Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Áprilisi tél: 50 cm friss hó Ausztriában

2013.04.20. Stánicz Balázs

Áprilisi tél: 50 cm friss hó Ausztriában Az egy héttel ezelőtti havazás ismétlődött meg, azzal a különbséggel, hogy most helyenként kétszer annyi friss hó hullott. A havazásból elsősorban a nyugati tartományok profitáltak, ahol 20-40 cm friss hó esett.

50 cm friss hó Tirolban

Visszaköszönt a tél; péntekről szombatra virradóra 20-50 cm friss hóval örvendeztetve meg a nyugati tartomány magasabb síterepeit. Salzburgban Kaprun és Weißsee kapott a legtöbbet a hóból, mindegyik síterepről 20 cm friss havat jelentenek. Ugyanennyi esett Hintertuxon. A mostani havazás éllovasai azonban kétségkívül a Stubai és Ötztali Alpok, ahol reggelre 30-50 cm-el hízott a hótakaró vastagsága.

A rövid idő alatt nagy mennyiségű hó végett az idei szezon legmagasabb, mintegy 4-es lavinaveszély van érvényben Stubaion és Söldenben is. A mai napon mindkét gleccsersíterepen a felvonók és a sípályák nagy része nem üzemel (Kaunertali gleccser ki se nyitott); folyamatosan dolgoznak a hegyi mentők, vizsgálják a hegyoldalak stabilitását és ahol elkel ott robbantanak.
Lechben már süt a Nap
Lechben már süt a Nap

Havas, hólánccal járható utak

A hóhatár Vorarlbergben volt a legalacsonyabb, ahol helyenként 600 méterig lehavazott, ezzel kisebb fennakadásokat okozva a közlekedésben, hiszen egyre többen már nyári gumival közlekednek. Jelenleg egy-két magasabb tiroli és vorarlbergi hegyi főútvonalon hólánc használata kötelező, illetve több szakasz csak is téli gumival járható.

Rendkívül magas lavinaveszély

A tartományi lavinaszolgálatok óva intenek mindenkit a nagyobb sítúráktól és a kijelölt sípályák elhagyásától. 2500 m felett száraz porhó esett kemény, megtömörödött alapra, ezekben a régiókban nagyobb porhólavinák fordulhatnak elő. Az alacsonyabb, különösen 2200 m alatti területeken fenn áll a veszélye, hogy a most leesett friss hó magával rántja az alatta lévő nedvesebb (régebbi) hóréteget, így nagyobb kiterjedésű lavinák is előfordulhatnak.
Hótoló csúszott az árokba Stubaion
Hótoló csúszott az árokba Stubaion

Vasárnap napsütéses idő köszönt az osztrák hegyekbe, de hétfőn egy újabb front okozhat havazást 1500-1700 métertől, ami 10-20 cm friss havat hozhat.

Egy méteres hó eshet

Bár még igen távol van, több időjárási modell is kemény hideg betörést és hatalmas havazást jósol április utolsó napjaira, helyenként akár 80-100 cm hó is hullhat. Amennyiben ez valóban bekövetkezik, úgy az idei szezon egyik legnagyobb havazásának nézünk elébe.
KOMMENTEK
cannibale | 2013.04.21. 21:59
Itthon esne most 20cm hó
nálunk megállna az élet az fix! :)
UrbanB | 2013.04.22. 20:29
Kapnám elő a snowboardot:)
Hunnenkonig | 2013.04.23. 10:02
Melyik időjárási modell mondja a 80-100 cm havat hó végére? Én nem látom egyik előrejelzésben sem. :(
Stani | 2013.04.23. 10:51
@Hunnenkonig,

időközben kivették a modellek, pedig nagyon jónak nézett ki.
Hunnenkonig | 2013.04.23. 11:47
De kár. Pedig már foglaltam is volna a szállást :) Azért, köszönöm. Van valami jó honlap, ahol relatív megbízható az előrejelzés?
Köszönöm.
Stani | 2013.04.23. 19:01
havazás előrejelzés pl snow-forecast (előfizetős), wepowder és accuweather elég jó. Utóbbi csak a völgyekre jelez, de azt nagyon pontosan, volt, h 3-4 hetes távban előrejelzett csapadékott, persze ennyire előre 1-2 nap +/- előfordulhat.

Plusz a wetter.orf.at szöveges. Bergfex sajnos már nem annyira megbízható.

Továbbá wetteronline és wetterzentrale, itt modell térképeket is találsz, persze azok értelmezéséhez nem árt némi háttértudás.
tibor76 | 2013.04.24. 08:33
Én még hozzátenném a listához a hivatalos osztrák időjárás jelentő oldalt a zamg.at-t. Pl. bergfex is az alapadatokat innen veszi.
De mint már sokan, sok helyen, sokszor elmondták: Relatíve pontos előreljelzést max. 3-4 napra előre lehet. Hegyvidéken, csapadékmennyiséget meg aztán végképp nem lehet egyszerű, nagyon sok helyi tényező befolyásolja.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.