Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kiadós havazás, szélvihar és lavinaomlások Ausztriában

2012.02.16. Stánicz Balázs

Kiadós havazás, szélvihar és lavinaomlások Ausztriában A hetek óta tartó szibériai hideget egy markáns hidegfront söpörte ki Ausztriából, ami országszerte havazásokat okozott. A havazásokhoz orkánszerű szél társult a hegyekben, ez újabb és újabb fennakadásokat okozott a közlekedésben. Több lavina is lezúdult a hegyekben, és sajnos halálos áldozatot is követelt.
Salzburgban buszt kapott fel a viharos szél

Valósággal lecsapott a hóvihar szerdára virradóra Ausztriában, hatalmas káoszt okozva a közlekedésben. A szél elsősorban az északi és keleti országrészben tombolt, felső-ausztriai Feuerkogelen már a szerda reggeli órákban 160 km/h-val süvített, így itt aznap el sem indították a felvonókat. Nem ez volt az egyetlen síterep, ahol a viharos időjárás végett nem jártak a liftek; számtalan osztrák síterepen csak az alsó részeken lehetett síelni. Így Saalbachban, Obertauernben, Zell am See-ben, Gastein völgyben, Zauchensee-ben és megannyi tiroli síterepen csak a liftek fele üzemelt.
140 km/h-ás szél Gasteinben - Fotó: Stánicz Balázs
140 km/h-ás szél Gasteinben - Fotó: Stánicz Balázs
Salzburg tartomány északi felén egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt lesodort az útról a szél, a busz a szemközti sávba sodródott, ahol egy személyautóval ütközött; az autó két utasa megsérült. Ugyancsak a környéken egy kamiont fordított keresztbe az orkán. A síterepek közül Feuerkogelen mérték a legnagyobb szelet; itt 172 km/h-ás rekordot állított fel, Weißsee síterepén 152 km/h-ás, Semmeringen 124 km/h-ás, Obertauernen 119 km/h-ás adatokat mértek. Még ennél is nagyobb széllökéseket mértek Stájerországban, ahol a 190 km/h-ás értékek sem mentek ritkaságszámba.

A közlekedést a hóátfúvások nehezítették, az Enns völgyében (Schladming) egy vonat akadt el, mivel a több méteresre feltorlaszolt hófalakon nem tudott keresztül jutni. Az utasokat kimentették és egy pótvonattal folytathatták útjukat.

80 cm friss hó a hegyekben

Vorarlbergben 60-80 cm, Tirolban 60-70 cm, Salzburgban 50-70 cm, Stájerországban 30-80 cm, Felső-Ausztriában helyenként 80 cm, Alsó-Ausztriában a magasabb részeken 50 cm friss hónak örülhetnek a téli sportolók. Ezek az adatok csütörtök reggeliek, a mai nap folyamán további 10-30 cm hóra van kilátás, igaz a havazni már inkább a keleti tartományokban fog.

Települések és síterepek a lavina fogságában

A nagy havazás és az erős szél újra kritikus magasságokba emelte a lavinaveszélyt, jelenleg szinte mindenhol nagy lavinaveszéllyel kell számolnunk, a hegyimentők mindenkit eltanácsolnak a sítúrázásról és a kijelölt pályák elhagyásáról, mivel az, különösen a meredekebb lejtőkön életveszélyes lehet. A mentőszolgálat már előre fél az elkövetkezendő napoktól, mivel péntektől már napsütés lesz országszerte, így biztos lesznek olyanok, akik a veszély ellenére kalandot keresnek.

A lavinaveszély miatt elsősorban Vorarlbergben és Tirolban több utat le kellett zárni, síterepek és települések a hó fogságában. Szerdán egy lavina zúdult az arlbergi főútvonalra, ezzel elzárva többek közt St Antont. A hógörgeteg egy autót is elsodort, aminek utasa könnyebb sérüléseket szenvedett. Időközben újra sikerült az utat megnyitni, azonban továbbra is elérhetetlen Lech, Zürs, Stuben, Warth és Gargellen.
Lavina a hotel bejáratánál - Fotó: Pl. St Anton
Lavina a hotel bejáratánál - Fotó: Pl. St Anton
Az arlbergi régióban a vonatközlekedés is megállt, mivel tegnap az esti órákban lavina temette be a sínpárokat. Pont ekkor közlekedett arra felé egy teherszerelvény, a mozdonyvezető időben le tudta fékezni a tehervonatot, amit később Bludenzba vontattak. Csütörtök hajnali négy órakor a Kleinwalser völgyében is megindult a hegyoldal, ami a helyi főutat száz méter hosszan és négy méter magasan betemette. A mentőegységek szerint itt senki sem sérült meg.

Lavina zúdult a hotelre és egy kijelölt sípályára

Szerda délután kijelölt pályára omlott a hó a tiroli Ischgl síterepén. Egy épp arra síelő 51 éves svéd férfit sodort el, aki a helyszínen életét veszítette, a dráma két fia szeme láttára történt. A liftüzemeltető szerint a reggeli órákban ellenőrizték a lavinahelyzetet, és úgy ítélték meg, hogy a környék biztonságos, így a piros 7a pálya nyitva maradt. Időközben azonban jelentősen megváltozott az időjárás, az erős havazást nagy szél kísérte; a sípálya felett megroppant a hegyoldal és mintegy száz méter hosszan betemette azt. Összesen 50 fős mentőegység sietett a helyszínre, a családapát már csak holtan tudták kiemelni a hótömegből.

Ma reggel egy arlbergi (St Christoph) hotel feljáróját temette be egy újabb hógörgeteg. A jelenlegi információk szerint senki sem sérült meg. Lavina zúdult egy maria almi (Hochkönig) családi házra - a házban szerencsére nem tartózkodott senki. Ugyancsak a lavina okozott problémákat Obertauernen és Raurison, ma reggelig mindkét síterep megközelíthetetlen volt.
Lavina Ischgl sípályáján - Fotó: Zoom Tirol
Lavina Ischgl sípályáján - Fotó: Zoom Tirol
Elővigyázatosságból Salzburgban is több utat lezártak; zárva a Mittersill és Matrei közt a Felbertauern út, így aki Matreibe megy a napokban annak délről kell kerülni. Szintén lakat alatt Uttendorf és Schneiderau közti szakasz a Stubach völgyben; azaz Weißsee síterepe nem megközelíthető. A Zillervölgyben is gondot okoz a sok hó; Wald és Gerloshágó közti út zárva.

Kelet felé az utak jól járhatóak, a síterepek gond nélkül megközelíthetők

Mivel már csütörtök délutántól csökken a havazás és a szél erőssége, sőt nyugaton már a nap is kisüthet, ezért várhatóan péntekre már a hókáosznak is vége. Jelenleg inkább az egészen nyugaton, azaz Vorarlberg és Tirol vidéken fekvő útvonalak és síterepek az érintettek. A honfitársaink által kedvelt és látogatott salzburgi, stájer és határ közeli síközpontok nagy része megközelíthető -kivételt a magasan fekvő Planneralm képez, ahol a hegyen 300 ember rekedt. Az osztrák közútkezelő folyamatosan dolgozik; az autópályák só-nedvesek, a főutak nedvesek, latyakosak, de túlnyomórészt jól járhatóak.

Péntektől jön a szép téli idő sok napsütéssel, ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a rekord hidegnek is vége.
KOMMENTEK
bence84 | 2012.02.16. 17:55
brutál!
zsolti780 | 2012.02.16. 21:57
Bár csak én rekednék ott egy hotelban és egy király síterepen. Bár....élőben lehet máshogy vélekednék.
csiperke | 2012.02.16. 22:32
Az fix hogy más hogyan éreznéd magad!!! Minket ezen a télen már 4*szerre zár el a hó mindentől! Bár én csak dolgozom kint: de a vendégeken is látszik hogy mindenki frusztrált! Lechtal-ban vagyunk mi is warth-tól 14km-re! Amúgy mitől éreznéd jól magad??? Kint rekedsz még pár napra, extra költségek, lezárt sípályák, lavina-lavina veszély hátán!!! Volt itt nálunk idén 2-ő is nem egy jó dolog hidd el!!!!!!
TibiF | 2012.02.17. 09:16
Mi a jó abban ha egy ilyen helyzetben egy ilyen helyen rekednél. Januárban volt részem ilyeben Leogangban. Úgy fújt a szél, hogy csak egy lift járt, látni 1m-nél nem lehetett többet az erős havazásban meg a nagy szélben meg a ködben. Szinte lesodort a pályáról a szél. A pályát ismerem mint a tenyeremet, néha azt nem tudtam merre van a lefele, mikor akkora a köd, hogy tájékozódni nem tudsz mintha vak lennél. Komolyan mi jó ebben?
százas | 2012.02.17. 16:53
Filmeken felnőttek! A valóság más!
sazsolti | 2012.02.17. 16:56
Szerintem zsolti azt gondolta, az elrekedés alatt ingyen kaja pia és síbérlet jár...:))- no meg ratrakolt pályák

Szállástippek
AlpenParks Hotel Maria Alm csillagcsillagcsillagcsillag
Az AlpenParks Hotel Maria Alm a hochkönigi üdülőrégió centrumában, a hochkönigi síterep szomszédságában található. A vendégek 3 szobatípus közül választhatnak. A hotelben 400 m²-es wellness központ is a rendelkezésre áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sonneck Panzió
Tradicionális, vidéki vendégház erkélyes kétágyas szobákkal csodás kilátással Hochkönig hegyeire Werfenwengtől 5,2 km-re, Hochkönigtől 20 km-re. Svédasztalos reggeli helyi alapanyagokból.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.