Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tignes: az új kabinos tetején is lehet utazni!

2018.10.01. Bata Attila

A francia síterep hétvégén mutatta be legújabb büszkeségét, a Grande Motte gleccserre közlekedő nagykabinos liftet. Az igazi újdonság, hogy a nagykabinok tetején "teraszokat" alakítottak ki, így az utasok a kabin tetejéről is csodálhatják a páratlan panorámát, igaz csak síszezonon kívül, jobbára nyáron.
Az 1975-ben átadott lift még megbízhatóan működött, de ahogy mondani szokták, már eljárt felette az idő, nem vette fel a versenyt a modern liftekkel. A liftet 2016-ban leállították és nekifogtak a hároméves átalakításának, amelynek eredményeként elkészült a világ legnagyobb és legmagasabban közlekedő nyitott tetejű kabinos liftje.

A liftet az osztrák-svájci Doppelmayr-Garaventa AG cégek építette meg, szokás szerint az utóbbi készítette a kabinokat. Nem véletlen, hogy kissé hasonlít a néhány éve átadott svájci, nyitott tetejű kabinosra.

A lift 3034 méteres magasságból indul, és 3456 méterre érkezik. Két hatalmas kabin közlekedik egymással szemben, amelyek kapacitása óránként 1000 fő mindkét irányba. A hatalmas kabinok belsejében százan férnek el, valamint 20 szerencsés mászhat ki a lift tetejére.

A lifttársaság közleménye szerint a tetőt csak jó időben, várhatóan májustól nyitják meg. Akkor pedig 360 fokos panorámában lehet gyönyörködni a környék hegyeiben, pl. a Mont Blanc, a Cime de Bellecôte és az Aiguille de la Grande Sassière (3747 m). Sajnos téli síszezonban be kell érni a kabin belsejével, a nyári gleccsersíelők azonban már feljuthatnak a tetőre.

Még néhány adat. Az új lift 5 perc alatt teszi meg a 1996 méteres távot és a 422 méteres szintkülönbséget. A kabinok maximális utazósebessége elég magas, akár 10 m/s is lehet. Az egész építkezés 17 millió euróba, vagyis kb. 5,5 milliárd forintba került.

A kabinos ugyan időben elkészült, de a síelőknek még várni kell egy kicsit. A síterep a gleccser megnyitását is erre a hétvégére tervezte, de sajnos, a hó minősége még síelésre nem alkalmas, így egyelőre csak a turisták élvezhetik a csodaliftet. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.