Menü ≡

Atomic: hamarosan a kínaiaké lesz a sportszergyár?

2018.12.19. | Szerző: Bata Attila
Ősszel egy kínai cég által vezetett konzorcium szinte visszautasíthatatlan ajánlatot tett a finn Amer Sports cégre. A finnek, többek között az Atomic és a Salomon tulajdonosai, elgondolkodtak az ajánlaton és a részvényeseiket is arra biztatják, hogy fogadják el a kínaiak felvásárlását.
h i r d e t é s
A bomba mondhatni ősszel robbant, amikor a kínai Anta Sports által vezetett háromtagú konzorcium ajánlatott tett a finn Amer Sports 100%-os tulajdonrészére. A kínaiak szeptember 12-én 4,6 milliárd eurót (kb. 1500 milliárd forintot) ajánlottak a finneknek, akik olyan ismert márkák felett rendelkeznek, mint az Atomic, Salomon, Arc’teryx, Peak Performance, Mavic, Suunto, Wilson és Precor.

A kínaiak, készpénzben, 40 eurót adnának részvényenként. Az ár azért is elgondolkodtatta a finneket, hiszen ez az összeg 39%-kal nagyobb az ajánlat előtti nap zárási árfolyamánál a Helsinki tőzsdén. Az ajánlat előtti három hónap árfolyamának átlagát pedig 43%-kal haladja meg.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A finnek vezetősége december 7-én elfogadta az ajánlatot és összehívja részvényeseit, akiknek azt tanácsolja, fogadják el ők is a kínaiak ajánlatát.

A kínaiak ajánlata szerint a felvásárlás után szinte semmit sem változtatnának a cég működésén. Megmarad a finnországi központ, az Amert nem olvasztják be a cégükbe, hanem külön cégként kezelik. Természetesen, a vezetőséget leváltják, oda saját embereiket helyezik.

Szóval, a jövőről még nem sokat lehet tudni, de az osztrákok biztosak abban, hogy az altenmarkti gyárban semmi sem változik. Továbbra is gyártanak ott léceket, a gyárat nem telepítik Kínába. Az Amer csoport 1994-ben vette át az Atomic üzletágát, és Ausztrián kívül Bulgáriában is gyártanak felszerelést. Az eladásokat tekintve a legtöbb alpesi sílécet adják el a világon, a sícipőket tekintve a második helyen állnak.

Azt érdemes megemlíteni, hogy Kínában egyre népszerűbbek a téli sportok. Az ország 2022-ben téli olimpiát rendez és az utóbbi időben gombamód nőnek ki a beltéri és a hagyományos síterepek. Hatalmas összegeket költenek a síterepekre és a téli sportok népszerűsítésére. 
2018.12.19. 22:52:52 Nyuli
2022-ben rendeznek téli olimpiát.
2018.12.19. 22:57:16 Bata Attila
Köszönöm, javítva.
2018.12.20. 03:29:57 Hidvéghy Márton
🙄
2018.12.21. 11:23:06 huligan
Legalább öntenek egy kis pénzt az állóvízbe (k+f)! Jót fog tenni, mert az Atomic évek óta csak toporog...
Vannak jó versenyzőik, és marketing csapatuk, de az alap sík (SL;GS) pont semmit nem érnek, pláne nem 900 eurót... Az utolsó jó szeériája a TiSL és a TiGS volt még 2008-ból (mondjuk az első szériások még ledobták a felső kabátot, ha nyúzva voltak), azóta csak maszatolnak ezekkel a műanyag kamu fejlesztésekkel...
2018.12.21. 11:24:23 huligan
Illetve túra vonalon feltalálták újra a Dynafit rendszert, amit eddig fikáztak... Most már az a csúcs... :)
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »