Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Többen kaptak visszatérítést a 19/20 szezonbérletek árából

2021.10.05. Bata Attila

Egyre többen fordulnak az osztrák lifttársaságokhoz azzal az igénnyel, hogy pénzvisszatérítést szeretnének a fel nem használt szezonbérleteikre abban a szezonban, amikor 2020 márciusában hirtelen leállították a sílifteket, és többet már nem is lehetett síelni.
Elsőként egy alsó-ausztriai házaspár kérte vissza a pénzét, akik a Salzburg régióra érvényes bérletet (Super Ski Card) vásároltak. A házaspár azzal érvelt, hogy a május 3-ig érvényes bérletből a lezárások miatt 49 napot nem tudtak felhasználni. A bérletükért összesen 1494 eurót fizettek. A Zell am See-i bíróság első körben elutasította az igényüket, mivel nem látott garanciát arra, hogy a síterepek ténylegesen üzemelhettek volna májusig, vagy a házaspár ki tudta volna használni a bérletét ebben az időszakban. Másodfokon aztán minden megváltozott. A bíróság a síterepet a fel nem használt napokra arányosan vonatkozó összeg (356,72 euró) megfizetésére utasította. Ezen felül a síterep viselte a tárgyalás költségeit, amely kb. 600 eurót tett ki.

Egy másik esetben egy alsó-ausztriai család 1700 eurót fizetett a Ski amade bérletekért, amelyet elvileg május elejéig használhattak volna, de március 16-tól már lezárták a síterepeket. Érvelésük szerint a felhasználás időtartama így 24%-kal csökkent. A bíróság első fokon megítélt a fel nem használt időszakra 330 eurós kártérítést az egész családnak. A döntés nem jogerős, a döntés másodfokon még nem született meg.

Ezek a tárgyalások még az idei első negyedévben zajlottak. A síelők egyre jobban felbátorodtak, egyre többen kértek visszatérítést, a lifttársaságok közül többen is (arányosan) visszafizették az összegeket, hiszen egy elvesztett perben a perköltségekkel is számolniuk kellett. Többek között Zauchensee, Gerltizen, Obertauen vagy Flachau is fizetett a szezonbérleteseknek.

A döntés azért is érdekes, mert ismét itt az ideje a kedvezményes áron kínált szezonbérleteknek. Már írtunk az osztrák síterepekre érvényes 3G-szabályról (oltás vagy betegségből felgyógyulás vagy negatív teszt kell a bérlethez). Ezt értelmezve a szezonbérletek esetében a legtöbb helyen a 2G-szabály lép életbe, vagyis ebben az esetben csak a beoltottak vagy a betegségből felgyógyultak vásárolhatnak szezonbérleteket.

Néhány síterep, pl. Hochkar lehetőséget ad szezonbérlet vásárlására negatív teszttel, de ezzel ugyanaz a helyzet, mint a többnapos bérletekkel. Mivel a PCR-teszt érvényessége csak 48, az antigén teszté pedig csak 24 órára szól (majd a szezonban), ezért sűrűbben kell tesztelni azoknak, akik ezt a megoldást választják.

A már említett 3G-szabály a bejelentés szerint "a síszezon kezdetén" lép életbe. Pontos dátum a rendelkezés életbe lépésére nem ismert, jelenleg még nem vezették be országos szinten. Szintén nincs hivatalos információ a szezonbérletek, illetve a többnapos jegyek vásárlásának szabályairól. Ezzel kapcsolatban még vannak nyitott kérdések, amiket tisztázni kellene, hiszen pl. Salzburgban már október 9-én (Kitzsteinhorn) kezdődik a szezon.

A bizonytalanságok ellenére pl. a Salzburg Super Ski Card szezonbérletek értékesítése már megkezdődött. Ott a vásárlásnál egy űrlapot kellett kitölteni és aláírni, de ez változhat a jövőben. Talán változik is, hiszen a szezonbérlet értékesítését az internetes felületükön további értesítésig felfüggesztették, legalábbis tegnap ez állt a honlapon.
KOMMENTEK
bouquetk | 2021.10.05. 08:53
Ez igencsak érdekes fejlemény. Az SSC szabályzatában az áll, hogy 15 nap használat után semmiféle visszatérítési igény nincs. Minden becsippantott napot 50 euróval számítanak. Nyilván ez egy mélyen igazságtalan és méltánytalan szabály. Nekem kezdettől az volt a véleményem, hogy azt kell nézni, hogy a bérlet elvileg hány napra jó, és az ebből objektíve fel nem használható napokra eső díjat vissza kell adni. Ha sorozatban bukják a pereket, akkor erre valamit lépniük kell.
Simon Viktor | 2021.10.05. 09:13
Mi Ski amádé szezon bérletet vettünk. Alapból volt egy covid garancia. Ha 15 napnál kevesebbet csúszunk, akkor arányosan visszaadják az el nem használt napokat. Mivel a járványhelyzet nem engedte, hogy menjünk, így írtam nekik emailt, hogy nem tudunk menni, adják vissza a pénzt.
Szó nélkül visszautalták. Szerintem korrekt eljárás volt. Nyilván a 15 napról lehet vitatkozni, de az más kérdés.
golo | 2021.10.05. 12:57
Viktor, ez csak a 2020/21-es szezontól volt így, és csak később vezették be, mert a bizonytalanság és a későbbi nyitás miatt nem vettek az emberek szezonjegyet.
Simon Viktor | 2021.10.05. 15:19
Igaz, elnézést, viszont kaptunk egy egyszeri kedvezményt a 19/20-asból amit fel lehetett használni a 20/21-es bérlet árához

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Obertauern Alps
Otthonosan berendezett, 1-2 hálószobás, 2-6 fős apartmanok Obertauernben, 400 méterre a legközelebbi lifttől és sípályától. Szolgáltatások: szauna, teremgarázs, wifi, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Appartements Steinadler
Igényes, 2-8 fős apartmanok Obertauernben, a Grünwaldkopfbahn kiskabinos lift völgyállomásától és a sípályáktól mindössze 120 méterre. Szolgáltatások: teremgarázs, fűtött sítároló, szauna.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.