Menü ≡

Ausztria: 30-50 cm friss hó és januári hideg

2021.10.14. | Szerző: Stani
Keddre virradóra egy újabb, ezúttal a múlt hetinél jóval markánsabb hidegfront érte el Ausztriát. Az északi hegyek magasabb részein jelentős hó esett. A havazás mellett októberhez képest szokatlanul hideg van az osztrák Alpokban, 3000 méteren napközben is -10 C fok uralkodik.
h i r d e t é s
Kedden még csak 1500 méter felett havazott, míg szerdán és csütörtökön helyenként 1000 méteren is esett a hó, a reggeli közlekedésben átmeneti fennakadásokat okozva. Sokan még nyári gumival közlekednek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A magasabb hágókon, így Obertauernen és Katschbergen keresztül haladó B99-es főúton téli gumi ajánlott. A Grossglockner alpesi utat átmeneti lezárás után újra megnyitották, egyelőre csak hólánccal járható.
A gleccserek 30-50 cm friss havat kaptak a mostani hóesésből, szépen befehéredtek az alacsonyabb síterepek is Vorarlbergtől Salzburgon keresztül egészen Stájerországig.
A friss hóhoz szokatlanul hideg társul; 3000 méteren napközben is alig emelkedik -10 C fok fölé a hőmérő higanyszála. A pitztali Brunnenkogelen (3440 m) hajnalban csaknem -16 C fokot, míg a salzburgi Sonnblicken (3104 m) -13 C fokig süllyedt a hőmérséklet.
A hideg a lehető legjobbkor jön az osztrák gleccsersíterepeknek, ahol múlt hét közepe óta folyamatosan hóágyúznak. A napokban csatlakoztak hozzájuk a magasabb tiroli síterepek is; először üzemelnek Ischgl és Obergurgl hóágyúi, utóbbi síparadicsomban november 18-án már startolni szeretnének.
Reiteralm (Schladming)
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »