Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: nem kötelező a maszk a sífelvonókon november 15-től

2021.11.08. Bata Attila

A hétfőn bevezetett osztrák intézkedések még mindig tartogatnak érdekességeket, ha jobban belemélyedünk. November 15-től a síterepeken is életbe lép a 2G-szabály és ezzel egyidőben megszűnik a maszkkötelezettség a felvonókon.
Dachstein: itt csak ezen a héten kötelező a maszk
Dachstein: itt csak ezen a héten kötelező a maszk
Ahogy írtuk, ma általános intézkedésekkel szigorítottak Ausztriában. A határátlépésnél nem változott semmi, de szigorúbb feltételekkel lehet mostantól igénybe venni néhány szolgáltatást pl. a vendéglátásban.

A szigorúbb intézkedések a síterepekre is vonatkoznak, vagyis csak beoltottak (270 napig érvényes az oltás) vagy betegségből felépültek (180 napig érvényes) használhatják a lifteket jövő héttől. Tesztet nem fogadnak el.

A részletekben az is látható (13. oldal), hogy a 2G-szabály bevezetésével egyidőben megszűnik a maszkkötelezettség. Tehát, ezen a héten (november 14-ig) a síterepeken még kötelező a maszk a zárt sílifteken a 14 év felettiek részére, hétfőtől (november 15.) már nem.

Ezt a rendelkezést ma már több síterep (pl. Stubai és Dachstein is átvette), várhatóan a héten máshol is kihirdetik. 

Frissítés

Ausztria november 15-től szigorít a maszkkötelezettségen. Részletek itt.
KOMMENTEK
D.Dani | 2021.11.08. 23:06
Ezeknek teljesen elmentek otthonról. A szigorítások nagy része értelmetlen és következetlen, ez az enyhítés pedig egyszerűen csak hülyeség, sőt, egy nagykabinban, ahol össze vagyunk nyomva 100-an, mint a heringek, egyenesen felelőtlenségnek érzem.
Czebe Márti | 2021.11.08. 23:52
A mai rendelkezéssel szerintem rengeteg magyartól elvették a síelés lehetőségét. Nem tudnak szállást foglalni, sízni oltás nélkül. Pedig aki 4 hullámot kibírt vagy gyógyult, semmivel sem rosszabb, mint aki oltott. Sőt...
pattyski | 2021.11.09. 07:58
Helyes, valahogyan rá kell venni az embereket hogy végre beoltassak magukat. Ha nem megy önként akkor talán a hobbijukon keresztül.
szabota | 2021.11.09. 08:51
pattyski. Én Inkább nem megyek el, vagy nem odamegyek. Belém akkor kerül oltás ha négy ember lefog és egy beadja. De úgy fognak járni mint idén a magyar turisztika... kénytelenek lesznek engedni különben nem lesz elég bevétel és lehuzhatják a rolót. És utána már Te sem fogsz tudni elmenni...
charlesmurcso | 2021.11.09. 09:00
Nos, vannak még síterepek Ausztrián kívül is, ha a kormányzatuk ilyen agyhalott, akkor máshová viszem a sízésre szánt pénzemet... Szomorú, mert osztrák terepeknek azért megvan a hangulata, de ne egy rakás féleszű politikus akarjon a "hobbimon keresztül" "rávenni", hogy tönkrevágjam az egészségem... sajnálom, nem fog menni. :)
nagyzoli | 2021.11.09. 09:20
Én Pfizeres vagyok, a korlátozások rám nem vonatkoznak.
De hogy a nagykabinban, ahol mindig heringparty van, miért nem kell majd a maszk? A csákányoson tényleg semmi értelme, de ahol annyi ember van összezsúfolva, ott miért nem kell? Hol ebben a logika?
Schneeglöckchen | 2021.11.09. 09:28
"Tesztet nem fogadnak el." Melyik tesztről van szó?Akkor most a Szputnyikkal oltottakkal mi a helyzet???!!! A határátlépéshez elfogadják a pozitív ellenanyag szintet igazoló dokumentumot németül, vagy angolul 90 napig. (ez fent van a konzulátus hivatalos oldalán) A síliftre ez mégsem jó??
Skuly | 2021.11.09. 09:57
Hello, két Szputnyik és 1 Pfizer után nem mehetek síelni?
sirgesa | 2021.11.09. 10:03
Szabota ! Ok, szabotálod az oltást, mert valaki(k) teletömték az okos kis buksidat hülyeségekkel. De ne a közösségi felületeken akard osztani az észt, mert szánalmassá válsz.
Rudanar | 2021.11.09. 10:03
A logika ebben az, hogy ha csak védettek lehetnek a kabinban, akkor úgy veszik, hogy egy tünetmentesen fertőző másokat nem tud megbetegíteni. Orvosként azt mondom, hogy ez legtöbbször igaz, én viszont önszántából hordanék maszkot a kabinban.
spider | 2021.11.09. 10:06
konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria:
November 8-tól a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges védettséget igazoló dokumentumok terén szigorítások lépnek életbe: az antigén teszteket és antitest kimutatásáról készült igazolásokat ezentúl már nem fogadják el a helyi szolgáltatások igénybevétele céljából, kivéve a november 1. előtt készült antitest teszteket.
Figyelem! A szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő!
Ezzel 1 millió magyart kizártak a sípályákról, szállodákból.
spider | 2021.11.09. 10:08
"Hello, két Szputnyik és 1 Pfizer után nem mehetek síelni?"
Nem :-(
Milne | 2021.11.09. 10:11
Ha az első két oltásod szputnyik (vagy kínai?), és harmadiknak beadatsz egy mRNS-t, akkor a letölthető nemzetközi igazolásod QR kódja alapján az Osztrák ellenőrző app zöldet mutat. :) (Noha, csak egy "rendes" dózist kaptál.
https://gruenerpass.gv.at/en/
botiati75 | 2021.11.09. 10:23
sirgesa Izraelben ahogy az egyik osztrák normális politikus mondta nagyítóval kell keresni oltatlant , mégis sok a beteg! Tavaly Ausztriában a legtöbb napi beteg 0 oltottnál 9500 körül tegnap kb, 60% oltottság mellett 9500. Az oltás működik!!!!??????? :-)
Én nem beszélek le senkit, de magyarázd meg ezeket!
Kornellia | 2021.11.09. 11:24
Sputnikos vagyok, az antitestem több mint egy Pfizeresnek és mégsem mehetek síelni..... Ausztriába. Remekül ki van találva. Többet érne az antitestről szóló igazolás, hisz mindenkinél más volt az oltási reakció.
Zsuzsi1 | 2021.11.09. 11:27
Én bízom abban, hogy valamit módosítanak a szabályozáson, mert hagyján, hogy a szputnyikkal oltottak nem síelhetnek, de nem is tudnak Ausztriában dolgozni, s ez az osztrákoknak nagy kiesés, nem beszélve a január elején érkező orosz turistákról, akik most nem utazhatnak,s ez is hatalmas kiesés nekik.
A letölthető (EESZT) igazolással az a baj, hogy elvileg abból 3-at kellene letölteni (nem csak a 3.-at vinni), s így látszik az első kettő milyensége, ha precíz akar lenni vmelyik határőr vagy szállásadó, akkor elkéri mind a hármat, s ha előre már kifizetted a szállást és a határon fordulsz vissza, az nagyon kellemetlen. Persze, van aki kockáztat, nekem is fő a fejem, mi legyen...
.
CsAnd | 2021.11.09. 11:38
Olyat még nem láttam, hogy kérnék mind a 2 v 3 papírt. Általában csak megkérdezik, hogy van-e. Tőlünk egyedül a határon kérték el, ott jelezték, hogy a magyar védettségit már nem fogadják el, először azt adtam. A kinyomtatottat nem olvasták le scannerrel csak összenézte a nevet a személyivel. ha 2 akármire ráoltatsz csak az látszik rajta, hogy 3/3 és az utolsó oltás típusa.

Azzal együtt nagykabinosban én továbbra is használni fogom a maszkot. Annak viszont tényleg nem volt értelme mikor egy 8 személyesbe beszálltunk 7-en akik egy szállásunk lakunk és ránkszóltak, hogy maszk... ülő és csákányos liften nem szóltak érte. Csákányoson fel sem merült (ettől nőtt az érdeklődés iránta), ülőnél azért ha rossz időben lehajtod a buborékot lehet, hogy érdemes.
kelea | 2021.11.09. 12:33
"Bírom" a hozzászólók zömét: a magyar a jég hátán is megél virtussal, a szabályok sima megszegésével és mindezt fennhangon vállalva majd megmutatja, ki a f@sza gyerek.
Nem teljesen kerek nekem sem a szabályozás jelenlegi verziója, de Emberek, erre nem azt a választ kellene adni, hogy majd jól kijátsszuk azt, hogy majd ügyesbe megoldjuk ezt is!
Aztán ha mégis tartanak komolyabb ellenőrzéseket, és bukjátok a szállást és esetleg a bérlet díját is, karanténba tesznek, vagy egyszerűen hazaküldenek, mi lesz?
Leginkább a kieső vendégmunkások (bár a munkahelyek továbbra is működhetnek 3G-rendszerben!) és a gazdag orosz turisták (bár ők, ha volt eszük, úgysem Szputnyikkal oltatták magukat) miatt aggódhatnak, a magyar síelők egy részének "kiesése" annyira szerintem nem rázná meg az osztrák turizmust.
Stani | 2021.11.09. 12:56
Nyugi van :), a gyakorlat sokszor teljesen mást mutat, nyilván november 15-től, aki nem oltott és felgyógyult az nem tud síelni 12. életév felett (12-15. év közt elképzelhető lesz egy engedmény PCR teszttel), akit Sputnyikkal oltottak vannak lehetőségek. (Legegyszerűbb ráoltatni egyébként)

A gleccseren az étteremben ma (november 9.) pl a magyar védettségi kártya (személyi nélkül) elegendő volt, a biztonsági őr csak rápillantott. (Egyébként a május 19-i nyitás óta elég).

De hétvégén voltunk egy másik, nem gleccsersíterepen, ott a hüttében senkitől nem kértek semmit...

Tegnap az egyik zell am see-i kávézóban rendőrök jöttek be, magyar védettségi nekik is elég volt, igaz ők már a személyit kérték hozzá...
Germknödel | 2021.11.09. 13:21
Fog ez még változni, pro-kontra!
Én a leendő szállásadómtól kérdeztem meg, mit tudnak, náluk mi a protokoll. A Szilveszter lassan itt a "nyakunkon", olaszoknak már elkezdték mondogatni, nagyon ne utazzanak külföldre, egyre több szigorítás várható szinte mindenhol, viszont azok, akik keleti vakcinával vannak beoltva, azoknak igenis megnehezítik az életüket, pedig nem kéne, ez az agyrém!!
Nem hogy elfogadnák őket, ugyanúgy, mint a nyugatiakat. Nem normális, tiszta politikát csinálnak ebből (is). Egy általános védettséget élveznek ugyanúgy ők is!!
Mi is filózunk, mi legyen ... lassan foglalni kéne a szállást.
A nem beoltottakat egységesen kéne szankcionálni! És talán ráébrednének, mi a helyes(ebb) út..maradjon otthon, aztán szője az összeesküvés elméleteket és ne azzal hadovázzanak, hogy mennyien kapják el oltottként ezt a nyavaját, hanem mennyien halnak bele vagy "hordják ki pár nap alatt lábon", mert nem mind1. Érthetetlen ez a negatív hozzállás részükről. De persze a személyiségi jogokat védeni kell és demokráciában élünk...."hálelúja"!
barbaralehel | 2021.11.09. 13:45
Barki!,akinek lesz tapasztalata 2 Sputnyik+1 Pfizer komboval,kerem irja meg!!! Dec 25-jan 2 mennenk Bad Kleinkircheimbe (ez meg a 2020 ugyanerre az idopontra foglalt sielesunk)
zsorop | 2021.11.09. 15:36
@barbaralehel: jövő héten megyek, ha el nem felejtem és/vagy él még ez a fórum, akkor megírom 22-én.
@Milne: köszi a Grüner Pass tippet ;-)
botiati75 | 2021.11.09. 16:53
Germknödel! Én aki átestem rajt én miért vagyok diszkriminálva,nekem miért erőltetik az oltást?Erre tudsz válaszolni? Izraelbe ahol a lakosság 6.2m embert oltottak és mégis sok a beteg. Ausztriában 68%-os átoltottság mellett ugyanannyi beteg,mint 0 beoltottnál! Hogy?
Germknödel | 2021.11.09. 17:05
botiati: mert ugyanúgy elkaphatod...amúgy szerencsés vagy, hogy nem kerültél kórházba és nem lett rosszabb az állapotod. Hiába jössz a statisztikákkal, más országokban mi a helyzet stb., a súlyos szövődmény egyeseknél benne van a pakliban, senkire nem erőltetik az oltást, talán ezért is tartunk ott, ahol. De ezeket nem én fogom megválaszolni neked...ha nem megy át, nem megy át.

barbaralehel: üdv a klubban, mi Millstatt felé vennénk az irányt akkortájt, ha és amennyiben ... 2 kínai + 1 Pfizerral ..
Csalmassy | 2021.11.09. 17:12
És ha egy 2 nyugati vakcinával oltott veszi meg a pénztárnál a bérletet( aki mondjuk nem síel) 1 olyannak aki keletivel van oltva?
Csalmassy | 2021.11.09. 17:19
barbaralehel. Na ez az. Nálunk is lennének 2szputnyi+ 1Pfizer kombósok. Kíváncsi lennék nem-e tudnak vajon rájönni az osztrákok, h az első 2 orosz, függetlenül attól h az oltásiban csak a harmadik Pfizer látszik állítólag
Bács János | 2021.11.09. 17:31
Germknödelnek,én oltott vagyok ,de te címeres hülye vagy ,vagy is egy buta ember!!!!!Te saját magad kéne szankcionáld.
Áki75 | 2021.11.09. 20:59
Az egydózisú oltás (Johnson&Johnson) csak 2022. január 3-ig lesz elfogadott Ausztriában! Utána emlékeztető oltást kell kérni rá. Forrás: austria.info
hosszu | 2021.11.09. 22:55
botiati75 a halottak számát nézd és a kórházi ápolásra szorulókét. Izraelben most kb. az ötöde a tavaszi számoknak, úgy, hogy a delta variáns jóval agresszívebb. Vagyis az oltottak is elkapják, de zömében megfázás jellegű / erősségű tünetekkel jár. A súlyos, ápolást igénylő esetek zömében oltatlanokat érintenek. Ezek kórházi ellátása milliókba kerül, miközben az oltóanyag ingyenesen elérhető bárkinek, és abba nem kell belehalni.
Csak idő kérdése, és rá fogják terhelni a "konteósokra" a kórházi kezelés árát, és akkor lesz majd sírás. Érdekes kérdés ez, mert ugye a közös kasszából fizetik ezt is, vagyis az oltottak TB-jéből is finanszírozzák az oltatlanok ellátását, miközben pl. én oltottként nem tudom rendbetetetni a térdemet, mert tele a kórház oltatlan covidossal. Ez így igazságos?????
wzoli9999 | 2021.11.09. 23:35
Nem tudom, de úgy érzem, hogy kétszeresen Sinopharmmal oltva, tele antitestekkel (hivatalos labir által igazoltan, ráadásul keresztsejtes immunitással, amely vizsgálatra amúgy 50.000 Ft-ot költöttem), nem értem, hogy miért kellene még szarrá oltatnom magam, hogy síelhessek. Aki ilyet kér tőlem, az vagy gonosz, vagy idióta, de szakmailag minimum inkompetens, ha van ilyen irányú diplomája, minimum küldje vissza oda, ahol kapta:)
magnum56 | 2021.11.10. 07:32
husszu!
Hajlamos vagyok abban igazat adni, hogy aki törődik a saját egészségével, azt ne érje hátrány. De, láttál már hivatalos statisztikát arról, hogy a Magyarországon a kórházban ápoltak és a halottak milyen arányban voltak oltva? Szerintem nem, mert ez nem merik közölni. Ha úgy van, ahogyan írod, akkor miért titkosítják ezeket az adatokat?
A kancelláriaminiszter nemrég elszólta magát, hogy a kórházba kerültek 55%-a nem oltott, vagyis a 45%-a oltott. Ez majdnem fele-fele, ha egyáltalán igaz.
Szóval nem tudhatjuk, hogy nem a konteósoknak van-e igaza.
Egyébként ilyen alapon a dohányosoknak és az alkoholistáknak is fizetniük kellene a kezelésért. Én azt is igazságosnak tartanám.
hosszu | 2021.11.10. 07:58
magnum56
Teljesen igazad van. A hazai helyzetet mélyen átszövi a politika, ezt nem is feszegetném. Olyan helyeken, ahol tesztelt és megfelelőnek talált vakcinával oltottak, jelenősen csökkent az oltott lakosság halálozása, és a kórházi terhelés. Csak erre céloztam.
Amit az alkoholistákkal, dohányosokkal kapcsolatban írsz, teljesen igaz. Önpusztítók.
Én pl. siklóernyősként nem vagyok jogosult ingyenes ellátásra, ennek tudatában kell repülnöm. Hát ez egy ilyen ország.
olah richard | 2021.11.10. 08:08
A statisztikákat úgy hamisítják ahogy akarják. Eleve ha egy ilyen fontos adatot nem akarnak nyilvánosságra hozni, hogy ki oltott és ki nem a kórházakban, akkor már eleve sántít valami. És akkor a további arányokról, életkor, krónikus betegek és egyéb egészségügyi problámakkal küzdők megoszlásáról ne beszéljünk, amik szintén releváns adatok lennének ilyenkor.
Bár én nem vagyok oltás ellenes, de nem adattam be magamnak, mivel már 2x is átestem a betegségen. Viszont hátrányos megkülönböztetéssel és kierőszakolással engem se fognak rávenni, hogy oltsam be magam olyan ellen, amit könnyen átvészeltem. Inkább nem utazok akkor.
Alapvető logikai bukfenc is zavar, miszerint: Az oltatlan ember fenyegetést jelent az oltott számára azért, mert megfertőzheti őt olyan betegséggel, amivel az oltott ember oltva van....Ez egyszerűen agyrém.
Viktor_23 | 2021.11.10. 08:14
Kedves Bata Attila!
A cikked szerint 270 napja vagy korábban oltott mehet a sífelvonón. Biztos ezt akartad írni? Az 9 hónap, 9 hónapja a 60 pluszosok kaptak oltást bazz!!! 😂 Tehát nyugger buli lesz a pályákon? Biztos ez a szabály vagy valamit félreértek? Akkor ennyi erővel miért nem azt mondták, hogy senki nem mehet? Sztem itt valami nem stimmel
Signum04 | 2021.11.10. 08:43
Biztos én értek félre valamit, de a 270 napos szabály csak december 6.-tól érvényes nem? November 15.-n még a 360 napos szabály lesz érvényben a két dózisnál. (1 hónapos átmeneti időszak) Viszonylag sok egészségügyi dolgozót érint ez a történet, mert őket tavaly januárban beoltották pfizerrel és most lassan egy kávét sem ihat meg decemberben egy osztrák kávézóban, mert lejár az egy év :(
botiati75 | 2021.11.10. 11:15
Germknödel ! Az oltott is elkaphatja, továbbadhatja ha igaz amit mondanak. Akkor én miért vagyok hátrányosan megkülönböztetve. Sőt én míg beteg voltam elvoltam a seggemen ? te mint oltott mehetsz a tömegbe!?
botiati75 | 2021.11.10. 11:30
hosszu !Angliában és Skóciában amíg közölték a halottak oltottsági arányát.
Skócia:
A be nem oltott (Unvacccinated) és a 2 adaggal beoltott emberek (2 Doses) halálozása hetek szerinti bontásban 13 és 58; 26 és 101; 29 és 121; 21 és 113 között változott. Első szám az oltatlan, második az oltott.

Anglia:
a 2542 halálesetből csak 722 volt beoltatlan. Ha csak a teljesen beoltottakat hasonlítjuk össze a be nem oltottakkal, akkor a halálozások 63%-a a teljesen beoltottak között következett be. Ha azonban hozzáadjuk az egy adaggal beoltottak haláleseteit, akkor a beoltottak a halálozások 69,9%-át teszik ki.
hunyadee | 2021.11.10. 11:52
Áki75 és mindenki!
"Az egydózisú oltás (Johnson&Johnson) csak 2022. január 3-ig lesz elfogadott Ausztriában! Utána emlékeztető oltást kell kérni rá. Forrás: austria.info"

rosszul írod, mert a teljes bekezdést kell értelmezni, ami alapján egyértelmű (orvostól is kérdeztem), hogy csak akkor kell emlékeztető oltás az egydózisúból, ha az több mint 9 hónapja lett beadva.

"Az oltási igazolás érvényessége december 6-tól a teljes körű védettségtől számítva 9 hónapra csökken (korábban 12 hónap volt). Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez. Figyelem! Az egydózisú oltások, mint a Johnson & Johnson vakcinája, csak 2022. január 3-ig érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség."
hunyadee | 2021.11.10. 11:54
ui. pontosabban a beadás után a védettség megkezdésétől számolják
vmarci | 2021.11.10. 12:11
En nem ertem az oltas szabadsagharcosokat. Ez a szabaly. Ha nem tetszik, maradj otthon vagy menj oda ahova lehet. Tobb lesz a hely itt a palyan. Nem fogsz hianyozni.
Bata Attila | 2021.11.10. 12:13
Kedves Viktor 23!
Igazad van, így félreérthető. Tehát a második nyugati oltás 270 napig érvényes a síeléshez.
Egyéb részletek itt:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...matol-szigorit-ausztria-a...
keskesonka | 2021.11.10. 12:50
@botiati75

Tudnal ehhez a statisztikahoz valami forrast biztositani? Egybekent, - ha helyes - akkor a valoszinu magyarazat az, hogy aki oltottan is korhazba kerul az valoszinuleg mar eleve annyira romon van, hogy nagy esellyel belehal (illetve mivel az UK-ban az emberek tobbsege oltott, ezert tobb oltottbol nyilvan tobben is halnak meg...).

Azert nem eleg a sima gyogyulas, mert nincsenek rola rendes statisztikak, hogy meddig all fenn a vedettseg, mig az oltasokrol vannak. Ha te politikus lennel mi alapjan dontenel? Megerzes vagy statisztika?

Illetve a hatranyos megkulonboztetesrol: igen, oltva is ugyanugy elkaphatod a virust sot terjesztheted is. DE! az oltott emberek tobbsegenek enyhe tunete lesz es nem kerul korhazba (ergo nem terhelodik tul az ellatorendszer...). Sot ha jon egy veszelyesebb varians, az oltas azellen is nagyobb valoszinuseggel ved. Ezert kell beoltatni magad.

Oltassa be magat mindenki (ha keletivel oltottak akkor oltasson ra egy nyugatit, amugy is kell emlekezteto vakcina...), meg viseljen FFP2 maszkot es el van intezve a dolog. Kicsiket unalmas mar ez az allando nyavalygas stb..
botiati75 | 2021.11.10. 13:28
keskesonka! Az oltásról milyen statisztikák vannak??? Azzal kezdték oltasd be magad és védve vagy. Aztán emlékeztető oltás . Aztán az emlékeztető emlékeztetője kell!! Hamar felejtetek! De azt még mindig nem magyarázta el senki ,miért van ugyanannyi beteg oltások után ,mint 0 beoltottnál!?Irodalom:

https://www.thelastamericanvagabond....com/63-percent-uk-covid-...

https://publichealthscotland.scot/m...edia/9648/21-10-13-covid1...

https://assets.publishing.service.g...ov.uk/government/uploads/...

https://assets.publishing.service.g...ov.uk/government/uploads/...

https://assets.publishing.service.g...ov.uk/government/uploads/...
keskesonka | 2021.11.10. 13:38
@botiati75

Koszonom a cikkeket. Az oltasrol a statisztikakat valoszinuleg szinten megtalalod a relevans allamigazgatasi szervek, talan meg a gyarto honlapjan is.

Nem a megbetegedettek mennyisegen van a hangsuly (mint ahogy a nathanal sem) hanem a lefolyasok sulyossagan. Az oltottaknak elhanyagolhatoan kis resze kerul korhazba sulyos tunetekkel. Ennyi a lenyeg.
botiati75 | 2021.11.10. 14:37
keskesonka ! Sajnos ez nem igaz, a kórházban ápoltak nagy része oltott, az meg, ha a halottak nagy része az , az elég súlyos" tünet". Nem véletlen nem közlik az adatokat hányan oltottak a kórházban ,de mivel oltatlanul nem fogadnak ......
Ydron | 2021.11.10. 20:21
Kedves Hunyadee!

A konzuli szolgálat honlapján sajnos már azt írjak, hogy "a Janssen vakcinával oltottak esetében egységesen 2022. január 3. napjáig lesz érvényes a védettségi igazolás, ezt követően egy második oltás felvétele lesz szükséges"

Ez szerintem azt jelenti, hogy az egy dózisú vakcinát innentől kezdve két dózisúként kezelik, vagyis mindegy mikor lett beadva, kettő kell belőle... Ami csodálatos, tekintettel arra, hogy ezt nem ajánlott rövid időn belül ismételni (gondolom ezért is egydózisú csak...).

Sajnos nekem is Ausztria a kedvencem és Janssent oltattam nemrég pont az osztrák síelés miatt, és remek, hogy össze vissza variálnak és keresztbe tesznek... Na mindegy, szerencsére vannak még értelmesebb országok, akkor ez a szezon majd ott lesz főképp :)
Boros Zsolt | 2021.11.10. 20:30
Én mindenkit kizavarnák a friss levegőre sportolni -mozogni minimum 1-2 órát minden nap. A zárt terekben pedig a maszkviselést kellene bevezetni, nem lenne ennyi beteg biztosan. A tavalyi szezonban végig jártunk síelni senki nem volt a családban egyszer sem beteg! Tavasszal a szezon vége után három héttel covidosok lettünk.....
Skisky | 2021.11.10. 23:08
A Grüner Pass működik, letölthető, tényleg zöldet mutat 2 sputnik és 1 Pfizer után, csak a 3 látja :)
tibor76 | 2021.11.11. 08:39
botiati75:
Muszáj vagyok én is szólni.
A vakcinák hatásossága nem 100%! Tehát, ha mindenki be lenne oltva, akkor is lennének megbetegedések, és akkor is lennének halálesetek. Ezek az arányok pontosan megfelelnének és megfelelnek a gyártók által közreadott hatásosságnak.
Ergo, minél nagyobb százalékú az átoltottság, annál nagyobb százalékban lesznek olyanok, akik oltottan betegednek meg és halnak meg. Ahogy többen írták már, a lényeg az arányokban van! Ha ezt nem érted, az a te hibád.
Tehát elsősorban az általad kifogásolt arányok innen jönnek. A másik része meg onnan, hogy a jelenlegi variáns sokkal fertőzőképesebb, mint ez előző hullámban fertőző! Ha a Delta variáns lett volna akkor, amikor még nem volt oltás.... na azokra a számokra lennénk kíváncsi. Valszeg a nyájimmunitás már meglenne, csak épp kihalt volna a fél Világ...
Szóval az oltás hatásosságát megkérdőjelezni a legminimálisabb orvosi vagy matematikai tudás nélkül...
SerBorg | 2021.11.11. 09:10
A grüner ugyan működik de az oltatlan 13 evest kizárták .. hegyekben all az anti test, igazolva friss laborral, megsem mehet. Ostoba szabályok... töröltem is ma a foglalasom, lesz mas orszag ahol örülnek 2000+ euro költésnek
hunyadee | 2021.11.11. 09:16
kedves Ydron,
ha ez így lesz ahogy írod, akkor én se megyek Ausztriába, ez orvosilag nonszensz...
Ydron | 2021.11.11. 10:07
Kedves Hunyadee!

Írtam az osztrák konzulátusnak is, hogy hogyan kell ezt értelmezni, de sajnos továbbhajtottak a bécsi magyar nagykövetségre...

Ahogy mondod, ez orvosilag teljes ostobaság, itt az egy adag kettőt jelent és a következőt, ami Magyarországon 3. oltásnak számít 4 hónapon belül nem is lehet beadatni
kelea | 2021.11.11. 10:25
Ne mindenki csak a saját pozijából nézze már a szabályozást, pls!

Nem a síelők miatt hozták, sőt nem is a magyar síelők ellen. A saját lakosságuk átoltottságát szeretnék elsősorban növelni. Mivel Ausztriában (sem) elfogadottak a keleti vakcinák, így azok az osztrák szervek szerint tulajdonképp nem is léteznek.

Ydron: a Janssen Ausztriában már egy ideje nem "egydózisú" oltás, azaz a saját szabályaik szerint elvárhatják azután is a 2. oltás meglétét.
Én most csak hirtelen ezt találtam: szept. 29-től ajánlják a Janssen után 4-8 héttel egy mRNA beadását.
https://impfservice.wien/corona/ufa...qs/6278/
Ydron | 2021.11.11. 11:17
Kedves Kelea!

Köszi az infót, ebből is látszik sajnos, hogy Ausztriában máshogy kezelik ezt az egész kérdéskört, pl. az oltások érvényességét szerintem máshol nem vitatják...
botiati75 | 2021.11.11. 11:22
tibor 76! Érdekes Afrikában, Pakisztánban, Indiában is a Delta variáns terjed mégsem olvassuk, hogy a hullák hegyekben állnak! Pedig ott nincs 1.5m és maszk!
FA | 2021.11.12. 02:39
Mi is Sputnikosok vagyunk, 1 Pfizerrel 3. oltásként. Ausztria a kedvencünk, mindig oda mentünk eddig, de most kénytelenek vagyunk Szlovéniába menni, ott szívesen látnak minket. Oltott vagyok, mégsem mehetek? Nagyon vicces! Vagy menjünk Szocsiba??? :-) Amúgy eddig kb 20 családról tudok, mindenhol 2-3 gyerekkel, akik idén kiesnek Ausztriából!
Nagyon sajnálom ezt a hozzáállást és döntést!
Persze az Euro jó lett volna a turizmusnak, de hát így majd Szlovéniában gyarapítja a budget!

Szóval, tervez vki indítani vmit, hogy mi is mehessünk, vagy ez teljesen esélytelen?
sharkabacsi | 2021.11.12. 11:09
Azért az vicces, hogy mindenki az osztrákokat szapulja, miközben már az év elején lehetett tudni, hogy nagyon sok európai ország nem fogja elfogadni a keleti vakcinákat, mert azok gyártói nem nyújtották be a szükséges dokumentációt, illetve nem voltak partnerek az eljárásban.
Eközben nálunk főleg politikai okokból tolták őket, illetve ígérgettek mindent, hogy el fogják majd fogadni mindenhol. Nyilván nem így lett, de ezért nem az osztrákok a hibásak.
kelea | 2021.11.12. 12:34
sharkabacsi: +1
admin2 | 2021.11.15. 12:19
November 15-től változtak a maszk viselési szabályok Ausztriában, részletek ebben a cikkben:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...ausztria-hetfotol-szigori...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.