpia népszerűsítése, azóta az olimpiai élmény többszörözi meg a keresletet. Tavaly már megépült az 50. fedett síterep Kínában. A világ 10 legnagyobb fedett síterepéből hat Kínában üzemel. Sanghaj környékén már épült hasonló síközpont, amelyet hamarosan kibővítenek, hogy megépítsék a világ leghosszabb pályáját. A tervezett 590 méteres hosszával ez eléggé véleményes (máshol épültek hosszabbak), de a tervezett 100 méter feletti szintkülönbség világrekord lenne egy beltéri pályától.
Tervrajz. Lecsupaszítva, tető nélkül
Tervrajz. Lecsupaszítva, tető nélkül
Méretben eddig a 2017-ben épített kínai csarnok tartotta a világrekordot. Érdekesség, hogy itt szabadtéren mínusz 30 fokban is lehet síelni télen, de sokkal kellemesebb a mínusz 5 fokos csarnokban. Az új sanghaji csarnok 2025 novemberéig élvezheti világelsőségét, amikor várhatóan átadnak egy 100 ezer négyzetméteres újabb kínai rekordert.

Az új sanghaji létesítmény augusztus 8-tól fogad vendégeket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.