Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Covid: Svájcban nem kérnek igazolást a síeléshez

2021.10.20. Bata Attila

Megszületett a döntés! Svájc ezúttal is különutas stratégiát választott a síszezonra. A síterepek úgy döntöttek, hogy nem kérnek covid-igazolást a síliftek használatához, azonban, aki belső térben szeretne hüttézni, igazolás nélkül nem teheti meg.
Kép: Aletsch Arena
Kép: Aletsch Arena
Igazolás ugyan nem kell a sílifteken, de a maszk használata kötelező a zárt felvonókon és a zárt helyeken. A síterepek eldöntötték, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak rájuk, mint a tömegközlekedés többi ágazatára.

Fontos megjegyezni, hogy a hegyi vendéglőkbe csak igazolással léphetünk be akár fogyasztásra, akár csak egy kicsit beülnénk melegedni. A hegyi vendéglők teraszain nem kérnek semmilyen igazolást.

A svájciak ezzel kissé megnehezítették az olaszok és az osztrákok helyzetét, főleg, ahol közös síterepek találhatók a határokon átnyúlva. Olaszországban már kötelező a zöld kártya, Ausztriában már eldöntötték, de jelenleg még nem él a rendelkezés, egyes hírek szerint november 15-től vezethetik be a 3G-szabályt az osztrák síterepeken.

Franciaország is hamarosan dönt az igazolás bevezetéséről. Korábban az igazolásokat nem forszírozó turisztikai minisztérium a héten már nem zárta ki a lehetőségét, hogy mégiscsak kell igazolás a francia síliftek használatához a szezonban.

A svájci rendelkezés nem kötelező jellegű a síterepek részére, vagyis egyes síterepek akár külön is kérhetik az igazolásokat, ahogyan ezt már pl. Fideriser Heuberge (Graubünden kanton) már korábban bejelentette.

A svájci lifttársaságok képviselője szerint, ha elmaradna a síszezon, az kb. 6 milliárd frank (kb. 2020 milliárd forint) veszteséget jelente a svájci gazdaságnak. A tavalyi szezonban ugyan üzemelhettek a svájci síliftek, de így is 24%-kal csökkent a bevételük. 

Frissítés

A síterepek bejelentése után a szövetségi kormány bejelentette, hogy ez a döntés még nem végleges, és ebben a kérdésben a végső szót a Szövetségi Tanács (Bundesrat) fogja kimondani a járványhelyzet elemzése után. Ezt az Egészségügyi Hivatal (BAG) illetékese jelentette be. A svájci síterepek nem örültek a bejelentésnek...

A Svájcra érvényes aktuális beutazási szabályok a konzulátus oldalán olvasható.
KOMMENTEK
skioutlet | 2021.10.19. 19:08
Svájcot lehet minősíteni különutas startégiával. Véleményem szerint az előző szezont a többi alpesi országhoz képest sokkal jobban kezelték és a következő szezont is várhatóan jobban kezelik. Nagy szerencséje Svájcnak, hogy folyamatosan fenntartotta semleges politikáját.
csabeszka | 2021.10.19. 19:35
Svájc mindig semleges volt, mert MEGTEHETI, de ennek sokszor ára volt! (pl. ki kellett szolgálnia Hitlert azzal, hogy tárolta a nácik vagyonát).
TZoli | 2021.10.20. 12:03
Nem volt mindig semleges. A környező országok kényszerítették rá, hogy nem avatkozhat be sehová. Mert addig a Svájci zsoldosok ki fizet többet alapon döntöttek el sok csatát. Többféle okból ezek az országok garantálják a mai napig is számára a semlegességet.
De ennek a semlegességnek semmi köze a síszezonjuk kezeléséhez. Annak inkább a mai Svájcra is jellemző puritán kálvinista szemléletnek van köze, ami a keveset költünk, sokat és keményen dolgozunk szemlélet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.