Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Arlberg: folyik a helyreállítás a hatalmas árvíz után

2024.08.22. Bata Attila

A Ski Arlberg régió Ausztria legnagyobb síterepe, 301 kilométernyi pályarendszerhez tartozik Lech, Zürs, Warth és St. Anton, utóbbit az alpesi síelés bölcsőjének is nevezik. A múlt héten hatalmas árvíz, kő- és sárlavina csapott le a településre. A helyreállítási munkálatok napok óta zajlanak, az élet nem állt meg, de még időre van szükség, amíg eltakarítják a pusztítás nyomait.
Az egyik sífelvonó állomásának környéke (Kép: ORF)
Az egyik sífelvonó állomásának környéke (Kép: ORF)
Szombaton hatalmas csapadékzóna érte el Ausztriát, amely több helyen okozott károkat. Sankt Anton az elmúlt évtizedekben már átélt hasonló katasztrófákat, például 1999-ben vagy 2005-ben, de a helyiek szerint a mostani vihar végzett a legnagyobb pusztítást. Szerencsére emberéletet nem követelt az ítéletidő a 2000 fős településen, azonban legalább 35 épület megrongálódott, és a videókon látszik milyen pusztítást végzett az árvíz és nyomában a sárlavina.
Természetesen hatalmas erővel fogtak neki a helyreállításnak, szinte percenként fordult az 50 teherautó valamelyike, amelyre 20 markolóval pakolták a romokat. A munkát az elején önkéntesek segítették, a hét közepén 50 katona is érkezett. Keddig körülbelül 25 ezer köbméter törmeléket szállítottak el, becslések szerint ez a teljes mennyiség fele.
A helyreállítás
Szerencsére a víz- és csatornahálózat nem rongálódott meg. A település megközelítése hosszabb ideig tart. Az Arlberg-alagutat most újítják fel, novemberig zárva. Az Arlberg-hágóhoz vezető utat kezdetben lezárták, később csak éjszakára nyitották meg, hogy nappal el tudják szállítani a törmeléket. Mivel a közúti közlekedés megnehezedett, az osztrák vasút bejelentette, hogy szerdától a Railjet vonatok is megállnak St. Antonban.
Drónfelvétel a pusztítás után
Az első hírek szerint a sífelvonókban nem esett kár, így az előttünk álló síszezon nincs veszélyben a felkapott síterepen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.