Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: ilyen szabályok várnak ránk a téli szezonban

2021.09.20. MTI

Szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben.
Kép: Sölden
Kép: Sölden
Köstinger hangsúlyozta, a belföldi turisztikai ágazatnak idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek. A szigorú járványügyi szabályozás azt hivatott szolgálni, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban élvezhesse a tél adta örömöket - tette hozzá.

A most ismertetett rendelkezés illeszkedik a kormány őszre meghirdetett, háromlépcsős intézkedési tervéhez, amelynek értelmében elsősorban a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza meg a szükséges lépéseket.

Ausztria jelenleg az első fokozatnál tart, mivel az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget. Ennek értelmében szeptember 15-étől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban,
illetve a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése, és ugyanez vonatkozik a sífelvonók zárt gondoláira is. Ezen kívül változott az antigén gyorstesztek érvényességi ideje is, 48 óráról 24 órára csökkent.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. Ez a szabályozás fog vonatkozni az úgynevezett Aprés-Ski (síelés utáni) partikra is, amelyek köztudottan hozzátartoznak a sípályák kínálatához.

Amennyiben a járványhelyzet romlik, és az ágykapacitás telítettsége eléri a 20 százalékot, az éttermek napközbeni látogatása - a védettségi igazoláson túlmenően - ugyan negatív koronavírusteszttel még megengedett lesz, de már csak PCR tesztet fogadnak majd el.

A tárcavezető hangsúlyozta: a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem, és mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor.

Elmondta, a karácsonyi vásárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd. A védettségi igazolásokat és a negatív teszteredményeket a rendőrség és az egészségügyi hatóságok munkatársai fogják ellenőrizni.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre elmondta, amennyiben az intenzívágyak telítettsége még tovább emelkedne, a szabályozás mindenképpen abba az irányba fog tolódni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők (beoltottak, gyógyultak) továbbra is látogathassák a nyitva tartó éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket.

Mindkét miniszter hangsúlyozta, a világos és egyértelmű szabályok megkönnyítik a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak a téli szezon tervezhetőségét, ugyanakkor a vendégek is tudják, mihez tartsák magukat, és már most nyugodtan foglalhatnak szállást bármelyik síparadicsomban, hiszen a biztonságuk garantált.
KOMMENTEK
Sansovino | 2021.09.20. 16:11
Az igazi gond, hogy már háromszor is farkast kiálltottak. Ezért a szavukra nem adnék egy petákot sem! Ám mint látszik kellemetlenkedni azt még mindig tudnak. ☺
Kár.
lazacka87 | 2021.09.20. 22:29
Valaki tudja, hogy a védettségi igazolványt a kiállításától kezdve mennyi ideig fogadják el az osztrákok? Illetve érdemes itthon harmadik oltást felvenni, az számít valamit, kitolja a védettségi érvényességét, vagy mondjuk a harmadik alkalommal kapott oltási igazolás önmagában jó valamire (pluszban akár)? És ha igen, melyiket (pl. "nyugatit") a jobb beszúratni?
Bata Attila | 2021.09.20. 23:35
a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 360 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt - egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig,

további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 360 nap nem telt el, és az utolsó oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap eltelt.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

Tehát: a 3. oltásnál újraindul a 360 nap, ha a 2. és 3. között legalább 120 nap eltelt.

Harmadik oltásnak utazási szempontból jobb a nyugati vakcina, egyszerűbb lesz. Orvosi szempontból, az most más téma :)

3. oltás után azt látod a nemzetközi védettségiden, hogy 3/3. oltás és a 3. oltás típusa
Stani | 2021.09.21. 10:03
A második oltástól 12 hónapig, szeptemberben változtatták meg.
A harmadik oltást elsősorban akkor érdemes felvenni, ha Sputnyikot kaptál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.