Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mától szigorít Ausztria a koronavírus járvány miatt

2021.11.08. Bata Attila

Ausztriában pénteken jelentették be a mától bevezetett új rendelkezéseket. Ahol korábban 3G-szabályt alkalmaztak, mától a szigorúbb 2G-szabály lép életbe. Ezek a szabályok a 12 év felettiekre vonatkoznak.
Saalbach: tervezett nyitás november 26-án 2G-szabályokkal
Saalbach: tervezett nyitás november 26-án 2G-szabályokkal
Ausztria a korábbi háromfokozatú járványügyi intézkedését nemrég módosította ötfokozatúra. Minden fokozatban bevezetett intézkedések alapja, hogy mennyire telítettek az ország intenzív kórházi osztályai. A múlt heti egyes fokozat után Ausztriában egy komolyabb ugrással egyből a 4-es fokozat intézkedéseit vezetik be.

3G helyett 2G

A legfontosabb változás, hogy azokhoz a tevékenységekhez, ahol 3G-igazolást kértek vagy terveztek kérni (pl. síelés) mostantól 2G-igazolást kérnek. Vagyis a beoltottak és a betegségből felépültek továbbra is jogosultak maradnak, de most már nem fogadnak el semmilyen (akár PCR- vagy antigén) tesztet.

Oltások

Az intézkedés legfőbb célja az oltások irányába terelni az osztrák lakosságot. Annak érdekében, hogy minél többen vegyék fel a harmadik oltást, a második oltás utáni érvényesség kilenc hónapra (270 napra) csökken. Az "eredetileg" egydózisú Janssen vakcinát csak 2022. január 3-ig fogadják el, utána abból is kell még egy dózis. A 2G-intézkedések továbbra is csak az Unió által elismert vakcinákat fogadja el. Ismereteink szerint a belépés szabályai nem változtak, tehát a határt kínai vakcinával is át lehet lépni, de utána a 2G-intézkedések miatt eléggé lecsökken a mozgástér.

Szintén az oltások népszerűsítését szolgálja az átmeneti időszak. Akik most kapják meg az első oltást, vagy bárki egy oltással, amennyiben negatív PCR-tesztet is bemutatnak, azok a következő átmeneti időszakban (négy hét) megfelelnek a 2G-követelményeinek.

Betegségből felépültek

A betegségből felépülés után kapott igazolás csak 180 napig érvényes. Szintén megszűnik az antitest vizsgálat pozitív eredménye utáni lehetőség, amellyel további 90 nappal meg lehetett hosszabbítani a zöld igazolás érvényességét. Negyedik fokozatban (Stufe 4) mindkét lejárat esetében csak oltással lehet hosszabbítani.
3G, 2G, 2,5G és 2G Plusz szabályok oltottakra, felgyógyultakra és teszteltekre
3G, 2G, 2,5G és 2G Plusz szabályok oltottakra, felgyógyultakra és teszteltekre

Maszk

A maszkkötelezettséget kiterjesztették. A tömegközlekedés, boltok után mostantól kulturális intézményekben is kötelező pl. könyvtárak vagy múzeum. Érdekesség, hogy egyelőre még kell maszk a zárt sílifteken, azonban november 15-től már nem kötelező.

Orosz (Szputnyik) vakcinával oltottak

Jelen szabályozás szerint Ausztria továbbra sem fogadja el az orosz vakcinát sem a belépésnél, sem a 3G és 2G-szabályozású helyeken. A fentebb említett antitest alapú igazolást is eltörölték, amellyel ezt 90 napra ki lehetett váltani.

Két Szputnyik után kapott 1 nyugati vakcina a következő négy hétben még elfogadott a fentebb említett átmeneti időszakban, de kell hozzá egy negatív PCR-teszt kiegészítőnek. (Janssen esetében nem kell extra teszt). Tehát ebben az esetben a nyugati vakcina ad átmeneti felmentést, de később ez is megszűnik. Bármely el nem ismert keleti oltásra csak két nyugati oltást fogadnak el - papíron...

Nagyon felerősödtek azok a hangok, amelyek szeretnék Ausztriában az orosz vakcinát, vagy annak kombinációját valamelyik nyugati vakcinával, elfogadtatni. Óriási a hiány szezonmunkásokból és felmérések szerint kb. háromezren nem tudnak munkát vállalni, mert orosz vakcinával oltották őket. A szállodák is tartanak attól, hogy számos kelet-európai vendéget veszítenek a szigorú szabályozás miatt. Természetesen sokan január első hetére is gondolnak, amikor az oroszok elárasztják a legjobb osztrák síterepeket.

Síelés

Eredetileg, a síterepen bevezetett 3G-szabályok "csak" november 15-től lépnek életbe. Ez elméletben nem változott, azonban a gyakorlatban a síterep és a tartományok dönthetnek másképp. Például a hétvégén megnyitott Dachstein-gleccser már a 2G-szabályokat alkalmazta. (Igaz, nekik könnyű dolguk van, csak egy úton megközelíthetők a pályák, csak egy helyen kell ellenőrizni) Tehát, az biztos, hogy november 15-től csak a beoltottak vagy a betegségből felépültek síelhetnek Ausztriában. Teszteket nem fogadnak el.

Átmeneti állapotra is készülhetünk. Pl. a Stubai-gleccseren az éttermekben már mától 2G-szabály él, de a sílifteken csak vélhetően november 15-től. A 2G bevezetésével egyidőben megszűnik a maszkkötelezettség a sífelvonókon november 15-től!

Az osztrák síterepek nagy része el tudja fogadni a 2G-szabályt. Érvelésük szerint a tavalyi szezon átlagosan 70-80%-os veszteséget hozott. Az új szabályokkal a 2019-es forgalom 70-80%-ában reménykednek, amellyel a jelenlegi helyzetben már sokan kiegyeznének.

Az új szabály egy korcsoportot érint a legjobban. A fiatalok között (12-18 éves korosztály) elég alacsony a beoltottsági arány. A turizmusban dolgozók szerint számukra valamilyen megoldást kellene kitalálni. Sokan kíváncsiak arra, hogy a meghirdetett intézkedések miatt hogyan alakulnak a foglalások a következő napokban.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint a bevezetett intézkedések legalább hat hétig érvényben maradnak, amely szerintük azt jelenti, hogy nagy eséllyel ezekkel a szabályokkal síelhetünk a karácsonyi ünnepek idején és szilveszterkor is.

A bejelentés óta

A rendelkezések célja, hogy növekedjen az oltottak száma. A hétvégén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél óra volt a várakozási idő.

Már a pénteki bejelentés óta is jelentek meg "új dolgok" a vasárnapi közzétételben. Valószínűleg a következő napokban is lehetnek módosítások. Az látszik, hogy a rendelkezések Ausztriában leginkább az éjszakai szórakozóhelyeket és a rendezvényszervezőket sújtják. Legelőnyösebb azoknak, akiket nyugati vakcinákkal oltottak be és az érvényességük még nem járt le.
KOMMENTEK
DHR | 2021.11.08. 09:18
Tök jó, hogy eredetileg az intenzív osztályok terheltségéhez kötötték a szinteket, ami alapján ennek az intézkedésnek semmi oka nem lenne. Ez színtiszta kovidpara már és osztrák beoltott ismerőseim is nevetségesnek tartják.
Sansovino | 2021.11.08. 12:52
Ötletelnek. Csak mondanám a politikusoknak, hogy a vallás világi hatalmát a pestis járvány nullázta le. Ezzel a járvánnyal már ők jönnek. ☺
botiati75 | 2021.11.08. 13:39
Akkor meg is jöttem idén is!
Germknödel | 2021.11.08. 15:47
Ez az "eléggé lecsökken a mozgástér" mit jelent a valóságban?
Családdal a két ünnep között szeretnénk elutazni Ausztriába, Karintia. Ő 2 db Pfizer (neki pipa), én 2 db kínaival + 3. oltás gyanánt Pfizerrel vagyok beoltva. Most akkor mi a helyzet rám vonatkozólag?
Átléphetem a határt, ok, de utána !?
tomfekete | 2021.11.08. 17:15
Kedves Síelő Barátaim !
Akkor menjünk át a hídon, amikor odaértünk. Annyi minden változhat és fog is változni addig.
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...
Valamint az adott szállodát valamint lift társaságot kérdezném meg mielőtt indulok.
Bata Attila | 2021.11.08. 18:04
@Germknödel
Igen, a belépés engedélyezett, de olyan szolgáltatások igénybevétele, amelyhez 2G-igazolás kell, már nem engedélyezett. Pl. síliftek, szállás, vendéglő stb.
olah richard | 2021.11.08. 20:55
Borzasztó mi hülyeség megy a világban. :( Ezzel a döntéssel a téli turisztikai bevételük ~50%-os veszteségét megint borítékolhatják. Bravo bravo......
SerBorg | 2021.11.08. 21:19
Azért hülyeség, mert a társasagban 1 elvártan beoltott ember elmegy vesz 3 4 5 bérletet es kész.... vagy hogy akarják ezt megoldani ? Névre szol a berlet?
golo | 2021.11.08. 22:07
SerBorg: a bérlet elektronikusan hozzá lesz rendelve az érvényes igazoláshoz és akinek ez a lépés kimarad, azt már a forgókapu sem engedi be
nemethzsoltlaszlo | 2021.11.08. 22:25
Egyet dolgot nem értek, miért jobb egy 7-8 hónapja nyugati vakcinával beoltott ember (akinek már lehet drasztikusan lecsökkent a védettsége), mint az, aki be tud mutatni egy friss negatív tesztet? Előbbi lehet, hogy beteg és fertőz, utóbbi meg biztos nem. Ha félnek a hamis igazolásoktól, akkor akár ott helyben az osztrák hatóságok által elvégzett tesztnek hihetnének...
tuto558 | 2021.11.09. 05:45
Tehát akkor a tavasszal kapott 2 Sinopharm-ra hiába kértem 3. oltásnak egy hete Janssen-t, nem utazhatok január végén, mert azt csak január 3-ig fogadhatják el a szállásadók? Remek kilátások :(
Zsuzsi1 | 2021.11.09. 07:45
A következő felvetésem van: többen jelezték, hogy a két el nem fogadott oltásra kapott egy Pfizert, ezután ez úgy jelenik meg a Covid útlevélben "Pfizer 3/3 Valid". Tehát az első két oltás tipusát nem is mutatja, olyan, mintha Pfizert kapott volna 3-szor a beutazó.
Valaki tud arról, hogy akár a határon, akár a hotelekben rendelkeznének olyan kódfejtő-leolvasóval, ami ez alapján megfejti, hogy első kettőre mit kapott az Utas?
Mert akkor a világ összes országának eü.szolgáltatói által kiállított igazolásán (lásd Magyarország EESZT-jének igazolása) levő kódhoz hozzáférése kellene, hogy legyen az ausztriai hatóságoknak, s egyáltalán, minden országnak mindenkiéhez...
Megy a síelő pl.Timbuktuból Kaprunba... Viszi az angol nyelvű papírját... annyit tud a határőr elolvasni "Pfizer 3/3". Van a határon timbuktui-török, görög stb. KÓDFEJTŐ?
Szóval: látott már valaki ilyet?
Biztos, hogy egy osztrák panzió tulajdonosának van hozzáférése az EESZT igazolás megfejtéséhez?
magnum56 | 2021.11.09. 08:53
Zsuzsi1
Ez így igaz, a szöveges rész nem tartalmazza az előző oltásokat.
De van az igazolványon egy QR kód, amiben állítólag benne van minden.
Falcon888 | 2021.11.09. 09:30
Nem feltétlenül nézik. Voltam Linzben egy síbörzén ahol leolvasták egy QR kód leolvasóval a Covid igazolásom (2 Sputnyik + 1 Pfizer) és elfogadták. Annyit írt ki a biztonsági őrnek hogy zöld pipa és OK. Remélem a síbérlet vásárlás is így fog működni.
Ami a határ átlépést, szállást és éttermeket illeti ott csak megnézik az igazolást és mehetsz. Nem kötözködnek és nem is érdekük.
elanelan | 2021.11.09. 09:56
Honnan van az az infó, hogy, kinaival beengednek az országba, de utána semmit nem engednek vele?!
Sem az Austriainfón sem a követség honlapján, sem a konzuli szolgálat honlapján nem olvasható ilyesmi. Az olvasható, a konzulin , hogy az orosz kivételével a többi Ok !
nemethzsoltlaszlo | 2021.11.09. 10:16
Zsuzsi1, ha három oltásod van, akkor mindegyikhez külön-külön letölthető az EU-s digitális Covid igazolás az EESZT oldaláról. A mobil applikációban is mindhármat külön-külön meg lehet nyitni. Az valóban igaz, hogy a harmadikhoz tartozó igazolás csak annyit tartalmaz, hogy 3/3 és mi volt az utolsó oltás típusa. A QR kód sem tartalmazza az előző 2 oltásra vonatkozó információt. Viszont éppen emiatt kérhetik az előző kettőhöz tartozó igazolást is. Azért remélem, a gyakorlatban elég lesz az utolsó igazolást lobogtatni. Az komoly lenne, ha a jegypénztárakban mind a 3-at külön ellenőrzik majd...
Zsuzsi1 | 2021.11.09. 10:30
Kedves Elanelan!
A konzuliszolgálat lapján, ha lentebb görgetsz, ott van,hogy melyik néggyel(Pfizer, Moderna Astra Jonnson)lehet étterembe, szállodába szálláshelyre menni.A kinai sincs ebben...
spider | 2021.11.09. 10:36
Elanelan:
konzuli szolgálat honlapján:
"Figyelem! A szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő!"
elanelan | 2021.11.09. 10:49
...igen, már látom
bouquetk | 2021.11.09. 12:57
Éppen most csináltam meg a Green Pass alkalmazást. Először beolvastam a 2. oltás (Pfizer) lapját. Megkaptam a zöldet. Utána beolvastam az 1. oltást, ez piros lett, de ott volt mögötte a másik zöld. Végül megfordítottam a sorrendet, hogy a zöld legyen elöl. De ami a lényeg, hogy önmagában a 2. oltás beolvasása is elég volt a zöldhöz.
zsorop | 2021.11.09. 15:07
Több korábbi kérdezőnek válaszként és bouquetk-hez csatlakozva:
- Grüner pass letöltése
- utána a 3. oltásról szóló (EESZT-ben) QR kód beolvasása és
- tádám, máris ott a 2 zöld pipa (1. beléphetsz az országba, 2. mehetsz étterembe)
Én jövő héten megyek, élesben fogom tesztelni a rendszert.
tuto558 | 2021.11.09. 15:16
@zsorop

Ez jó tipp, az a baj az én esetemben hogy 2 kínai után kaptam 1 Janssent egy hete és január végén utaznánk, Janssen-re meg most külön szabály jött, hogy Jan 3-tól abból is 2 kell, és azt nem tudom leellenőrizni, jelenleg hogy a Grüner pass mit fog mutatni a QR kódomra jan 3 után, csak azt hogy most el tudnék-e menni vele.
zsorop | 2021.11.09. 15:31
@tuto558: értem a félelmedet, de ezzel a logikával nekem sem lenne most "zöld", ugyanis 2Sp.+1Pf. van bennem.
Tehát vagy bug van a rendszerben, vagy az app. készítők is a turizmusból élnek...
kelea | 2021.11.10. 10:30
zsorop: szerintem az osztrák "Grüner Pass" (saját "védettségi igazolványuk") elsősorban osztrák lakosoknak lett fejlesztve, ergo a rendszer nincs felkészítve az ott el nem fogadott oltások kezelésére ;) 3. oltást beolvasod, azt elfogadja, és mivel CSAK nyugati vakcinákkal oltanak Ausztriában, így a rendszer automatikusan "megadja" az első 2 nyugati oltást.
Arra felkészítették, hogy külföldön kapott nyugati oltás qr-kódját be lehessen olvasni, viszont azzal nem számoltak, hogy így a 2 keleti+1 nyugatival oltottak is "bekerülhetnek" a rendszerbe. Feltételezik a jogkövetést!
ater | 2021.11.10. 11:45
Talán egy lehetséges hivatalos kiskapu 2 keleti oltás + 1 nyugati oltás esetén:

https://www.thelocal.at/20211109/au...strias-green-covid-pass-w...

For people who were vaccinated with a jab that isn’t approved by the EMA, such as Sputnik V or Sinopharm, the advice of Austria’s National Vaccine Committee is to take a test to prove Covid antibodies and get a dose of an EMA-approved mRNA vaccine (that’s Pfizer or Moderna) at least one month after your first dose. These two proofs together should be accepted as 2G, even though neither antibody proof nor a single dose of an mRNA vaccine are accepted as 2G outside this scenario.

https://www.vienna.at/2g-regel-trit...t-in-kraft-alle-fragen-un...

Eine weitere Sonderregel gilt für jene, die mit dem ursprünglich als Einmal-Impfstoff konzipierten Vakzin von Johnson&Johnson immunisiert wurden. Sie müssen bis 2. Jänner nachimpfen, sonst erfüllen sie ab dann 2G nicht mehr. Eine weitere Sonderregel wird vor allem für Saisonarbeiter im Tourismus interessant. Wer zum Zeitpunkt der Impfung bereits einen Nachweis auf neutralisierende Antikörper vorlegt (etwa durch die in der EU nicht gültige Sputnik-Impfung), kann den Impfnachweis bereits ab dem Zeitpunkt der Erstimpfung mit einem von der EMA zugelassenen Impfstoff (z.B. Biontech/Pfizer, Moderna) erlangen.
kelea | 2021.11.10. 13:57
ater: a thelocal.at-os link leírása abban az esetben működik, ha még a 3. oltás előtt van valaki. Azaz a 2 keleti után készíttet egy érvényes/pozitív antitest tesztet, majd ezután oltatja be magát egy Pfizerrel/Modernaval. Ez a "kombó" 270 napig érvényes és 2G-s rendszerben elfogadott.

Aki már túl van a 3. oltáson, annak a jogszabály betartása mellett egyelőre nincs sok lehetősége. Nagyon bízom benne, hogy vki a homlokára csap, és mielőbb kitalálnak egy elfogadható és járható utat az ilyen helyzetben lévőknek.
DrDobos | 2021.11.11. 16:33
Sziasztok!

Nem értem, belekavarodtam :D most akkor a két sinopharm nem elég a síeléshez? Azt kapisgálom, hogy a 3. oltásnak ráadott Janssen nem jó csak január 3.ig... ( de alapból nem jó a sinopharm?)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.