Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kiadós havazás, szélvihar és lavinaomlások Ausztriában

2012.02.16. Stánicz Balázs

Kiadós havazás, szélvihar és lavinaomlások Ausztriában A hetek óta tartó szibériai hideget egy markáns hidegfront söpörte ki Ausztriából, ami országszerte havazásokat okozott. A havazásokhoz orkánszerű szél társult a hegyekben, ez újabb és újabb fennakadásokat okozott a közlekedésben. Több lavina is lezúdult a hegyekben, és sajnos halálos áldozatot is követelt.
Salzburgban buszt kapott fel a viharos szél

Valósággal lecsapott a hóvihar szerdára virradóra Ausztriában, hatalmas káoszt okozva a közlekedésben. A szél elsősorban az északi és keleti országrészben tombolt, felső-ausztriai Feuerkogelen már a szerda reggeli órákban 160 km/h-val süvített, így itt aznap el sem indították a felvonókat. Nem ez volt az egyetlen síterep, ahol a viharos időjárás végett nem jártak a liftek; számtalan osztrák síterepen csak az alsó részeken lehetett síelni. Így Saalbachban, Obertauernben, Zell am See-ben, Gastein völgyben, Zauchensee-ben és megannyi tiroli síterepen csak a liftek fele üzemelt.
140 km/h-ás szél Gasteinben - Fotó: Stánicz Balázs
140 km/h-ás szél Gasteinben - Fotó: Stánicz Balázs
Salzburg tartomány északi felén egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt lesodort az útról a szél, a busz a szemközti sávba sodródott, ahol egy személyautóval ütközött; az autó két utasa megsérült. Ugyancsak a környéken egy kamiont fordított keresztbe az orkán. A síterepek közül Feuerkogelen mérték a legnagyobb szelet; itt 172 km/h-ás rekordot állított fel, Weißsee síterepén 152 km/h-ás, Semmeringen 124 km/h-ás, Obertauernen 119 km/h-ás adatokat mértek. Még ennél is nagyobb széllökéseket mértek Stájerországban, ahol a 190 km/h-ás értékek sem mentek ritkaságszámba.

A közlekedést a hóátfúvások nehezítették, az Enns völgyében (Schladming) egy vonat akadt el, mivel a több méteresre feltorlaszolt hófalakon nem tudott keresztül jutni. Az utasokat kimentették és egy pótvonattal folytathatták útjukat.

80 cm friss hó a hegyekben

Vorarlbergben 60-80 cm, Tirolban 60-70 cm, Salzburgban 50-70 cm, Stájerországban 30-80 cm, Felső-Ausztriában helyenként 80 cm, Alsó-Ausztriában a magasabb részeken 50 cm friss hónak örülhetnek a téli sportolók. Ezek az adatok csütörtök reggeliek, a mai nap folyamán további 10-30 cm hóra van kilátás, igaz a havazni már inkább a keleti tartományokban fog.

Települések és síterepek a lavina fogságában

A nagy havazás és az erős szél újra kritikus magasságokba emelte a lavinaveszélyt, jelenleg szinte mindenhol nagy lavinaveszéllyel kell számolnunk, a hegyimentők mindenkit eltanácsolnak a sítúrázásról és a kijelölt pályák elhagyásáról, mivel az, különösen a meredekebb lejtőkön életveszélyes lehet. A mentőszolgálat már előre fél az elkövetkezendő napoktól, mivel péntektől már napsütés lesz országszerte, így biztos lesznek olyanok, akik a veszély ellenére kalandot keresnek.

A lavinaveszély miatt elsősorban Vorarlbergben és Tirolban több utat le kellett zárni, síterepek és települések a hó fogságában. Szerdán egy lavina zúdult az arlbergi főútvonalra, ezzel elzárva többek közt St Antont. A hógörgeteg egy autót is elsodort, aminek utasa könnyebb sérüléseket szenvedett. Időközben újra sikerült az utat megnyitni, azonban továbbra is elérhetetlen Lech, Zürs, Stuben, Warth és Gargellen.
Lavina a hotel bejáratánál - Fotó: Pl. St Anton
Lavina a hotel bejáratánál - Fotó: Pl. St Anton
Az arlbergi régióban a vonatközlekedés is megállt, mivel tegnap az esti órákban lavina temette be a sínpárokat. Pont ekkor közlekedett arra felé egy teherszerelvény, a mozdonyvezető időben le tudta fékezni a tehervonatot, amit később Bludenzba vontattak. Csütörtök hajnali négy órakor a Kleinwalser völgyében is megindult a hegyoldal, ami a helyi főutat száz méter hosszan és négy méter magasan betemette. A mentőegységek szerint itt senki sem sérült meg.

Lavina zúdult a hotelre és egy kijelölt sípályára

Szerda délután kijelölt pályára omlott a hó a tiroli Ischgl síterepén. Egy épp arra síelő 51 éves svéd férfit sodort el, aki a helyszínen életét veszítette, a dráma két fia szeme láttára történt. A liftüzemeltető szerint a reggeli órákban ellenőrizték a lavinahelyzetet, és úgy ítélték meg, hogy a környék biztonságos, így a piros 7a pálya nyitva maradt. Időközben azonban jelentősen megváltozott az időjárás, az erős havazást nagy szél kísérte; a sípálya felett megroppant a hegyoldal és mintegy száz méter hosszan betemette azt. Összesen 50 fős mentőegység sietett a helyszínre, a családapát már csak holtan tudták kiemelni a hótömegből.

Ma reggel egy arlbergi (St Christoph) hotel feljáróját temette be egy újabb hógörgeteg. A jelenlegi információk szerint senki sem sérült meg. Lavina zúdult egy maria almi (Hochkönig) családi házra - a házban szerencsére nem tartózkodott senki. Ugyancsak a lavina okozott problémákat Obertauernen és Raurison, ma reggelig mindkét síterep megközelíthetetlen volt.
Lavina Ischgl sípályáján - Fotó: Zoom Tirol
Lavina Ischgl sípályáján - Fotó: Zoom Tirol
Elővigyázatosságból Salzburgban is több utat lezártak; zárva a Mittersill és Matrei közt a Felbertauern út, így aki Matreibe megy a napokban annak délről kell kerülni. Szintén lakat alatt Uttendorf és Schneiderau közti szakasz a Stubach völgyben; azaz Weißsee síterepe nem megközelíthető. A Zillervölgyben is gondot okoz a sok hó; Wald és Gerloshágó közti út zárva.

Kelet felé az utak jól járhatóak, a síterepek gond nélkül megközelíthetők

Mivel már csütörtök délutántól csökken a havazás és a szél erőssége, sőt nyugaton már a nap is kisüthet, ezért várhatóan péntekre már a hókáosznak is vége. Jelenleg inkább az egészen nyugaton, azaz Vorarlberg és Tirol vidéken fekvő útvonalak és síterepek az érintettek. A honfitársaink által kedvelt és látogatott salzburgi, stájer és határ közeli síközpontok nagy része megközelíthető -kivételt a magasan fekvő Planneralm képez, ahol a hegyen 300 ember rekedt. Az osztrák közútkezelő folyamatosan dolgozik; az autópályák só-nedvesek, a főutak nedvesek, latyakosak, de túlnyomórészt jól járhatóak.

Péntektől jön a szép téli idő sok napsütéssel, ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a rekord hidegnek is vége.
KOMMENTEK
bence84 | 2012.02.16. 17:55
brutál!
zsolti780 | 2012.02.16. 21:57
Bár csak én rekednék ott egy hotelban és egy király síterepen. Bár....élőben lehet máshogy vélekednék.
csiperke | 2012.02.16. 22:32
Az fix hogy más hogyan éreznéd magad!!! Minket ezen a télen már 4*szerre zár el a hó mindentől! Bár én csak dolgozom kint: de a vendégeken is látszik hogy mindenki frusztrált! Lechtal-ban vagyunk mi is warth-tól 14km-re! Amúgy mitől éreznéd jól magad??? Kint rekedsz még pár napra, extra költségek, lezárt sípályák, lavina-lavina veszély hátán!!! Volt itt nálunk idén 2-ő is nem egy jó dolog hidd el!!!!!!
TibiF | 2012.02.17. 09:16
Mi a jó abban ha egy ilyen helyzetben egy ilyen helyen rekednél. Januárban volt részem ilyeben Leogangban. Úgy fújt a szél, hogy csak egy lift járt, látni 1m-nél nem lehetett többet az erős havazásban meg a nagy szélben meg a ködben. Szinte lesodort a pályáról a szél. A pályát ismerem mint a tenyeremet, néha azt nem tudtam merre van a lefele, mikor akkora a köd, hogy tájékozódni nem tudsz mintha vak lennél. Komolyan mi jó ebben?
százas | 2012.02.17. 16:53
Filmeken felnőttek! A valóság más!
sazsolti | 2012.02.17. 16:56
Szerintem zsolti azt gondolta, az elrekedés alatt ingyen kaja pia és síbérlet jár...:))- no meg ratrakolt pályák

Szállástipp
Hotel Montanara csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított 4 csillagos hotel igényes, alpesi stílusú szobákkal és apartmanokkal, reggelivel, vagy önellátással a híres Ischgl üdülőtelepülés szélén, 5-600 méterre a kabinos lifttől és 20 méterre a legközelebbi sípályától. Új wellness részleg szaunákkal, gőzfürdőkkel, pihenőszobákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.