Menü ≡

Utazás Ausztriába Szputnyik oltással? Igen, lehetséges!

2021.07.13. | Szerző: sielok.hu
2021. július elsejétől érhető el az uniós digitális Covid-igazolvány, amelyet nem csak a vendégek, hanem a turisztikai szakmában dolgozók is régóta vártak. Az eddigi tapasztalatok alapján ez áttekinthetőbbé tette az utazási feltételeket, de még így is sok a részletszabály.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Az Ausztriába történő utazás során az Európai Gyógyszerügynökség által (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna, Janssen), illetve újabban a WHO által (Sinopharm) engedélyezett vakcinákkal oltott személyek az EESZT oldaláról letöltött uniós Covid-igazolvány birtokában jelenleg foglalhatnak szállást és az éttermek belső tereiben is tartózkodhatnak.

De mi a helyzet azokkal, akik Sputnik V oltást kaptak?

Közel 1 millió honfitársunk kapta meg ezt a típusú oltást, ráadásul a legtöbben pont az aktív korúak, azaz főként a 30-50 éves korosztály tagjai. Ugyan az orosz oltást felvettek az EESZT rendszeréből ki tudják nyomtatni az "EU-s igazolást", azonban ezen az oltóanyag gyártója és neve fel van tüntetve, így pedig nem foglalható el a szállás. Ausztriába különösebb ellenőrzés nélkül be lehet lépni (személyi igazolvány és EU-s vakcinaigazolás, vagy teszt legyen kéznél), de a szállásfoglaláshoz (valamint zárt éttermekbe, sportlétesítményekbe és wellness részlegekbe történő belépéshez) már az alábbi feltételek egyikének teljesülnie kell:
  • rendelkeznünk kell a fent említett engedélyezett oltóanyagok egyikével és az ezt igazoló EU-s "vakcinaútlevéllel", vagy
  • amennyiben átestünk a Covid-19 víruson, az ezt igazoló, (EESZT rendszerből szintén kinyomtatható) EU vakcinaútlevéllel kell rendelkeznünk (ez azonban csak 180 napig érvényes a fertőzéstől számítva), vagy
  • teszteltetnünk kell magunkat rendszeresen, nem csak a szálláshelyre történő becsekkolás előtt, hanem az ott tartózkodáskor. Ugyan az osztrák kormány jelenleg ezeket a teszteket ingyenesen biztosítja, de - teszttípustól függően - 24 és 48 óránkénti tesztelésnek nem mindenki veti alá magát szívesen, vagy
  • rendelkeznünk kell egy 90 napnál nem régebbi, előzetesen elvégzett "antitest" (németül: "Antikörper") teszttel
Tehát amennyiben elvégeztetünk egy antitestes védettségi vizsgálatot és ez pozitív lesz, a gyakorlatban ezzel mentesülhetnek az orosz oltással rendelkezők a sorozatos tesztelések alól! Hogy pontosan melyik ellenanyag tesztet (Elisa IgG, Centaur) fogadják el, arra külön nem tér ki a szabályzat, ami német nyelven itt található. Egy ilyen vizsgálat ára 9-11 ezer forint között mozog Magyarországon, laboratóriumtól és teszttípustól függően. Szintén fontos tudni, hogy angol, vagy német nyelven is kérjük ki az igazolást, valamint ez az igazolás csak 90 napig érvényes!

A cikket 2021. július 13-án írtuk a személyes tapasztalataink alapján, ezért ez a jelenlegi állapotot tükrözi. Mivel azonban folyamatosan változhatnak a beutazási szabályok, érdemes figyelemmel követni a Austria.info és Konzuli Szolgálat honlapjait.
2021.07.19. 12:51:35 baranyistvan
Az eredeti honlapon ez a 90 napos csak gyógyultság esetén érvényes,ha nem voltam beteg akkor nem
2021.07.19. 13:43:48 admin3
Először mi is így gondoltuk, mert nem teljesen egyértelmű a felsorolás - az "antitest" teszt valójában egy kiskapu, elég az említett dokumentumokból bármelyik. Itt már kicsit máshogy van megfogalmazva: https://www.austria.info/en/service...-and-facts/coronavirus-in... "Proof of antibodies is valid for 90 days from the test date" - hogy ez az 1 dokumentum elég, azt többek között az Austria.info is megerősítette részünkre.

A gyakorlatban viszont az 1 hetes kint tartózkodásunk alatt egyszer sem volt szükség a pozitív antitestet igazoló dokumentumokra. Bármilyen Magyarországon beadott oltásról kikérhető az EESZT felületéről az EU-s vakcinaigazolvány, amit akár telefonon is elegendő volt felmutatni, az oltás típusát senki sem nézte. Egyedül a határon nézték össze a személyigazolványon és az EU-s igazoláson található nevet, hogy ugyanaz-e, a hüttékben/múzeumban/fürdőben csak egy pillantást vetettek rá.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »