Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: havazik 1000 méter alatt és a határközeli terepeken

2024.09.13. Stánicz Balázs

A tegnapi hóesés amolyan bemelegítő volt, a nagyja még hátra van. A csapadékzóna délről északra és keletre tevődik. Míg csütörtökön Karintiában és Kelet-Tirolban is havazott, addig az elkövetkezendő napok az északi tartományokról szólnak.
Kolm Saigurn (Salzburg) 1600 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
Kolm Saigurn (Salzburg) 1600 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
A tegnapi este az alacsonyabb magasságokban havas meglepetéseket hozott, nagyon sok 1000 méter alatti salzburgi völgyben havazott, helyenként meg is maradt. A teljesség igénye nélkül Gasteini- és Grossarltali-völgyben, Raurisban, Kaprunban, Wagrainban, Flachauban és Radstadtban is.
Puchenstuben (Alsó-Ausztria) péntek délelőtt 1100 méteren
Puchenstuben (Alsó-Ausztria) péntek délelőtt 1100 méteren
A Grossglockner utat (a panoráma út felső részei 2400 méter feletti magasságokban futnak) szeptember 16-ig lezárták. Sok magasabb hegyvidéki út és hágó csak hólánccal közlekedhető, így Gerlos felé, Katschbergen keresztül vagy éppen a Hochkönig-út magasabb szakaszai. Stájerországban is egyre több hegyvidéki szakaszon téliesek a körülmények, így hólánc szükséges Mürzstegtől Niederalpl irányába. A Sölkl-hágót a havazás miatt lezárták. Az útviszonyok óráról órára változnak, az osztrák autóklub honlapján (ÖAMTC) naprakész információkhoz juthatunk.
Lackenhof-Ötscher 1000 méteren péntek reggel, a napokban rekordhó is lehet itt
Lackenhof-Ötscher 1000 méteren péntek reggel, a napokban rekordhó is lehet itt
A havazás gócpontjai a mai nap Dachstein vidéke, Magas-Tauern északi részei a Stubachtaltól keletre, továbbá a Salzkammergut. Nagyon sok hó eshet a stájer-, az alsó-, és a felső tartományok hármashatáránál, továbbá az Ybssvölgyi-Alpokban illetve a Türnitzi-Alpokban egyaránt (igaz utóbbinál az alacsonyabb magasság miatt egy része eső formájában).

A legfrissebb előrejelzések és nagyfelbontású meteorológiai térképek alapján szombat déli 12 óra és vasárnap déli 12 óra közt, azaz 24 órás időintervallumban extrém csapadékmennyiségekre készülhetünk Tirol keleti felétől (kb Kufsteintől keletre) egészen a Bécsi-erdőig, 150-200 liter/m2 (ahol havazás lesz ott ez akár 150-200 cm-t is jelenthet). Vagyis egy nap alatt annyi csapadék várható, mint amennyi normális esetben két-három hónap alatt esik le.
Mariazell síterepe 1280 méteren péntek délelőtt - Fotó: Mariazeller Bürgeralpe
Mariazell síterepe 1280 méteren péntek délelőtt - Fotó: Mariazeller Bürgeralpe
Nézzük tartományonként az elkövetkezendő napok havazásait. Salzburgban ma napközben 1000-1300 m közt számolhatunk hóeséssel, estére 600-1100 m közé süllyed. Szombaton míg északon 600 méteren is fehéredhet a táj, addig délen 1000 méter körül lehetséges, délutánra 1000-1500 m közé emelkedik a hóhatár.

A Lungau régióban (Katschberg, Fanningberg) minimális havazásra készülhetünk, Salzburg északi részein jóval téliesebb idő várható. Stájerországban ma 700-1300 m közt havazik, estére Felső-Stájerországban szinte mindenütt a völgyekig lehavazhat, ugyanakkor a Murától délre és a tartomány keleti felében megszűnik a csapadék. Holnap kezdetben 600 méteren is havazhat, napközben 1200 méter fölé emelkedik, sőt a kelet-stájer hegyekben 2000 méteren lesz a hóhatár.
Autó csúszkál a havas Felbertauern úton (Salzburg tartomány) - Fotó: APA/EXPA/Johann Gröder
Autó csúszkál a havas Felbertauern úton (Salzburg tartomány) - Fotó: APA/EXPA/Johann Gröder
Alsó-Ausztriában ma délután 900-1300 m közé tehető a hóesés határa, szombat reggelre a Mostviertelben (síterepek Hochkar, Ötscher, Annaberg többek közt) 700 méteren is hóesés lehet a program, napközben itt is emelkedik a hóesés határa, olyannyira, hogy a keleti végvárakon 2000 méterig eső várható, vagyis szombat délután a Schneeberg tetején is nehéz dolguk lesz a hópelyheknek. Az előrejelzések a vasárnapi és hétfői napokra is nagy mennyiségeket jósolnak, különösen a keleti tartományokban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.