Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen trendekre számíthatunk a 2021/22-es síszezonban?

2021.09.10. 2021.10.30. sielok.hu | frissítve: 2021.10.30.

Milyen szezonra számíthatunk a 2021/22 telén, mire figyeljünk szállásfoglalásnál? A beutazási szabályok, illetve a téli szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos tudnivalók már köztudottak, ennek tudatában már bátran lehet tervezni a síelést.
A 2020/21-es téli szezont drámai módon megszenvedte a síturizmus: mint ismert, a síterepek helyenként ugyan üzemeltek, de a külföldi vendégek elmaradásai miatt csak a veszteséget termelték, az éttermek és szállodák a legtöbb országban ki sem nyithattak. Pedig ha nincs járvány, ez lehetett volna turisztikai szemszögből "az évtized tele", az időjárás az Alpokban igencsak bővelkedett a természetes hóban. Jó példa erre a magyar határhoz közeli, mindössze 325 és 1327 méter tengerszint feletti magasság között fekvő Maribor-Pohorje síterep, akik már hosszú évek óta hóhiánnyal küszködtek, ebben a szezonban pedig már december első felétől egészen márciusig stabil hóréteg fedte a pályák többségét.

A koronavírussal és néhány új szabállyal együtt kell még tartósan élnünk, a vakcináknak köszönhetően a téli utazási ipar új lendületet kap. A nyáron bevezetett és bevált "3G szabály" továbbra is érvényes marad Ausztriában, azaz oltás, vagy betegségen átesettség, vagy friss teszt birtokában lehet csak a szállást elfoglalni, és étterembe menni. Az osztrák kormány előrevetítette, hogy egy esetleges kórházi telítettség esetén mik lesznek a következő szigorítások, de ezek közül egyik sem érinti közvetlenül a síturizmust (mindössze az éttermek látogatását köti PCR teszthez az oltatlanok számára).

Persze felmerül az a kérdés, hogy a néhány új szabály, nem szegi-e a kedvét annak, aki utazni szeretne? Biztosan lesznek olyanok, akik emiatt inkább otthon maradnak, de egy igazi téli sport rajongót azért nagyon megvisel egy szezon kihagyása, így ők "ha törik, ha szakad", utazni fognak.

És hogy milyen trendek várhatóak a közelgő síszezonban?

1. Kereslet növekedés
Azok a vendégek, akik 2020/21 telén szerették volna meglátogatni valamelyik nagy külföldi sícentrumot, de a korlátozások miatt nem jutottak el, ők "ki vannak éhezve" és a közelgő télen mindenképp felcsatolják a léceiket - mindez a kereslet növekedését okozza. Sokan, akik reményekkel tele várták már a 2020/21-es szezont, az akkorra lefoglalt szállásukat egyszerűen áttolták a 2021/22-es szezonra - ezek sokszor a főszezont (karácsony, szilveszter, februári síszünet) érintik. Már most jelezte sok szállásadó partnerünk, hogy ezekre az időszakokra már teltházasak!
Az a vendég, aki az utazást megelőző hetekre halogatja a szállásfoglalást, nem lesz könnyű helyzetben, hiszen a pályák környékén csak nagyon drágán, vagy a sítereptől sok kilométerre autózva fog szabad férőhelyet találni.
2. Áremelések
Míg a szállásadóink a 2020/21-es "szezonra" egyáltalán nem, vagy csak alig (max. 2-4%) emeltek árat, addig 2021/22 telére az eddigi tapasztalatok alapján egy átlag 5-10%-os emelkedés már papírformának tekinthető. Ha ehhez hozzászámoljuk a Forint/Euró árfolyam veszteséget is (jelenleg kb. 10%-kal gyengébb a hazai fizetőeszközünk az eurónál 2019-hez képest), akkor ez azt is jelentheti, hogy egy osztrák szállásért kb. 15-20%-kal többet kell fizetnünk a 2 évvel ezelőtti árakhoz képest. A síbérlet áraknál hasonló a helyzet, Ausztriában több helyen már át is lépték a napijegyek árai a 60 eurós "lélektani határt".

3. A kis szálláshelyek előbb megtelnek
Az emberekben mély nyomot hagy a járvány és az átoltottság ellenére is egy részük tart attól, hogy sok más vendéggel vegyüljön. Emiatt az önálló házak, "hütték", vagy kis családias szálláshelyek előnyben részesülnek majd a sok szobás hotelekkel szemben.

Mit tudnánk tanácsolni olvasóink részére?

  • Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: foglalják le minél előbb a szálláshelyet, ne halogassák az utolsó hetekig!
  • Amennyiben privát házat / hüttét szeretnénk foglalni, abban az esetben fokozottan érvényes a korai foglalás fontossága.
  • Kössenek Covid-fedezetes utasbiztosítást! Az ezen a linken köthető biztosítás az esetleges Covid-19-el kapcsolatos megbetegedés esetén is téríti az ezzel kapcsolatosan felmerült kötségeket!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.