Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Átadták a Dolomitokban a kabrió típusú kabinos liftet

2022.02.14. Bata Attila

Hétvégén Olaszországban is átadták az első un. kabrió típusú felvonót. A lift érdekessége, hogy a kabin tetejére egy kisebb "teraszt" építettek, így a bátrabbak ebben a nyitott térben is utazhatnak. Hasonló liftek már üzemelnek pl. Svájcban és Franciaországban.
Tíz fő utazhat a tetején
Tíz fő utazhat a tetején
Újabb távolabbi településeket kapcsol be közvetlenül az új lift a Dolomitok hatalmas pályarendszerébe. A Fassa-völgyből (Val di Fassa / Fassatal) most már egyszerűbben lehet eljutni Carezza síterepére. A völgy két települése S. Cipriano (St. Zyprian) és Tires al Catinaccio (Tiers am Rosegarten) közeléből indul a térképeken 400-as számozású új kabrió-kabinos.
A 3800 méter hosszú lift a településekhez közeli parkolóból indul és 1752 méter magasan, 644 méter szintkülönbség megtétele után csatlakozik be a síterepbe. Egyszerre összesen 60 fő utazhat a kabinban és annak tetején, ez óránként 400 fős kapacitást jelent. A kabin kb. 7 perc alatt teszi meg az utat.

A Tiers nagykabinos építése tavaly májusban kezdődött meg. A magasan a föld felett vezetett kábeleket összesen négy oszlop tartja. A tervek szerint 80 km/órás szélben is biztonságban üzemeltethető. Érdekesség, hogy az állomásokat a föld alatt építették meg.
Az új lift a térképen
Az új lift a térképen
Természetesen a legnagyobb újdonság, hogy nemcsak a kabin belsejében, hanem a tetején is lehet utazni. Ez az első ilyen típusú sílift Olaszországban. A kabin tetejére épített teraszon egyszerre tízen utazhatnak.

Az osztrák Doppelmayr cég tervezte és építette a liftet, ami komoly fellendülést hozhat a régió téli és nyári turizmusában. A felvonót a hétvégén adták át és március 20-ig naponta 8:30-tól 16:50-ig 20 percenként közlekedik. Utána változik a menetrend.
KOMMENTEK
B-rec | 2022.02.14. 08:06
Dachsteinen is hasonló van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.