Menü ≡

Alpok: havazás után napsütéses idő egész héten

2019.02.13. | Szerző: Bata Attila
Véget ért a havazás az Alpok északi oldalán. A havazás, erős széllel végigsöpört Franciaországtól, Svájcon és Németországon át, egészen Ausztria keleti részéig. Nyomában nyugatról keletre fokozatosan szakadoztak fel a felhők, és előbújt a Nap, amely marad egész héten.
h i r d e t é s
Az elmúlt két napban átlagosan 30-40 cm hullott az Alpok északi oldalán, néhol kicsit több, ahogy az a lenti videóban is látható Fieberbrunn (Saalbach) síterepe 80 cm friss havat kapott az utóbbi időszakban.
A havazás ezzel el is búcsúzik egy időre, és átadja a helyét a kellemes, napos időjárásnak. Ahogy az osztrák mondaná: itt a Kaiserwetter, vagyis a felhőmentes, napsütéses időjárás. A kifejezés eredete szerint I. Ferenc József császár születése napján végig sütött a Nap, de II. Vilmos német császár is tett azért, hogy ez a kifejezés elterjedjen, állítólag csak napos időjárásban volt hajlandó megjelenni szabadtéri rendezvényeken.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Egy amerikai kifejezés talán még jobban passzol az eheti körülményekre: bluebird day. A szlengben ez annyit tesz, kék ég, felhő nélkül, szikrázó napsütésben. A síelős szlengben ehhez még az is tartozik, hogy mindezek a körülmények egy kiadós havazás után.
Szóval nagyjából ez vár mindenkire ezen a héten, aki síelni indul az Alpokba. A szél kitombolta magát, kissé enyhül az idő, de szerencsére nem sok csapadék várható, száraz időben lehet majd húzni az íveket. Még csak február közepe van, ilyenkor még lehet találni hidegebb völgyeket vagy a havat hosszan tartó északi pályákat. És ne felejtsük el: a tél még nem múlt el!

A héten egy dologról ne feledkezzünk meg: a naptejről!
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »