Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Finnországban is elindult a síszezon

2021.10.08. Bata Attila

Bár a komolyabb havazásra még Finnországban is várni kell, azonban két síterepen is olyan hatalmas mennyiségű havat tároltak el az előző szezonból, hogy semmi akadálya annak, hogy hétvégén megkezdődjön az idei finn síszezon.
Ruka, a pénteki nyitónapon
Ruka, a pénteki nyitónapon
A két hétvégén nyitó síterep közül talán Levi ismertebb a magyar síelők előtt, hiszen már hagyományosan itt rendezik meg november elején a világkupa szlalom versenyeket. Hatalmas mennyiségű havat depóztak be a hőszigetelő fóliák alá tavasszal. A kb. 170 ezer köbméternyi hóból 58% maradt meg, kb. 99 ezer köbméter. A most megnyitandó pályára 65 ezer, a golfpálya környékén 4 ezer, és a már említett világkupa pályára (Black) pedig 30 ezer köbméter havat terítenek szét a következő napokban. Ez körülbelül a duplája az Alpok síterepein átlagosan elrakott és kicsomagolt hómennyiségnek.

Bár nem ez az a síterep, ahová sűrűn járnak magyarok, így az idei újdonságok sem nagyon tűnnének fel honfitársainknak. Kb. 6 millió eurós beruházással új hóágyúkat telepítettek az északkeleti pályákra, a 6.1-es pálya új világítást kapott és az alját kiszélesítették.
Levi, a tavalyi kezdetek
Tavaly januárban leégett a déli rész aljában található kiszolgáló épület, helyette egy teljesen új, 1300 négyzetméteres épületet építettek. A létesítményt geotermikus energia látja el és ökológiai és környezetvédelmi szempontok szerint épült. Ez utóbbi annyira nem is meglepő errefelé. Az épület teljes átadására még januárig várni kell.

Leviben az első nap két lift és egy pálya üzemel majd. A pályát azonban szélesebben sikerült behavazni, mint tavaly, így a gyakorló versenyzők és a hobbisíelők is elférhetnek majd egymás mellett. Természetesen már az első napon lehet a sífutó pályát is használni, 1,5 kilométer hosszban.

A Lappföldön található Ruka síterepe három pályával tervezi a szezonkezdetet, ehhez a tavaly eltárolt 140 ezer köbméter hóból megmaradt 90 ezret használják fel. Itt először a Saarua pályák (12-es és 13-as) létesített hódepót bontották meg, hogy elsődlegesen az itteni pályákat nyissák meg.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.