Menü ≡

Cervinia: covid-szabályokkal indult a szezon az olasz síterepen

2021.10.17. | Szerző: Bata Attila
A hétvégén újabb olasz síterepen indították be a lifteket, ezúttal Zermatt olasz oldalán Cervinián kezdhették meg a szezont a síelők. A szezonra bevezetett olasz szabályoknak megfelelően indult a szezon, csodás idő fogadta a síelőket fenn a hegyen.
h i r d e t é s
Az Alpok országaiban Olaszország volt az első, amely közzétette, hogyan indulhat el az idei síszezon. A legfontosabb, hogy zöld igazolvánnyal (magyaroknak uniós digitális covid igazolással) lehet használni a sílifteket. Ugyanez lesz a helyzet Ausztriában is, de ott még nem tudni, mikortól lép életbe a 3G-szabály. A legfontosabb kérdés, hogy ki fogja ellenőrizni az igazolásokat, ki fogja betartatni a szabályokat? Amíg az osztrákok ezen gondolkoztak, addig az olaszok tegnap nagy erőkkel elkezdték az ellenőrzést.

Tavaly körülbelül hasonló időszakban indult a gleccserszezon Cervinián, azonban akkor olyan hatalmas sorok alakultak, amelyek kiverték a biztosítékot az olasz közvéleményben. A lentihez hasonló képek bejárták az olasz sajtót, az emberek pedig nem értették, ha mindenhol szigorítások vannak, akkor ez hogy lehetséges. Nem biztos, hogy van ok-okozati kapcsolat, de nem sokkal később egész Olaszországban leállították a sílifteket, amelyek már el sem indultak a tavalyi szezonban.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az idén nagyon készült a síterep az illetékes szervekkel együtt, de a nyoma sem volt a tavalyi káosznak, minden flottul zajlott. Körültekintő szerevezésnek köszönhetően fennakadások - a tavalyi tömegjelenetek - nélkül sikeresen kezdődött a szezon. A belépésnél egyenként igazoltatták a síelőket a síterep munkatársai, akiknek a munkáját a rendőrök és az egészségügyi hatóságok szakemberei segítették. A síterep vezetője szerint a síelők partnerek voltak az ellenőrzésben, előre kikészített igazolásokkal várták az ellenőröket. Azon is gondolkoznak, hogyan lehetne az ellenőrzéseket gyorsabban és hatékonyabban végezni a jövőben.
Kezdjük ott, hogy síbérletet csak online lehet vásárolni. Akinek nem sikerül régi kártyájára pénzt tölteni, az kérhet segítséget a helyi irodákban. Az első lifthasználat előtt távolságtartással beállított kordonok között ellenőrizték a zöld igazolványt (digitálisan vagy papíron), valamint az illető személyi azonosítóját. Maszk viselete a zárt lifteken kötelező. A fenti szabályok nem vonatkoznak a 12 éven aluliakra.
Remélhetően a mostani nyitással egy hosszú szezon veszi kezdetét az Aosta-völgyben, amely a tervek szerint május 1-ig kitarthat. Jelenleg még csak a Plateau Rosa részen lehet síelni, de az összeköttetés már működik a svájci résszel. A síterepen folyamatosan hóágyúznak, újabb pályák megnyitása a hógyártás függvényében lehetséges. 
2021.10.22. 16:12:20 supershape
Ezek szerint PCR teszt sem elég? Azok akiket Szputnyikkal oltottak - elsősorban fiatalabbak - nem is fognak tudni Olaszországban síelni?
2021.10.22. 16:31:37 BataA | sielok.hu
De az elég. 72 óránál nem régebbi PCR tesztet elfogadnak.

Csak EMA (uniós) jóváhagyott vakcinákat fogadnak el. Vagyis a Szputnyikkal és kínaival oltottakra az oltatlanokra vonatkozó előírás vonatkozik. Nekik háromnaponta tesztelniük kell elvileg.
2021.10.23. 09:53:42 supershape
Köszi a választ. Ezek szerint az egy hetes síeléshez kint még kétszer kell PCR tesztet csináltatni. Gondolom ez a síterepeken azért annyira nem lesz annyira egyszerű (és olcsó) . :(
2021.11.02. 21:09:14 gali84
Én úgy értelmezem hogy “green pass”- hoz elég egy EMAs oltás két szputnyik vagy sinopharm után. A PCR teszt a be és ki utazáshoz kell. Legalábbis ez áll a konzuli oldalon:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...
2021.11.02. 22:05:04 BataA | sielok.hu
igen, ez időközben már változott
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »