Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Covid-összefoglaló: így lehet síelni Ausztriában az idén

2021.09.21. Bata Attila

Tegnap az osztrák egészségügyi és turisztikai miniszterek közösen ismertették a téli szezonra meghatározott szabályokat. Ezekre kell odafigyelni síelésnél, vendéglőben vagy a szálláshelyeken.
Kép: Wagrain-Kleinarl Tourismus
Kép: Wagrain-Kleinarl Tourismus
Leegyszerűsítve: az oltottaknak és a betegségen átesetteknek túl sok kötelezettségük nem lesz a következő síszezonban. A legfontosabb, hogy az erről szóló igazolást mindig maguknál tartsák, mert jegyvásárláskor mindig, a lifteknél pedig szúrópróbaszerűen kérhetik.

Ezen felül a zárt helyeken és a zárt lifteken (pl. kabinos lift, vagy ülőlift lehajtott "buborékkal") kötelező lesz az FFP2-es maszk viselete. Ez a szabály minden 14 éven felüli utasra vonatkozik. A 7 és 14 év közötti gyerekeknek nem kötelező a szabványos maszk, elég eltakarniuk valamivel a szájukat és az orrukat. Hét év alatt semmilyen ilyen jellegű kötelezettség nincs.

Legyünk tisztában az un. 3G-szabállyal. A 'G' a három német szó (geimpfte, genesene és getestete Personen - beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek) első betűit jelöli. Tehát 3G-s védettségi igazolás azt jelenti, hogy az illetőt vagy beoltották, vagy átesett a betegségen, vagy negatív tesztet produkált. A szezonban 3G-igazolás szükséges a síbérlet vásárlásához. Gyerekeknek, 12 év alatt, nem kötelező a 3G-igazolás.

Fontos, hogy mivel csak védettségi igazolással rendelkezők síelhetnek, így megszűnik a távolságtartás szabálya, tehát sorban állva nem kell 1,5-2 métert betartani. Ezzel egyidőben a sílifteken sem lesz korlátozás, tehát maximális kapacitással közlekedhetnek a felvonók, így valószínűleg a sorok is rövidebbek lesznek.

Hütték, vendéglők, szállás, aprés-ki

Szállodák és vendéglők eddig is a 3G-szabály szerint működtek. Itt annyi az újdonság, hogy antigén gyorsteszt esetében csak 24 óránál frissebbet fogadnak el, PCR-teszt esetén 48 órásat.
3G szabály szerint lehet fogyasztani a hüttében. Fotó: sielok.hu BKK 2021.09.20.
3G szabály szerint lehet fogyasztani a hüttében. Fotó: sielok.hu BKK 2021.09.20.
Tavallyal ellentétben, most nem tiltják be a síelés utáni bulikat, vagyis az aprés-ski időtöltést. Itt azonban szigorúbbak a szabályok, vagyis az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozó rendeletet követik a szezonban. Síelés utáni bulikban csak a beoltottak vagy a betegségen átesettek vehetnek részt, valamint csak a PCR-tesztet fogadják el. Antigén teszt, vagy mért antitest szám igazolása nem elfogadott.

Esetleges szigorítások

Ausztria háromlépcsős tervben gondolkozik a járványhelyzet kezelésére. A bevezetett szigorításokat a kórházak intenzív ágyainak kapacitásához igazítják a szezonban. Amint emelkedik az intenzíven kezelt betegek száma, úgy lépnek életbe szigorúbb intézkedések. A felröppent megoldások közé tartozik a 2G (vagyis csak oltottak és betegségen átesett személyek részére), amelyet már néhány német városban részben bevezettek.

Kérdések

Mivel csak tegnap jelentették be, a részletek még nem ismeretesek. Még nem tisztázott hogyan fogják ellenőrizni a vélhetően nagy számban érkező síelőket a lifteknél, hogy rendelkeznek-e védettségivel. A síterepek üzemeltetői ettől elzárkóznak, a rendőrség és egészségügyi hatóságok kapacitása kevés lesz ehhez.

A szezon- és a többnapos bérleteket valószínűleg nem lehet teszttel megvásárolni, hiszen az adott napra kiadott negatív teszt már nem érvényes pár nappal később, vagy a szezon későbbi időpontjában.

Ezeken felül biztosan számos kérdés felmerül majd, amelyet a szezonkezdetre valószínűleg tisztázni lehet.

A síterep üzemeltetői elégedetten fogadták a tervezett intézkedéseket. Jelen pillanatban a szezon biztosítottnak látszik. Fontos, hogy külföldi vendégekkel szemben nem terveznek extra korlátozásokat. Az FFP2-es maszk pedig nem újdonság, tavaly sokan hozzászokhattak Ausztriában - jelentette ki a síterep üzemeltetők egyesületének vezetője.
KOMMENTEK
moncsyka | 2021.09.21. 08:24
Ez azt jelenti, hogy védettségi igazolvány hiányában a PCR tesztet 48 óránként ismételni kell, ha valaki hosszabb ideig maradnak Ausztriában?
Töri-074 | 2021.09.21. 09:18
Úgy néz ki hogy igen.....
Stani | 2021.09.21. 09:59
@moncsyka, elvileg igen, de a megannyi tapasztalat/gyakorlat a május 19-i nyitás óta azt mutatja, hogy elegendő egyszer (szállás becsekkolás).
Elevel június óta csak egy papírt kell ikszelni, hogy oltott, felgyógyult vagy éppen negatívan tesztelt vagy e és aláírni. A szállások /hotelek nem kérik magát a dokumentumot.
A kisebb magánszállásoknál ez sincs...

Hüttéknél, nagyobb éttermeknél van ún . point of sales teszt, azaz ott a helyszínen tesztelt és már mehetsz is be.

Ausztriában egyébként az antigén gyorsteszt turistáknak is ingyenes.

Az egész rendszer nagyszerűen működött a nyári szezon folyamán is.
Stani | 2021.09.21. 10:00
... és még egy fontos változás: szeptember 10. óta a második oltástól számítottan az igazolás NEM 9 hónapig, hanem immáron 12 hónapig érvényes.
Dobaiagi | 2021.09.21. 10:07
Mi a helyzet a Szputnyikkal? Elfogadják az angol nyelvű igazolást?
Bata Attila | 2021.09.21. 10:24
Szputnyikról:
https://sielok.hu/rovat/hasznos/cik...k/utazas-ausztriaba-szput...

Angol nyelvű igazolásokat elfogadnak
bobek777 | 2021.09.21. 13:52
Mi a helyzet a 270 napos szabállyal? Az él már?
babeneba | 2021.09.21. 14:54
Két hete tőlem kérték a 3G igazolást a szálláson, nem volt elég a "papír ixelése"...
Stani | 2021.09.21. 19:19
@bobek777, az már nem él, egy évig érvényes, szeptember 10-én hosszabbították meg.
@babeneba, rossz szállást fogtál ki :)
De végülis szinte mindegy, hiszen eleve a belépéshez is kell a 3G közül valamelyik, ha nincs, akkor https://entry.ptc.gv.at/en.html szükséges regisztrálni és utólag ingyenes elvégezni a tesztet Ausztriában. Ezt akár a síterepen is lehet vagy akár a határátlépés után, pl Sopronnál az osztrák Avia kút mellett kell lefodulni (ki is van táblázva).
sgyörgyi | 2021.09.21. 20:44
Nem láttam említeni a sinopharm elfogadását, ezzel mi a helyzet? szeretnénk a családdal ismét egy hetet valahol Ausztriában tölteni, de mi a férjemmel két sinopharm oltás után kaptunk egy pfisert is, de eddig nem tudtam kideríteni ez elég-e? Lehet szállodában szállást foglalni?
Bata Attila | 2021.09.21. 20:51
sgyörgyi, aktuális részletek mindig itt a hivatalos, magyar konzuli oldalon

https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

A sinopharmot / sinovac (két adag után) elfogadják.

A Magyarországon használt oltások közül egyedül a Szputnyik nem elfogadott a határon Ausztriában. Két Szputnyikra kért harmadik, nyugati vakcina jelen pillanatban hivatalosan nem módosít, hiszen abból a nyugati vakcinából 2 dózis után van mentesség, tehát kellene egy negyedik oltás is.

Megoldás lehetne a Jansen vakcina, mert abból elég egy oltás. A baj, hogy ugyanúgy vektoros vakcina, mint az orosz, így nem fogják beadni.

Pont holnap tárgyalják ezt a helyzetet valamilyen uniós találkozón, hogy a harmadik (nyugati) oltás felülírhatja-e a korábbi két keleti vakcina dózisokra vonatkozó szabályokat.
botiati75 | 2021.09.22. 09:11
Tud valaki információval szolgálni?
Én márciusban estem át a betegségen így a védettségi kártyám okt.23-ig él. Utána ki akarok menni ,mi a teendőm? Köszi!
Schneeglöckchen | 2021.09.22. 09:33
Szerintem nagyon sok érintett embert a Szputnyik-os megoldás érdekel. Egyenlőre ezek az emberek el vannak lehetetlenítve.
Stani | 2021.09.22. 10:26
@Schneeglöckchen

Nincsenek ők se kizárva - hozzám is több sputnyikkal oltott vendég érkezett a nyár folyamán - , hiszen ahogy fentebb említettem a szállásfoglalásnál ugyanúgy a teszt is elegendő, amit határátlépés után díjmentesen Ausztriában el lehet végeztetni.
Ebben az esetben (csak ebben az esetben) regelni szükséges itt:

https://entry.ptc.gv.at/en.html

Egyébként én magyar védettségi kártya (van EU zöld igazolvány aka covid útlevél is just in case) felmutatásával járok az osztrák-magyar határon...
A szlovén-osztrák határon Spielfeldnél eddig semmit se kértek, ott csak intenek.
multiyeti | 2021.09.22. 22:05
Az Uniós zöld kártya vagy "élőben" kék-sárga nyomtatvány/app a két dózisú oltás után a harmadikat tünteti csak fel. Ha szputnyikra 3. oltás pl Pfizer, akkor csak annak a dátuma és neve szerepel. Nem is lehet az első kettőre keresni. A QR kódos ellenőrzésnél nem tudom mi a helyzet, mert nekem sehogy sem sikerült a 3. után beolvasnom, csak a 2. után.
babeneba | 2021.09.27. 15:42
@Schneeglöckchen
3 havonta egy antitest teszt Magyarországon a legkényelmesebb, bár pénzbe kerül (8-11eFt). Aki sokszor, vagy hosszabb időre megy síelni, annak praktikusabb, mint pár naponta feldugatni az orrába egy pálcikát, akár akkor is, ha ingyen van. Emellett arra is jó, hogy lásd, tényleg védett vagy-e...
charlesmurcso | 2021.09.28. 10:29
Jól értelmezem, hogy aki nem olyan szerencsés, hogy elkapta volna az influenzát (mert történetesen jó az immunrendszere), plusz esze ágában sincs "oltatni" magát (mert ugye jó az immunrendszere), ráadásul a T sejtes immunitást sehol nem fogadják el (pedig jó az immunrendszere), annak maradna az orrbadugdosás? Mert ha így van, akkor idén sem az osztrákokhoz viszem a pénzemet...
agabor7 | 2021.10.14. 08:00
@charlesmurcso
Én is ilyen dilemmával szembesülök. Szeretnék Ausztriába menni síelni ismét, de ilyen feltételekkel nem. Te tudsz olyan helyet, ahová lehet menni oltatlanoknak is macera nélkül ?
Heffan | 2021.10.18. 15:22
Mexikóba semmi nem kell... :-)
surf | 2021.10.20. 12:36
charlesmurcsó Pont ilyenekkel vannak tele a temetők !!!!!!
abatman | 2021.12.19. 14:56
2021.12-hó Nassfeld. Szabályok értelmében 2G a szállás jön, 2G a sípályán.
Nos szigorúan állítólag ;
- határ átlépés csurig rakott síbusszal, csak személyi. Ha volt is oltatlan közte szégyellte magát. Az írás pillanatában pont szigorodik a határ átlépés, de Pendler most is 3G lesz, tranzit meg az sem.
A szállásnak előre megküldve a covid igazolás, amit meg is köszönnek hogy így nem szükséges a személyes cheking. Így is van. Ha oltatlan is megy, aki nincs feliratkozva szégyellje magát. A hivatalos infó szerint a síbérlet vásárlásakor regisztrálják a vevőt, a covid igazolvánnyal együtt bekerül a rendszerbe. Ezzel szemben az EESZF alkalmazás uniós covid igazolását az ablak mögött ülő pénztáros az apró betűk, a távolság, és a tükröződés miatt egy Danke mellett elfogadja és adja a heti jegyet amit soha többet nem ellenőriz senki. Ha valaki elveszíti a jegyét és vesz még egyet lelke rajta. Ha azzal oltatlan síel szégyellje magát.
Ha oltott - oltatlan egy jót síel ezután mindenki szégyellje magát.
Állítólag...
vargazolizoli | 2021.12.22. 19:59
Tehát elég 2 oltás, nem kell friss PCR?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.