Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: májusban újraindul a turizmus

2020.05.02. Stánicz Balázs

Sok örömteli hírünk van Ausztriából. A szomszédos alpesi ország április 14. óta a lazítások útján halad, méghozzá sikeresen. Az idegenforgalom számára igazán nagy könnyítések még ebben a hónapban várhatóak.
Májusban indul a turizmus - Fotó: Zell am See - Kaprun Tourismus
Májusban indul a turizmus - Fotó: Zell am See - Kaprun Tourismus
Március 15. után egyik napról a másikra megállt az élet és vele együtt a gazdaság. A zajos hütték elhalkultak, a sípályák egy időre elnéptelenedtek.

Áprilisban lassan, de biztosan kezdett visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba. Április 14-én a barkácsáruházak és 400 m2 alapterület alatti üzletek kinyithattak. Április 20. óta a profi sportolóknak engedélyezettek a kül-, és beltéri edzések. Az osztrák síválogatott az innsbrucki és salzburgi sportközpontokban kezdte meg a felkészülést. A havas edzések jövő héttől indulhatnak Söldenben.
Tegnapi felvétel Söldenről, itt edzhetnek az osztrákok - Fotó: Ötztal-Sölden webkamera
Tegnapi felvétel Söldenről, itt edzhetnek az osztrákok - Fotó: Ötztal-Sölden webkamera
Május elsején a március 16. óta érvényben lévő kijárási korlátozásokat feloldották, minden szabadtéri egyéni sport engedélyezett, azaz többek közt a hegymászás, (sí)túrázás, kerékpározás. Érdemes hozzátenni, hogy ezek eddig sem voltak megtiltva, hiszen kormányzati oldalról többször is elhangzott, hogy a szabadtéri sportolás engedélyezett, csak egyes rizikósportokat nem javasoltak (pl. magashegységi sítúra, sziklamászás), hogy egy esetleges sérülésnél a kórházi kapacitást ne terheljük tovább.
Március végi nagy havazás Ausztriában - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Március végi nagy havazás Ausztriában - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A számok ismeretében viszont egyértelmű, hogy Ausztriában a járvány ideje alatt sem beszélhettünk igazi leterheltségről és a márciusban 100 000 halottal riogató számítógépes modelleknek sem lett igazuk. Ezért mostanában mindinkább támadják az osztrák kormányt és egyre többek kérdőjelezik meg az intézkedések jogosságát.
De térjünk vissza a lazításokhoz. Tegnaptól kinyithattak a szabadtéri sportközpontok, így a tenisz-, és golfpályák vagy éppen a lovas központok. Ha vitorlázórepülni támad kedvünk, már az is lehetséges.
Kinyitottak a fodrászok és a 400 m2 alapterületnél nagyobb üzletek, pl. bevásárlóközpontok. Május 15-től következik a gasztronómia, végre kedvenc kávézónkban ihatunk egy forró presszókávét vagy éttermükben kezdhetünk neki a tányérról lelógó bécsi szeletünknek. Egyelőre reggel 6-tól este 23 óráig tarthatnak nyitva.
Május 29-én következhetnek a szállások; hotelek, panziók, apartmanok nyithatnak illetve minden további turistalátványosság, fürdők, strandok (a tavak már május 1-től) és a liftek is.
Obertauern: sítúrázok élvezik a friss havat és napsütést május 1-én: Fotó: foto-webcam.eu
Obertauern: sítúrázok élvezik a friss havat és napsütést május 1-én: Fotó: foto-webcam.eu
Tehát egy pünkösdi gleccsersíelés egyáltalán nem ördögtől való ötlet, azonban a határok május 31-ig zárva tartanak, így egyelőre csak bizonyos esetekben (pl. ingázó munkavállalók) engedélyezett a zökkenőmentes (14 napos karantén nélküli) oda-vissza határátlépés. Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozata alapján azon országoknál, amik hasonlóan jó úton haladnak, mint Ausztria elképzelhető nyitás. Konkrétan Németország és Csehország került megnevezésére. A turizmus szempontjából meghatározó határnyitásokról a következő hetekben várhatók részletek.
Kaunertal gleccser a napokban, májusban itt is megindulhat az élet.
Ausztriában egyelőre kötelező maszk- vagy sálhasználat van érvényben a tömegközlekedéseken és minden nyilvános, zárt helyen, így az üzletekben. Az éttermekben és várhatóan a szállásokon sem lesz maszkhasználat, reméljük a nyár folyamán ez a sokat vitatott határozat is a múlté és ugyanúgy mosolyoghatunk másokra, ahogy eddig megszoktuk.
KOMMENTEK
f2laci | 2020.05.04. 01:12
Hát akkor mi Magyarok mikortól léphetjük átt a határt ez itt a kérdés?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.