Menü ≡

Utazás Ausztriába Szputnyik oltással? Igen, lehetséges!

2021.07.13. | Szerző: sielok.hu
2021. július elsejétől érhető el az uniós digitális Covid-igazolvány, amelyet nem csak a vendégek, hanem a turisztikai szakmában dolgozók is régóta vártak. Az eddigi tapasztalatok alapján ez áttekinthetőbbé tette az utazási feltételeket, de még így is sok a részletszabály.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Az Ausztriába történő utazás során az Európai Gyógyszerügynökség által (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna, Janssen) oltott személyek az EESZT oldaláról letöltött uniós Covid-igazolvány birtokában jelenleg foglalhatnak szállást és az éttermek belső tereiben is tartózkodhatnak. A Sinopharm vakcinával oltottak ugyan szabadon beléphetnek az országba, de a szállásfoglalásra / éttermezésre / szolgáltatások igénybevételére már nem jogosultak, nekik is hasznos lehet a lenti tippünk.

De mi a helyzet azokkal, akik Sputnik V oltást kaptak?

Közel 1 millió honfitársunk kapta meg ezt a típusú oltást, ráadásul a legtöbben pont az aktív korúak, azaz főként a 30-50 éves korosztály tagjai. Ugyan az orosz oltást felvettek az EESZT rendszeréből ki tudják nyomtatni az "EU-s igazolást", azonban ezen az oltóanyag gyártója és neve fel van tüntetve, így pedig nem foglalható el a szállás. Ausztriába különösebb ellenőrzés nélkül be lehet lépni (személyi igazolvány és EU-s vakcinaigazolás, vagy teszt legyen kéznél), de a szállásfoglaláshoz (valamint zárt éttermekbe, sportlétesítményekbe és wellness részlegekbe történő belépéshez) már az alábbi feltételek egyikének teljesülnie kell:
  • rendelkeznünk kell a fent említett engedélyezett oltóanyagok egyikével és az ezt igazoló EU-s "vakcinaútlevéllel", vagy
  • amennyiben átestünk a Covid-19 víruson, az ezt igazoló, (EESZT rendszerből szintén kinyomtatható) EU vakcinaútlevéllel kell rendelkeznünk (ez azonban csak 180 napig érvényes a fertőzéstől számítva), vagy
  • teszteltetnünk kell magunkat rendszeresen, nem csak a szálláshelyre történő becsekkolás előtt, hanem az ott tartózkodáskor. Ugyan az osztrák kormány jelenleg ezeket a teszteket ingyenesen biztosítja, de - teszttípustól függően - 24 és 48 óránkénti tesztelésnek nem mindenki veti alá magát szívesen, vagy
  • rendelkeznünk kell egy 90 napnál nem régebbi, előzetesen elvégzett "antitest" (németül: "Antikörper") teszttel
Tehát amennyiben elvégeztetünk egy antitestes védettségi vizsgálatot és ez pozitív lesz, a gyakorlatban ezzel mentesülhetnek az orosz oltással rendelkezők a sorozatos tesztelések alól! Hogy pontosan melyik ellenanyag tesztet (Elisa IgG, Centaur) fogadják el, arra külön nem tér ki a szabályzat, ami német nyelven itt található. Egy ilyen vizsgálat ára 9-11 ezer forint között mozog Magyarországon, laboratóriumtól és teszttípustól függően. Szintén fontos tudni, hogy angol, vagy német nyelven is kérjük ki az igazolást, valamint ez az igazolás csak 90 napig érvényes!

A cikket 2021. július 13-án írtuk a személyes tapasztalataink alapján, ezért ez a jelenlegi állapotot tükrözi. Mivel azonban folyamatosan változhatnak a beutazási szabályok, érdemes figyelemmel követni a Austria.info és Konzuli Szolgálat honlapjait.
2021.07.19. 12:51:35 baranyistvan
Az eredeti honlapon ez a 90 napos csak gyógyultság esetén érvényes,ha nem voltam beteg akkor nem
2021.07.19. 13:43:48 admin3
Először mi is így gondoltuk, mert nem teljesen egyértelmű a felsorolás - az "antitest" teszt valójában egy kiskapu, elég az említett dokumentumokból bármelyik. Itt már kicsit máshogy van megfogalmazva: https://www.austria.info/en/service...-and-facts/coronavirus-in... "Proof of antibodies is valid for 90 days from the test date" - hogy ez az 1 dokumentum elég, azt többek között az Austria.info is megerősítette részünkre.

A gyakorlatban viszont az 1 hetes kint tartózkodásunk alatt egyszer sem volt szükség a pozitív antitestet igazoló dokumentumokra. Bármilyen Magyarországon beadott oltásról kikérhető az EESZT felületéről az EU-s vakcinaigazolvány, amit akár telefonon is elegendő volt felmutatni, az oltás típusát senki sem nézte. Egyedül a határon nézték össze a személyigazolványon és az EU-s igazoláson található nevet, hogy ugyanaz-e, a hüttékben/múzeumban/fürdőben csak egy pillantást vetettek rá.
2021.09.16. 13:59:18 zsuzska11
Szerintem ez a hivatalos, a valóság meg lazább ahogy írja itt valaki. Én is szputnyikot kaptam, nemrég csináltattam antitest tesztet, de az mire télen esetleg mennék nem lesz jó...Télig lehet kérek még egy Pfizert is...mert azért 6-8 hónap után lehet nem árt. Ez legyen elég, semmi baja az orosz oltásnak, ezt a sógorék is tudják, csak politikából ez náluk a hivatalos. Nyáron Szlovéniába menet meg se állítottak a határon, meg máshol se emaitt...ebből kiindulva....
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »