Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: változások a határon és a 12-15 éveseknél

2021.12.18. Bata Attila

Pénteken ismét vegyes hírekkel álltak elő az osztrák hatóságok. A két adag oltással vagy felépülési igazolással rendelkezőknek szigorították a belépési feltételeket, a 12-15 éves gyermekek részére mostantól PCR-tesztet is elfogadnak oltás helyett.
Kép: Heidi Alm Falkert
Kép: Heidi Alm Falkert
A pénteki bejelentések szerint december 20-tól újabb szigorítások lépnek életbe az osztrák határon. Az új rendelkezések nem vonatkoznak azokra, akik már a harmadik oltást is felvették, illetve a 12 éven aluliakra. Nekik nem kell külön tesztet bemutatni a belépésnél, ellenben azokkal, akik csak két adag oltást kaptak, illetve akik betegségből felépülve érkeznek az országba. Tőlük hétfőtől 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet is kérnek.

Két teszttel, illetve felépülési igazolással is be lehet lépni az országba, de akkor karanténban kell maradni, amíg PCR-teszt nem készül.

Másik újdonság, hogy az ünnepekre egyszerűsödik a 12-15 éves korosztály síelése is. Az osztrák iskolások un. Ninja-igazolvánnyal látogathatják azokat a helyeket, ahol 2G-igazolást kérnek. Azoknak a gyerekeknek előnyös, akik nincsenek beoltva vagy nincs igazolásuk gyógyulásról. Ők PCR-teszt bemutatásával is jogosultak a 2G-szolgáltatásokra (pl. síterep, szállás, vendéglő stb.). Az osztrák kormány az ünnepekre is kiterjeszti a Ninja-igazolvány érvényességét, és ezzel egyidőben a külföldi 12-15 évesek is ugyanezekkel a feltételekkel síelhetnek Ausztriában.

A Ninja-igazolvány (Ninja Pass) külföldiek számára is letölthető innen angolul vagy németül. Erre az igazolványra kell rávezetni a tesztek eredményeit. A szabályozás szerint, többnapos tartózkodás esetén több teszt is szükséges. Egy PCR-teszt az indulás előtti napon, amely 72 óráig érvényes. Utána 72 óránként kell PCR tesztelni, hogy érvényes maradjon az igazolás. Ausztriában már antigén tesztet is elfogadnak, ennek érvényessége 48 óra. A gyerekeknek ezt az igazolást kell magunknál tartaniuk síelésnél, vendéglőkben, vagy olyan helyeken, ahol igazolást kérnek. További információk a Ninja-igazolásról ezen az oldalon.

A határátlépési rendelet hétfőtől lép életbe, még nem minden részlet ismert, és volt már rá példa, hogy utolsó pillanatban módosítottak beharangozott szabályozásokon.
KOMMENTEK
lecgo1212 | 2021.12.18. 14:50
Tehát ha 2 oltásom van akkor mindenképpen kell egy 3. vagy pcr?
Kis Kovi | 2021.12.18. 15:00
Korrekt, a 17 éves gyerek két oltással, aki nem is kaphat harmadikat (még a 6 hónap sem járt le az utolsótól), neki kötelező a teszt és ezt egyik pillanatról a másikra találják ki hétvégén.
Kénytelen voltam lemondani megint egy utat, mert a 3 "keleti" oltásos (2 Szputnyik + antitest + 1 Pfizer) estén is gondolom lesz majd valami hasonló görbe kanyar, mert holnaptól gondlom már piros vagy szivárványos sapka is kell. Ja, majd hétfőre kitalálják ....
Miki82 | 2021.12.18. 15:20
Vicc ez az egész. 1 hónapja estem át a betegségen (2 Pfizer oltással). Most meg kérnek tőlem egy PCR-t, vagy egy 3. oltást.
Tiborh | 2021.12.18. 17:44
Lefoglaltuk a szállást, 2-2 oltásunk van.Holnapután hajnalban indulunk Saalbach-ba. Ma derült ki, hogy kell PCR teszt is. Bravo. Most indulok a reptérre hogy csináltassak azt is. Mondjuk kitalálhatták volna előbb is, és bejelenthették volna, nem két nappal előtte... Talán meglesz, mert 24 órán belül ígérték. Elmebetegség már ami van. De az is lehet elindulunk előbb és még 19-én átlépjük a határt! :)
fkolber | 2021.12.18. 18:34
Múlt vasárnap Stuhleck-en voltunk egy napra. 2 Sputnik után 1 Pfizer-em van. Simán működött az, hogy a Grüner Pass-ba beolvastam a Pfizer QR kódját: zöld pipát kaptam. Megvettem online a Stuhleck napi jegyet (volt megtartott korábbi keycard-om), majd a Skidata honlapján a keycard kódját megadva egyszerűen hozzálinkeltem a Pfizer 3/3 oltásom QR kódját. Ez kell, hogy egyáltalán átengedjen a liftnél a kapu.
Sopronnál mentünk át a határon. Kb. 1 perc volt. Az osztrák határőr kizárólag a Grüner Pass felmutatását kérte. Meg sem nézte a nevet, személyit sem kért. Amint látta távolról a zöld pipát, már intett is, hogy menjünk tovább. Stuhleck-en a lift kapukon is működött minden simán. A hüttébe akkor csak WC-re lehetett bemenni, elvitelre piát, kaját venni. Senki semmit nem kért igazolásként.

Tegnap jöttünk sítáborba a gyerekekkel Nassfeld-re úgy, hogy az olasz oldalon van a szállás pár száz méterre a liftektől. Naponta megyünk át az osztrák-olasz határon :-). Itt más a rendszer, és már be lehet ülni a hüttékbe is. Bucsu-nál jöttünk át. Zéró határellenőrzés, az osztrák csak intett, hogy menjünk tovább, semmit sem nézett meg.
Az olasz szálláson kizárólag a Grüner Pass-t kérték, digitálisan. Itt nem kell a jegyet (key card-ot) összekötni a Skidata oldalán. Anélkül megy minden, de persze a síiskolán a felelősség, hogy mindenki rendben van a COVID oldalról. Ennél többet nem kértek a bérlet vásárlásnál. A szabály ugye azt mondja, hogy az éttermekbe belépéskor ellenőrzik a Grüner Pass-t. Semmi ilyen nincs. A lifteken FFP2-es maszkot kell hordani. Senkinek sem szólnak, ha esetleg nincs fent (!). A liftkezelők is vagy hordják vagy nem (!).

Ugyanakkor itt a táborban mondták a többiek, hogy Lackenhof pont az ellentéte annak, amit leírtam, Ott mindent töviről hegyire betartanak. Ha igaz, akkor be is zártak, ahogy megnyitottak...

Ezt a sok mindent azért írtam le, hogy lássátok, mi a gyakorlat, amit mi tapasztaltunk. Láthatóan az osztrákoknak is elegük van az állandóan változó szabályokból, és továbbra is nagy a bizonytalanság.

Az egyik Nassfeldi hüttében mondta az egyik magyar pincér srác, hogy neki is mondták, hogy ellenőrizze a belépésnél a Grüner Pass-t, de ő sem és más pincérek sem teszik ezt. Örülnek, hogy egyáltalán van vendég. Tényleg kevés az ember, és 90%-ban cseh, szlovák, lengyel, magyar, horvát síelők vannak. Osztrák alig. Azt mondta, hogy ők kb. szilveszterig számolnak vendégekkel, utána, kb. január 3-tól valószínűleg bezárnak, mert akkorra várják az újabb szigorításokat, ami ellehetetleníti a működésüket. Hát ez van...és egyáltalán nem szívderítő.
st_robi | 2021.12.18. 20:05
Valaki felvilágositana mi az a grüner pass? Az én kovid appomban van egy international fül ahol kidob egy QR kódot. Kell valami más is az utazáshoz? Illetve 1 hónapja él az első janssen-em, az volt h január 3ig elfogadják, utána nem, mellesleg ne legyen régebbi 9 hónapnál. Most ez mi a tök akkor? A tesztkövetelmény nem a lejárt otásra vonatkozik?
fkolber | 2021.12.18. 20:22
Technikailag lehet, hogy nem 100%-ig helyes, amit írok, de kb. ez a lényeg.
A Grüner Pass (GP) az osztrákok mobil alkalmazása, amit letölthetsz az okos telefonodra. Ezt használják a védettség és jogosultság ellenőrzésére. A lényeg, hogy, ha GP "zöld pipát" mutat az alkalmazásba feltöltött uniós igazolásodra, akkor te védettnek minősülsz és jogosult vagy belépni, síelni, stb.
Ehhez:
1.) Le kell töltened a telefonodra a GP-t;
2.) Kell az igazolásod / teszted QR kódja, amit pl. az EESZT-ből (https://www.eeszt.gov.hu/hu/unios-c...ovid-igazolvany/) tudsz letölteni. A QR kód az a kód, ami egyedileg azonosít téged és az oltásodat, tesztedet, gyógyultsági igazolásodat. Ez egységes az EU-ban, és bekerül az EU-s nyilvántartásba, ergó a GP a feltöltött QR kódot ellenőrzi az uniós nyilvántartásban, és, ha megfelel az osztrák követelményeknek, kapod a "zöld pipát".
3.) a GP nagyon egyszerű: a "+" gombra kattintva eléri a kamerádat és a kamerával be tudod olvasni az EESZT-ből letöltött QR kódot, amit azonnal bekerül, lementi és ellenőrzi.
beetle71 | 2021.12.18. 21:02
Bata Attila, én próbáltam keresni az osztrák jogszabályt, de egyelőre nem jött még ki, egyelőre csak a minisztériumi honlap információit találom, ami szűkebb, mint amit Te írsz.
fkolber, köszi a beszámolót, összevág a többiekével. Viszont az én gondom az, hogy OK, hogy eddig a Green Pass-t elfogadta a szálláshely, vendéglő és sípénztár, de hétfőtől 2G+ kell már a határátlépéshez is, és azért nem ugyanaz egy határőr/rendőr előtt lobogtatni egy sánta zöld applikációt... (Hiszen a 2 keleti + 1 nyugati hivatalosan nem lehetne zöld most sem). Mivel ismétlőoltást vagy PCR-t is kérnek majd hétfőtől, elvileg nem szabadna elégnek lennie a GreenPass felmutatásának, hacsak át nem programozzák azt. Kérdések, kérdések...
hidimiklos | 2021.12.18. 22:14
2 sputnik + 1 nyugati tovabbra sem jogositana hataratlepesre hivatalosan. Az mar mas kerdes, hogy a hataror mennyire veszi szigoruan. Innentol kezdve lutri az egesz.
sazsolti | 2021.12.18. 23:10
Kipróbáltam ezt a zöld izét és elfogadta a két Sino + 1 Pfizert. Akkó most mehetek sielni vagy kell még egy PCR teszt is?
beetle71 | 2021.12.19. 00:45
sazsolti, sípályára mehetsz (egyelőre), de hétfőtől a határon már nem mehetsz át, elvileg. De még nem jött ki a pontos szabály. Ha ki is jön, lutri lesz, éppen ki hogy alkalmazza. Na, most döntsön az ember, hogy mit tesz a szállásfoglalással... :-(
| 2021.12.19. 10:08
Tönkre teszik teljesen a turizmust. Nem hogy a vendég, de a vendéglátó hogy számoljon így előre. Persze pandémia meg minden, de olyan károkat okoznak, amit nehéz lesz helyrehozni. A vírus a kijárási korlátozástól nem múlik el... az életet élni kell az visz előre!
HATAXI | 2021.12.19. 10:39
Üdv! Napi szinten megyek transzferként szgk-val reptérre Hegyesnél (és nem,nem vagyok ingázó, mivel nincs kinti munkavállalásim), határátlépéssel kapcsolatban van csak infóm... Szerintem amíg a GP zöld,(2 sputnyik+1 pfizer hármasom van) addig a határon nem fognak kötekedni, legalábbis eddig nekem semmi problémám nem volt! A GP is vátozik, pár napja már régiókat is be lehet állítani benne ausztrián belül, de nekem mindegyiknél zöld marad a két "kocka"! Ma is, és holnap is megyek ki, reggelente megszoktam nézni a státuszt a GP-ba, ha zöld, én indulok...
Germknödel | 2021.12.19. 10:51
Hataxi!
Bizony, pár napja váltott tartományokra a GP, amig az zöld, talán esélyes az átlépés.
Holnap kiderül minden, mennyire nézik..
Fontos lenne nekem is tudni, mert 2 Sino + 1 Pfizerem van és 27-én lépnénk indulnánk ..
beetle71 | 2021.12.19. 11:11
HATAXI, akkor Neked lesz nagyon hamar elsőkézből infód, kérlek majd oszd meg. Tehát a kérdés az, hogy a holnaptól szigorodó változásokat hogyan kezeli a GP, ill. a határőr.
fuliandras | 2021.12.19. 11:13
Kedves Hataxi,
Kérlek holnap írj egy üzenetet ide, hogy átjutottál?kellett pcr vagy elegendő volt a GP?
nekem 2 sino, +igg antitest teszt, 3. Pfizer combo.. és akivel megyek az gyógyultságival 2 szputnyik után, 1 napra mennénk Stuhleckre reggel megyünk este jövünk, nincs szállás foglalva,
Köszi
bitera | 2021.12.19. 14:13
Itt talaltok tegnap frissitett infot a hetfötöl ervenybe lepö szabalyokrol:

https://www.austria.info/de/service...-und-fakten/coronavirus-s...

A lenyeg ez:

Beutazasnal a következö oltoanyagokat fogadjak el: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca (ill. Covishield), Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm es Sinovac. Kersztoltasok is elfogadottak (tehat pl. 2 kinai + 1 pfizer = OK)
Figyelem! A fenti lista CSAK a beutazasra vonatkozik! Ausztriaban valo tartozkodasra csak a következöket fogadjak el: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson es Moderna.
(A logikat ne kerdezzetek... talan azert, hogy a transzfer utazok kisebbet szivjanak)

Tehat az orszagban valo tartozkkodasra a kinait nem fogadjak el, a szputnyik nincs is rajta a listan. Ez a hivatalos verzio. MIvel az oltasi igazolast a szallason is megnez(het)ik, ezert valszeg minden annak a kerdese, hogy mennyire szigoruan nezi a hatarör, es a szallasado a papirokat... Itt szerintem barmi lehet: a "nem neznek semmit"-töl az "unatkozo financ a csomagtarton logo lecek latvanya miatt tüzetes gorcsö ala veszi a sporikat-ig" barmi...

Viszont a honalpon az is le van irva, hogy a Gr. Pass mind a beutazasnal, mind a szallasnal ervenyes. Tehat ha 2 szputnikkal + 1 modernaval zöld, akkor ezt a leiras szeritn el kell, h fogadjak. Ott rajta van, h 3/3 oltas, ami OK. Kerdes, h az utolso EU-s oltoanyag mellett latszik-e az elsö kettö. Ha nem, akkor sztem nincs gaz, ha igen, abba beleköthetnek.

Es az se szentiras, ha valaki gond nelkül athalad hegyeshalomnal, h majd sopronnal is ugyanez lesz.

Amugy amondo vagyok, hogy ha valaki kiad sok100k Ft-ot a sielesre, akkor valoszinüleg azon a 2-3 PCR teszten mar nem mulhat a dolog. Mondjuk egy egynapos stuhlecki sielest egy ilyen igazolas mar jelentösen megdob anyagilag, Ezt alairom...
HATAXI | 2021.12.19. 14:23
Én is olvasom rendszeresen még az osztrák konzuli szolgálat honlapját is friss infók után kutatva,hogy amennyire lehet,naprakész legyek! De tapasztalat szerint a jogos határátlépés milyenségének ellenőrzése szinte csak az éppen szolgálatot adó huszonéves kiskatonától függ!Ma délelőtt például semmit sem kért...😆😆😆
B-rec | 2021.12.19. 15:11
Köszi az infókat mindenkinek. Ha van még tapasztalat kérlek osszátok meg továbbra is.
Mi is mennénk szilveszter este egy éjszakára stuhleck-re, jelenleg 2 pfizer, grüne pass egyelőre pipát mutat.
bitera | 2021.12.19. 16:27
szerintem az omikron miatt itt min. a következö hetekre, de lehet, h hosszabban is be lehet rendezkedni arra, hogy beutazasnal, turizmusban marad a 2G 3 oltassal vagy 2 oltas + PCR-rel.
@B-rec: ne csodalkozz, ha hetfötöl mar nem grün a passod! :)
nyomass meg egy boostert es igy gond nelkül utazhatsz, nem kell a teszttel vacakolnod!
tothcgabor | 2021.12.19. 17:48
Mi lesz hétfőtől azzal akinek van 2 kínai oltása, van egy ellenanyag tesztje és egy 3. pfizere. Az mehet? Vagy erre meg kell pcr is?
beetle71 | 2021.12.19. 19:09
HATAXI, igen, ez végig így volt a határon, nekem az tetszett a legjobban, amikor lezártuk a határainkat, nem jöhetett elvileg senki, de közben nem is volt ellenőrzés, és ha megálltál megkérdezni a rendőrt a határon, hogy ugyanmá, nézze meg az utazási jogosultságodat, akkor az volt a válasz, hogy "menjen nyugodtan, ma nincs ellenőrzés". :-)
beetle71 | 2021.12.19. 19:12
bitera, sajnos ez az austria.info oldal is csak azt írja egyelőre, amit a Sozialministerium pénteken közzétett. A rendelet még mindig nem jelent meg, tehát jogi alapja nincs egyelőre az egésznek, és egyéb részletek sem tisztázottak. Nyilván, aki holnap utazna, az még biztosan átcsúszhat a mai szabályok alapján, hiszen nehezen elképzelhető, hogy egy ma este megjelenő rendeletet éjféltől helyesen alkalmazzanak is...
hovage | 2021.12.19. 19:17
Sziasztok, dec.1.én kaptam az 1. oltásomat, dec.22.-én kapom a 2. pfizert, akkor január 8.-án mehetek Ausztriába?
Apurimax | 2021.12.19. 19:53
Sziasztok!
Dec. 18-án Sopronban keltünk át a határon. A határőr csak a grűner passzt nézte távolról. Máriapfarrban lakunk, Obertauernban síeltünk ma. Szálláson nem érdekelte a házigazdát, bár mondta, h örül neki hogy van GP-unk.
A jegypénztárnál kérték. Nekem 2 putyinom és 1 Pfizerem van, de csak a 3. oltást nézték. Elfogadják mindet, gyakorlatoilag. Egyik étteremben semmit nem kértek, csak regisztrálni kellett egy QR kódon keresztül. A másiknál megnézték a GP-t és az igazolványt is. De ott a pincétek maszk nélkül közlekedtek...
Na erre varrjatok gombot.
Alapvetően senki nem akar zárni és keresni akarnak.
Sílifteken csak a sorba állás során kellett vmilyen maszkot húzni az orrunkra. Csak akkor szóltak, ha nem vetted fel.
Nyitott liften senki nem takarta el az arcát.
Kabinosban csak a mi kis csapatunk ült be mindig, így ott nem takargattuk magunkat.
Röviden ennyi. Persze bármi, bármikor változhat.
Harlequin | 2021.12.19. 21:25
Apurimax
Véletlenül nem a Haus Ferner Lerchnerben vagytok? Én oda foglaltam szilveszterre.
2putyinom van egy Johnym meg egy modernám. Picit izgulok.
HATAXI | 2021.12.20. 07:12
Jó reggelt mindenkinek! Jelentem esetemben semmi változás nem volt a ma reggeli határátlépés során!😁😁😁GP még mindíg zöld, kiskatona ránézett,és jó utat kívánt!De tudom hogy ez lutri napról napra...Elvileg szerdán megyek még, akkor újra megírom majd hogy ment!
HATAXI | 2021.12.20. 07:16
Harlequin!
4 oltás is lehet már???Akkor az a GP-ben 4/4-kent jelenik meg! Na ha az nem elég,akkor semmi...😂😂😂
fuliandras | 2021.12.20. 07:31
Köszi Hataxi!
B-rec | 2021.12.20. 09:46
Köszi HATAXI!
Harlequin | 2021.12.20. 09:58
HATAXI
A Dzsonit nem regisztráltam be, mert Romániában a határon vettem fel júliusban amikor már lehetett tudni, hogy a putyevárisokat kiszxpatták, és mivel nem jelent meg a magyar rendszerben így szeptemberben egy modernára regisztráltam.
attilakovi | 2021.12.20. 10:39
Sziasztok,

Picit el vagyok veszve a rengeteg info között, segítsetek pls.
Barátaink 2db pfizer oltással rendelkeznek, jan 5-9 között mennénk Kaprunba. Hányszor kell és mikor PCR teszteljenek fejenként? Illetve kell-e egyáltalán, elég-e az antigén teszt?

Nagyon Köszi előre is!

Ati
st_robi | 2021.12.20. 10:51
Köszönöm fkolber az információt.

Beolvastam a Grüner pass-ba az 1/1 oltásomat (2 hónapos) és kaptam 2 pipát: Night Club, Entry Test. Magyarázatot sehol nem találok a "Test" kifejezésre. Ez vajon a belépési feltétel pipa, vagy teszttel együtt érvényes az oltás?
beetle71 | 2021.12.20. 11:59
Sziasztok, még mindig nincs rendelet, tehát mától elvileg nem változott semmi, így nem csoda, hogy a gyakorlatban sem. Mindenképpen kell jönnie valamilyen rendeletnek, hiszen az egész határátlépési jogszabálynak jelenleg dec.31 a lejárata, amit meg kell hosszabítsanak.
krecsu100 | 2021.12.20. 12:00
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy mik a tapasztalatok St. Jakob im Walde-val kapcsolatban?
Mennyire nézik a GP-t. Vagy a jegyátvételkor kérnek igazolványt?
koko2 | 2021.12.20. 12:13
Azoknak a 12-15 év közötti gyermekeknek, akik két adag oltást kaptak, a belépésnél kötelező a teszt?
zee36 | 2021.12.20. 12:55
Sziasztok

4/4 oltást valaki próbálta a GP-ba felvinni?

Köszi!
Bata Attila | 2021.12.20. 13:06
koko2,

igen, kell. Az ő rendeletük fordítva működik, ha van teszt, nem kell oltás. A határon teszt mindenkinek kell, kivéve a 3. oltással oltottaknak és a 12 éven aluliaknak.
Bata Attila | 2021.12.20. 13:08
Egy jó összefoglaló a szabályokról egy osztrák síterep oldaláról, németül.

https://www.wilderkaiser.info/de/se...rvice/aktuelle-situation-...
st_robi | 2021.12.20. 13:35
Ez a cikk érthető és világos. Emellett a cikk azt is írja, hogy érkezés után is elvégezhető a teszt és hogy ez Ausztriában ingyenes. Erről van valakinek tapasztalata?
pappp299 | 2021.12.20. 15:59
Sziasztok! Ma voltam kint a családdal. Egyik gyerek, a legnagyobb 12 éves múlt ezért csak 2szer oltott. Nekünk meg van a három. A határon jól megnézték a papíros EU oltásikat. Utolsónak tettem a gyerek papírját. Azt is nagyon nézegette. Végül Auf Viederesehen, és már bent is voltunk.
vigh | 2021.12.20. 16:55
Sziasztok! pappp299 PCR teszt nem volt a legnagyobb gyereknek?
KTL83 | 2021.12.20. 17:07
Sziasztok. Az tudja valaki h az új szabályok mennyire változtatták meg az "elfogadom a 2 sputnyik utáni ellenanyagtesztet és egy nyugati oltást"?. Előre is köszi.
vaditami | 2021.12.20. 17:18
Sziasztok!
zee36. A 4/4 oltás ugyanúgy jelenik meg mint a 3/3,az utolsót írja ki,és az érvényesség
onnan számít,amit ki is ír tartományonként!
Harlequin | 2021.12.20. 17:58
st_robi

Keress rá testßtrasse szóra, rögtön kiadja hol találsz ilyet.
Nem bonyolult.
Lackó | 2021.12.20. 18:50
KTL83!
Azzal nincs változás, az a kombó továbbra is tökéletes hivatalosan is.
Bedi Orsolya | 2021.12.20. 18:51
Bata Attila
Én fordítva értelmezem a gyerekek belépésre vonatkozó szabályt. A 12 év alattiak oltását kiváltja a Ninja Pas. Ez világos. Viszont sehol (Ausztriai konzulátus oldalán közzétett friss információk közt sem), hogy mi vonatkozik a kétszer oltott 12-17 évesekre. Az én felfogásom szerint mivel őket csak 2-szer szabadott oltani a világon mindenhol, ezért tőlük egészen egyszerűen nem követelhetik a 3. oltást. Náluk a 2 oltásnak elegendőnek kell lennie a beutazáshoz 2 olyan szülővel együtt utazva, akik háromszor oltottak.
Nassfeld és Stuhleck a jegyvásárlásnál a Green Passt ellenőrzi kizárólag. Ezt a választ kaptam tőlük megkeresésemre.
bitera | 2021.12.20. 19:13
a mai aktualizalt infok itt:

https://www.austria.info/de/service...-und-fakten/coronavirus-s...

@Bedi Orsolya:
itt az all, hogy a 12 even felüli nem, vagy csak 2x oltott gyerekere is a felnöttekre ervenyes szabalyozas vonatkozik. tehat vagy 2 oltas + PCR vagy ha gyogyult/nem oltott akkor is kell PCR, vagy 3. oltas (ha pl. az adott orszagban ezt mar engdelyeztek a 12-17 eves korosztaly szamara...)
pappp299 | 2021.12.20. 19:30
Sziasztok! @vigh nem volt PCR teszt és nem is kérték. Csak EUs oltási volt neki 2 oltásról.
pappp299 | 2021.12.20. 19:48
@bitera és mi a helyzet ha még nem engedélyezték? Pl. itthon még 18 év alattiak nem kaphatnakb 3. oltást. (Kivéve pár esetet ha pl szívbeteg. Fent van az info eeszt.gov.hu oldalon hogy csak 18 felettiek kérhetik a 3.at
Bata Attila | 2021.12.20. 20:10
@Bedi Orsolya:

Már bitera megírta. Két kategória van, 12 év alatt és felett. A 12-17-re ugyanaz vonatkozik 2 oltás után, mint a 12-122 évesekre. Mivel a fiatalok még nem kaphattak 3. oltást, nekik marad az extra PCR-teszt, ha szabályszerűen akarnak beutazni.
Az új intézkedések lényege, az omikron mutáns miatt, hogy csak teszttel lehessen belépni Ausztriába! Ez alól kapnak felmentést a 3 oltásosak és a 12 éven aluliak.
Guzsvan | 2021.12.20. 20:49
Nálunk is ugyanez a helyzet. több hivatalos oldalon tájékozódok folyamatosan, de nem igazán egyértelmű a megfogalmazás. A férjem és én, valamint a 18 éves lányom 3 oltással rendben vagyunk. A 9 éves kisfiam még nincs oltva, ő is pipa. De!
Középső fiam 16 éves, két oltása van. 3. oltásra jelenleg még Magyarországon nincs lehetősége. Grüner pass telefonjára letöltve és 2 db zöld pipát jelez neki a beolvasott QR kódra. Mégsem érzem azt, hogy PCR teszt nélkül el szabad indulnom.
Ma felhívtam a konzulátust, ők arról tájékoztattak, hogy a 12 év feletti gyereket úgy kezelik az osztrákok, mintha felnőtt lenne. Kell a PCR teszt, az a biztos. És akkor még csak átléptünk a határon.
Komoly dilemma, hogy elinduljak-e 3 gyerekkel Mallnitzra sielni, vagy mondjam le a szállást?
Nem tudom, hogy a 9 éves oltatlan fiamnak és a 16 éves kétszer oltottnak akkor 72 óránként tesztelek a családi pihenés alatt???? A 9 évesnek kell a NINJA pass???? Hú, de gáz ez most így!!! Félek, hogy ha ki is jutunk, esetleg a sípályán kínlódunk majd a bérletvásárlásnál, kapuknál, vagy a hüttében.
KÖSZI, HA AZOK, AKIK A NAPOKBAN UTAZNAK, SIELNEK KIÍRJÁK IDE A TAPASZTALATAIKAT. Nagy segítség nekünk, indulás előtt állóknak!
beetle71 | 2021.12.20. 20:54
bitera, Bata Attila: továbbra sincsen rendelet! Az austria.info oldal egy turisztikai egyesület oldala, nem hivatalos osztrák kormányzati tájékoztatás. De tökmindegy, mert mindegyik hír a Sozialministerium pénteki bejelentését ismétli, ami mögött még mindig nincs rendelet. Az austria.info önmagában is ellentmondásos: a 2G+ -t részletezi felül, de alatta csak a "sima" 2G igazolási módját írják, alatta pedig a "régi" belépési szabályokat. Ez így nyilván nem igaz egyszerre.
beetle71 | 2021.12.20. 21:00
ez a teljes és hivatalos rendelet, ebben semmi változás sem történt dec.20-i hatállyal: https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeF...assung.wxe?Abfrage=Bundes...
Bata Attila | 2021.12.20. 21:07
beetle71 | 2021.12.20. 21:56
Bata Attila, a módosító rendelet ott sincs rajta, de végre megtaláltam, mert valójában létezik: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente.../BgblAuth/BGBLA_2021_II_5...
Ki a fene gondolta, hogy a hivatalos eredeti rendeletet mostanáig sem módosították! Mindegy, a lényeg, hogy jan.31-ig meg lett hosszabbítva, és a korlátozásokat jól írják a cikkek, azaz: 12 év alatt nem kell semmi, ha a szülő OK. 12 év felett kell a 72 óránál nem régebbi negatív teszt, vagy a 3. oltás. A GP-ről nyilván nem írnak, és az ellenőrzés módjáról sem. Tehát tényleg a tapasztalatok lesznek fontosak, melyek egyelőre nem számolnak be szigorításról, sé egyelőre a GP is akkor öld, amikor eddig. Én a 2 keleti + 1 nyugati mellé csináltatok egy 15.000 Ft-os PCR-t, így ameddig a GP zöld marad az 1 db (de fizikailag harmadik) nyugati oltásomra, addig biztos jó vagyok, hiszen a 2G-t igazolja a GP, a 2G+-hoz a pluszt pedig igazolja a friss PCR, ha esetleg mégis kérik...
fezso6 | 2021.12.20. 22:12
a. Be lehet-e utazni az országba? IGEN

A Magyarországról történő karanténmentes beutazás feltételei:

orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 180 napon belül átesett ÉS rendelkezik 72 óránál nem régebbi PCR teszttel;
oltási igazolás arról, hogy az utazót a beutazási rendelet I. mellékletében felsorolt oltások (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield) egyikével beoltották, az alábbiak szerint:
a) a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 270 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt - egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig, ÉS rendelkezik 72 óránál nem régebbi PCR teszttel
b) egy oltás megtörténtétől (270 napig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt, ; ÉS rendelkezik 72 óránál nem régebbi PCR teszttel
c) további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 270 nap nem telt el, és a kétdózisú oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap, az egydózisú oltás (Janssen) és a kiegészítő oltás között pedig legalább 14 nap telt el.

A Johnson and Johnson (Janssen) vakcinával oltottak esetében egységesen 2022. január 3-ig lesz érvényes a védettségi igazolás. (A Szputnyik V oltást Ausztria nem ismeri el.)

A fenti tényeket a beutazási rendelet (Einreiseverordnung) A (német) vagy B (angol) mellékletében szereplő igazolásnak megfelelő tartalommal, angol vagy német nyelven kell igazolni.

A tesztkötelezettség a belépés után is pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs kötelezettség továbbra is fennáll (a regisztrációs formanyomtatvány ITT elérhető)! Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi!
Ezt a konzuli oldalról töltöttem le,ha ezt komolyan veszik szputnyik+Pfizer vagy Moderna-val oltottak csak PCR teszttel léphetnek be!?
nagyuri | 2021.12.21. 01:06
Sziasztok @bitera: az általad 2021.12.20. 19:13:08-kor fent beírt linken a cikk végén a kérdések között hátulról a harmadik arról szól, hogy az Ausztrián történő egyszerű átutazáshoz nem kell semmi. Ez tényleg így van? Van valakinek konkrét tapasztalata? Én az olaszokhoz mennék, elég felmutatni egy olasz szállásfoglalást aznaptól? Az olaszok eddig elfogadták a két Szputnyikomra harmadikként ráoltott Pfizert, és a ma újratelepített Grüne Pass továbbra is zöldet mutat az Ausztriába történő belépéshez. Ha az átutazáshoz viszont tényleg nem kell semmi, akkor PCR tesztet sem csináltatnék. Őrület ez az egész cirkusz.
Guzsvan | 2021.12.21. 07:29
Őrület és cirkusz, pontosan, ahogy írod nagyuri!
Mi ma reggel átgondoltuk és lemondtuk a hónapokkal ezelőtt lefoglalt szállásunkat :( :( :( :( :(
Úgy döntöttünk, nem szeretnénk folyamatosan tesztre hordani a gyerekeinket, igazolni a negativitásukat, ezek miatt sorban állni, folyton a neten lógni, Ninja pass-ra negatív eredményeket töltögetni. Mi sielni szerettünk volna és minőségi időt tölteni a gyerekeinkkel. Ez így már nem erről szólt volna.
Végtelenül sajnáljuk.
Kozákferi | 2021.12.21. 08:18
Tegnap jöttem haza Murauból. A Sopron melletti határon-amikor mentünk- 17-én volt rendőr, de nem ellenőrzött senkit, tehát gond nélkül átjutás. Murau apartmannál kérték mindenkinek az oltási igazolását, de a nevet nem nézték. Papíron adtuk oda és telefonnal leolvasta. Nekem 2 szputnyikra 1 db kínai oltásom van. Gond nélkül elfogadták. Igazából akár a szomszédét is bemutathattam volna mert a nevet nem nézték, és csak a QR kódos részt mutattam meg. Jegyvásárlás. Ott ugyanígy volt. Csak bemutattam a QR kódot és azonnal elfogadták. Sem a nevet nem nézte, se igazolványt nem kért a pénztáros, sőt még be sem olvasta a kódot. Megjegyzem ezt sokan ki is használták, mert egy oltási igazolvánnyal 3 vagy 4-en vettek egymás után síbérletet. A pályán viszont volt egy biztonsági őr aki a felvonóknál állt. Az igazolványt azonban ő sem ellenőrizte, csak maszkra figyelmeztetett mindenkit.
dankoe | 2021.12.21. 09:21
12 éven felüli gyermek harmadik oltást felveheti magyar oltópontokon, erről hivatalos állásfoglalást kértem és kaptam. Ezután mind a két gyermekem megkapta a harmadik oltást, 13 illetve 16 évesen. Kísérő betegségük nincs. Tudom, hogy nem lehet regisztrálni őket, de ha odamentek az oltópontra, biztos hogy beoltják őket (Miskolcról és Egerről van tapasztalatom, regisztráció nélkül mentünk). És azt is tudom, hogy nem mindenki szeretné ezt az utat járni, de ha igen, akkor ez az út járható.
Zsuzsi1 | 2021.12.21. 09:28
Igen, én most -délelőtt -viszem 3.oltásra a 17 évesemet!
Ez Szentesen lesz,most szóltak, hogy mehetünk.
Germknödel | 2021.12.21. 09:50
Én azokra lennék kíváncsi, akik most mennek ki, vagy tegnap mentek át a határon, mik a tapasztalatok? Nézik, nem nézik? Ha ellenőriznek, mit ellenőriznek? Ha van zöld jelzésű GP-d akkor átmehetsz simán, vagy az első két oltás "milyenségét" is megnézik?
Hogy megy ez a gyakorlatban?
bitera | 2021.12.21. 10:48
@ nagyuri: az ÖAMTC szerint is a tranzitutazas nem tartozik a tesztkötelkezett kategoriaba es korlatozasokn nelkül lehetsegs (tankolni, wc-zni utközben megengedett).

@mindenki: ahogy masokkal együtt ezt többször leirtuk az elmult napokban es a most kiutazok is megerösitettek, a beutazas nagyban függ az ellenörzö szervek tüchtigsegetöl/lazasagatol. Magyaran, aki BIZTOSRA akar menni es nincs 3 db (Ausztriaban elfogadott) oltasa, az csinaltasson egy PCR tesztet! Aki szereti az izgalmakat, az meg ne...
Ugy gondolom, hogy aki sok szaz (ezer) €-t kiad egy többnapos sielesre es nem akar semmifele bonyodalmat, hanem a sportolast akarja elvezni, annek nem jelenthet problemat egy plusz PCR teszt elintezese. En megertem, hogy idegesitöek ezek a szabalyok, de azt mar kevesbe ertem, hogy ezen hogy mulhat egy önfeledt csaladi kikapcsolodas...
koko2 | 2021.12.21. 10:48
Annak mi a logikája, hogy 3 db beutazáshoz elfogadott oltással átlehet lépni a határt, 2 oltáshoz (úgy hogy nem telt el a 270 nap a beadástól számítva) pedig PCR tesztet kérnek? 12 éves gyermek 3. oltással szerintem még az EU-ban sem léteznek, így őket szívatták meg. 12. életévét néhány hónappal betöltött gyermeknek 3. oltás beadása? Átgondolta ezt valaki? Marad a PCR teszt. Csak egyik pillanatról a másikra ki ne találják, hogy 3. oltás után is kell a PCR-teszt.
bitera | 2021.12.21. 12:17
@koko2: ha az idegsejtjeidet meg akarod kimelni, ne probald meg a bürokratizmust megerteni!
az osztrak lockdown alatt munka, bevasarlas, eü ellatas es seta kivetelevel nem hagyhattad el a lakhelyedet, de 20-30.000 oltatlan, suttyo virustagado es a csatolt neonaci csürhe hetente masirozgathattak (termeszetesn maszk nelkül) a nagyobb varosokban. ehhez kepest egy pcr teszt...
bitera | 2021.12.21. 12:20
@Kriszti76: hivatalosan, igen kell!
ninja pass, vagy hasonlo nincs magyaroszagon (persze ha a kormanyzat ott foglalkozna az iskolasok szüresevel, azt most a hataron be lehetne pcr helyett mutatni, de ez egy masik törtenet...)
sutuc | 2021.12.21. 12:25
Kedves koko2!
Nem szeretném e cikk komment szekcióját arra használni, hogy oltás-nem oltás kérdéskörbe bonyolódjak. Kérem, hogy fogadja el, hogy van olyan élethelyzet, amikor a szülő úgy dönt, hogy a három oltás a legjobb választás-még kiskorúnak is! De ezen a felületen nem ennek megvitatása cél. Itt a praktikumok megosztása, tapasztalatok megosztásával mások segítése a legfőbb szempont, nem orvosszakmai kérdések boncolgatása. Lerövidítve:Maradjunk a tárgynál, amit a cikk címe egyértelműen kijelöl számunkra.
pappp299 | 2021.12.21. 17:00
Sziasztok! Mai tapasztalat Sopronból mentünk családdal 1 napos csúszásra. 9kor értünk a határhoz. A határon mindenkinek intettek, hogy menjen tovább. A lift kasszánál csak a telefonon nézték a GPt, 12 éves lányomnak is elég volt a GP. Kicsiktől személyit kértek, hogy 12nél fiatalabbake. Hazafelé beugrottunk egy gasthofba. A főúr első mogorva kérdése, hogy van e oltási. Mutattam a telón a mi és 12 éves lányunk GPjét. Egyenként beszkennelte miután mindeggyik oké volt nála. Átváltott kedvesre és egy jót ettünk.
beetle71 | 2021.12.21. 17:33
Sziasztok, létezik egy GreenCheck nevű app a GreenPass ellenőrzésére. Ebben lehet a 2G+ -t ellenőrizni, és akkor bizony kéri a zöld 2G-re a +PCR-t. Kérdés, hogy a 3. oltást hogyan fogadja el. Jó lenne, ha kipróbálnátok Ti is. Igazából azért új hír ez, mert bármelyik pillanatban használni kezdhetik ezt az appot az ellenőrzésre, ha eddig nem is tették.
Harlequin | 2021.12.21. 18:22
beetle71
A scanner alkalmazás (greencheck) nem működik megfelően. A barátnőm 2astra+1pfizerre azt irja hogy csatoljunk pcr tesztet.
Harlequin | 2021.12.21. 18:30
közben utananéztem most a 2G van érvényben nem a 2G+
tothcgabor | 2021.12.21. 19:29
12 év alatt remélem semmi nem kell
tothcgabor | 2021.12.21. 19:31
A greencheck 3 pfizerre is kéri a PCR-t...szóval az nem túl jó!
beetle71 | 2021.12.21. 19:38
A határátlépésre a 2G+ van érvényben, Ausztrián belül már csak a 2G. Én is úgy tapasztalom, hogy a GreenCheck egyelőre nem működik jól. Szerencsére egyelőre nem is használják a határon. De félő, hogy csak idő kérdése, hogy kijavítsák az appot és használatba vegyék.
bsebesty | 2021.12.21. 20:28
"Az Európai Bizottság 9 hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan.
A brüsszeli testület közleménye szerint a védettségi igazolványok egyértelmű és egységes elfogadási időszakával az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását igyekeznek biztosítani.
Az új szabályok szavatolják, hogy az esetleges utazási korlátozások a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon és objektív kritériumokon alapuljanak – írják. (MTI)"

https://444.hu/2021/12/21/az-eu-ugy...-dontott-9-honapig-biztos...

Na, akkor most mi van? Az uniós jog elvben felül kell írja a tagállami szabályozást.
Bata Attila | 2021.12.21. 20:55
Az igazi hír nem így szól, ez valami totál félrement verzió.

A 270 nap nem (minden) védettségi igazolványra vonatkozik. Több módon is lehet az uniós állampolgárnak védettségije. Például oltással. Ez az oltásokra vonatkozik.

Elég fárasztó észben tartani, hogy melyik országban érvényes 12 hónapig, 9 hónapig vagy már csak 7 hónapig az oltás. Mostantól talán egyszerűbb lesz. Mindenhol 9 hónap.
fuliandras | 2021.12.21. 21:27
12.21 reggeli csúcs Sopronnál, hárman mentünk, sorba 3 moderna, 2 Pfizer, 2 Sino + igg teszt + Pfizer, mindenkinél GrünePass gültig, egy katona teljesített szolgálatot, lassít int, valaki papirost lobogtatott, nem tartott semeddig az átjutás.
Stuhleckre mentünk a kasszánál ugyanez, felmutat az app, fizet, jön a jegy, a kantinban még azt se kértek, csak figyeltek a lészám korlátra..
Senki nem kért semmilyen személyi, TB, pcr tesztet, az appon felül, mint kés a vajon..
Helyzetjelentes, nem garancia, nagyon függ a Katona, Mariska és Hans hozzáállásától
Lackó | 2021.12.22. 03:20
Kriszti 76! Ha jól értelmezem a szabályt akkor pcr eredménnyel kell kimennetek, különben kötelező karantén és csak 5. napon lehet tesztet csináltatni.
Lackó | 2021.12.22. 15:53
@Kriszti! Erről az időpontfoglalásos dologról nem tudtam, elnézést, ha megkavartalak.
A 3 db pfizerre érvénytelenség pedig elvileg lehetetlen, nem is értem, hogy lehet.

A soproni infód tuti forrás? És kiket fordítanak vissza, lehet tudni?
Lackó | 2021.12.23. 02:39
@Kriszti! Melyik alkalmazással néztétek és mire kérdeztetek le? Ugye nem a 2G+ -t? Mert a sima 2G -t kell nézni és a beutazást!
Harlequin | 2021.12.23. 08:31
Ismerősöm tegnap ment ki azt mondta Németországba megy, jó utat kívántak neki. Mondjuk nem volt nála sícucc...
Lackó | 2021.12.27. 23:02
@Kriszti76! Ott baj, rosszat néztél! A 2G-t kell nézni!
Bedi Orsolya | 2021.12.28. 20:13
Ma kiugrottunk Stuhlekra. 2 db 3szor oltott felnőtt és 2 db 2-szer oltott tini (Pcr teszt nélkül). Fel voltunk készülve hogy visszafordítanak teszt nélkül. Ehhez képest még e személyi igazolványokat sem kérték el csak legyintettek a Soproni határátkelőn. A síterepen a kasszák előtt ellenőrizték a GreenPass érvényességét csak utána engedtek a pénztárhoz jegyet venni. Soha nem látott embertömeg volt a területen ami a Felvonóknál erősen feltorlódott viszont a pályákon szépen eloszlott. Felvonóknál figyelték az FFP2 maszk viselését, akin nem volt, addig nem szállhatott fel, amíg fel nem tette. Hüttékben mindenki maszk nélkül múlatta az időt. Ott már semmilyen covid igazolást nem kértek.
konyves | 2021.12.28. 20:23
Sziasztok! A Lungo siregioba utaztunk, a hataron csak nyomtatott eeszt eu-s igazolvanyt, vagy a mobil green app-ot neztek (nekem ket Sputnikra a 3. oltas Janssen volt, tehat elkerhettek volna a 72 oraig ervenyes PCR teszt eredmenyet is, de sem ott, sem a siberlet vasarlasakor nem kertek azt). A zart felvonokon szinte mindenki viseli az FFP2-es maszkot, ez senkinek nem terhes, kibirhato). Jo sielest mindenkinek! :)
Harlequin | 2021.12.30. 15:39
Hahó,
Mi is lungoban vagyunk, határon meg se álltunk, de a szállásson 2G-re ellenőrizték a greenpasst.
2putyin+moderna 3/3, semmi fennakadás, síberlethez csak megnézték a greenpasst. Hüttékben alig vannak Katschbergen szintén.
levaipeter60 | 2022.01.03. 07:15
Sziasztok, mi tegnap érkeztünk vissza 4 napos síelésből - Klippitztörl, Bad Kleinkircheim, Gerlitzen - mindenhol csak a telefonra letöltött Greenpasst nézték, azt, hogy milyen oltás, odáig el sem kellett hajtani, csak az oltások darabszáma érdekelte őket, de azt mindenhol elkérték. Mivel két felnőtt voltunk, nekünk a 3 oltással rendben volt minden. Legkisebb gyermekünk 14, neki volt 2 oltása + érvényes pcr tesztje, ami lejárt dec. 30.-n. elmentünk Villachba egy tesztközpontba frissíteni, az ottani doki megnézte a Greenpasst, majd elhajtott a fenébe, hogy minden rendben, senki nem fog ezen felül a gyerektől kérni semmit sem. Ninja pass, meg ilyesmi szóba sem jött sehol sem, de az ottani gyerekeknek sem volt senkinek sem ilyenje. Ez egy lufi, amit az ottaniak is csak kiröhögnek, mert teljesen életszerűtlen. A határon is csak a Greenpasst kérte a törpekatona, majd legyintett és mentünk (Búcsú határátkelő). 600 méter fölött ragyogó napsütés, délre mindenhol + 6 fog fölött, de sok hóval. Lejjebb taj köd az egész országban.
janogandalf | 2022.01.06. 18:03
Semmering, Mönichkirchen, Joggland régióban 5 napja síelünk 2 Putyin + pfizer, 2 Putyin + Jansen, és gyerek 2 pfizerrel összeállításban. Mindenhol gond nélkül lehet síelni, telefonon vagy nyomtatott igazolással, a kasszáknál csak ránéznek, hogy megvan-e 3 oltás, a fenti komboban mind jó volt, úgy is hogy állítólag a Jansent csak jan. 3 ig fogadták el. Mindenkinek az az érdeke, hogy legyen forgalom. Amúgy FFP2 maszkban tökéletesen lehet síelni, a nagyobb felvonoknal nézték, és hüttékben, de ott se mindenki hordta. Símaszkkal ugyanúgy ránk se hederítenek.
Pz84 | 2022.01.12. 16:26
Green Pass-ba feltöltöttem a pozitív PCR tesztem, és minden bezöldült. Oltásom nincs, viszont gyógyult vagyok. Elég ez a határon (+negatív PCR) illetve a sípályákon?
Pz84 | 2022.01.25. 07:18
Sziasztok! Péntek este mentünk át Sopronnál a határon. Fél órát kellett sorban állni, miután az osztrák határőrhöz jutottunk. Kérte a GP bemutatását mindenkitől, qr kódot nem olvasott, viszont alaposan megnézte h miért zöld a zöld. Átesettségi pozitív pcr miatt kért negatív pcr-t is, utána intett h mehetsz. Ski amadé pályarendszerre a kártyát előre megvettem, ott az automatából qr alapján ki is adta, viszont érvényesíteni kellett a GP-al (negatív pcr már nem kellett). A pályákon (Flachau) nagyon kevesen vannak, sehol sem kell sorban állni. Maszkot szinte mindenki hord, ha nincs rajtad a lifteknél, van hogy síelő, van hogy személyzet szól érte h vedd fel. A szálláson abszolút nem erőltették a maszkot, és semmi GP jellegű dolgot nem kértek, örültek h ott vagyunk.
matyitt | 2022.01.31. 23:00
Sziasztok!
Volt már olyan, hogy valakinél megnézték, vagy megkérdezték az első két oltás fajtáját annak ellenére, hogy a 3. oltás miatt, ami pfizer volt, zöld volt a grüner pass?
turcsibacsi | 2022.02.10. 09:44
Sziasztok!

Márciusban mennénk síelni, lefoglaltuk a szállást, kellene fizetni. Közben kiderült, hogy nem is olyan egyszerű, mert a fiam 14 éves és nincs oltva, emiatt azt írta a szállás, hogy nemhogy a sífelvonókat nem fogja tudni használni, de még az országba sem fognak beengedni. Hívtam a konzulátust!!!! - semmit nem tudtak mondani!
Olvastam, hogy van valami Ninja pass - de arról nem találok részletes infot, hogy mikor kell megcsináltatni a fiamnak, hol kell vezetni, ha már kint vagyunk, akkor ott kint hol kell tesztet csináltatni 2 naponta? Egyszerűen káosz az egész és ma határidős a befizetés a szállásra. Segtísetek kérlek megérteni, hogyan tudnánk kimenni a 14 éves fiammal, aki nincs oltva. Mi, felnőttek rendben vagyunk ebből a szempontból 3 oltással, de félek, hogy már a határon visszafordítanak, de ha ott mégsem, akkor majd a sífelvonónál fogunk koppanni, ha nem engedik fel.

Segítséget kérnék Tőletek, mert a konzulátus is csak azért van, hogy valakinek pénzt juttassanak a zsebébe a semmiért. (az volt a válaszuk, hogy nézzek utána, mert ők nem tudnak erről semmit - remek társaság).

Köszönöm!
István
joce29 | 2022.02.21. 16:40
Sziasztok!
Ha tud valaki megoldást a problémámra, akkor szeretném, ha segítene nekem.
- 12 éves kisfiamnak 2022 áprilisig érvényes magyar védettségi igazolványa van, oltással MÉG nem rendelkezik.
- Ez alapján elméletileg egy uniós igazolást lehetne nyomtatni az EESZT felületen.
- Kiderül az igazolás igénylése közben, hogy a magyar hatóság csak gyors tesztet alkalmazott a betegség megállapítására, ami nem elégséges, PCR tesztet kellett volna a mentősöknek csinálni, így uniós igazolás nem nyomtatható.
- Szombaton utazni szeretnénk és az egyik gyereknek nem látok reményt az utazásra, de remélem, hogy valaki tud hasznos ötletet adni, hogy mit tegyek!
Köszönet annak, aki segít!
Üdv, J.
Bata Attila | 2022.02.21. 16:55
A szabály szerint is beutazhat egy laboros teszttel. Akár PCR, akár antigén. Ez a szabály. Gyakorlatban + szinte sose foglalkoznak a gyerek igazolásaival.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.