Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Covid-kalauz a környező síterepekre - 2021/2022

2021.12.14. 2022.02.25. Bata Attila | frissítve: 2022.02.25.

Már számos európai sícentrumban megkezdődött a szezon. Idén is megkíséreljük a lehetetlen vállalkozást, vagyis összegyűjteni az információkat, hogy mi az aktuális helyzet a hazai és a környező országok síterepein.
Első lépésként, javasoljuk a konzulátus oldalait tanulmányozni. Ott az adott országok magyar nagykövetségei gyűjtik össze az aktuális információkat és frissítik a változásoknak megfelelően. Ott mindig naprakészen szerepel információ a belépés feltételeiről és az általános helyzetről.

Ezen az oldalon a síelőket leginkább érintő három dologra fókuszálunk. Elsősorban a síterepekre, és emellett a szállások és a vendéglők (hütték) nyitvatartására .

Ahogy már sokan észrevették eddig, ahány ország vagy ahány régió, annyi szabályozás. Igazából lehetetlen ezt pontosan nyomon követni egész szezonban. Tavaly is megtettük, idén is megpróbálkozunk vele. A kihívást jól mutatja, hogy tavaly is csak mi vállalkoztunk erre.

A tavalyi és sajnos már az idei tapasztalatok alapján néha hihetetlen gyorsan változnak a szabályok, ahogy egyik kommentelőnk írta: "amire feltettem a tetőcsomagtartót, már meg is változott minden". Ezért fontos hangsúlyozni, hogy ez az oldal nem a hivatalos forrás. Tájékozódáshoz tökéletes. Utána jöhet a konzulátus, a turisztikai hivatal, a síterep, a szállásadó és egyéb források oldalai.

Magyarország (2021.12.30)

Itthon már megkezdődött a szezon. Nyithatnak a síterepek, üzemelhetnek a vendéglők és a büfék a pályák mellett. Szállást is lehet foglalni korlátozások nélkül, vagyis védettségi igazolvány bemutatása nélkül.

Az üzemelő síterepek Covid-szabályzata előírja a maszk használatát a zárt helyeken és a távolságtartást.

Ausztria (2022.02.17)

Ausztriában a síterepek, a szállásokra és vendéglők is üzemelnek. Mindhárom helyen  a 2G-szabályoknak kell megfelelni. Részletesen korábbi cikkekben, itt és itt.

12-15 év közötti gyerektől negatív tesztet is elfogadnak, december 20-tól szigorítottak a határátlépés feltételein. Részletek itt.

Februárban fokozatosan vezetnek be változásokat, az enyhítések mellett a 2. oltás érvényességét lecsökkentették 180 napra. Részletek itt.

Február 19-től 2G helyett 3G lép életbe a síterepeken, szállásokon és vendéglőkben. Március 5-től már nem kérnek igazolást az előbb felsorolt helyeken. Részletek itt
 

Szlovákia (2022.02.24)

A síterepek december 10-től üzemelhetnek beoltottak és betegségből felépültek számára. A turisztikai szálláshelyek december 25-től nyitva tartanak. Január 3-tól a vendéglők már benti fogyasztásra is fogadhatnak vendégeket.

Január 19-től főleg a besorolások és kategóriák változnak. A legfontosabb, hogy ismét elfogadnak friss negatív tesztet (is) a sípályákon!

Fokozatosan enyhítenek. Február 16-tól már a szállásokon is elég a teszt.

Február 26-tól semmilyen igazolást sem kérnek a síterepeken, szállásokon és a vendéglőkben.

Olaszország (2021.01.31)

A síterepek, a szállások és a vendéglők is üzemelnek. A régiónkénti eltérések lehetnek a járványhelyzettől függően. Részletek itt.

December 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel léphetnek be Olaszországba. Ez természetesen vonatkozik a magyar állampolgárokra, és az oltottakra is. Részletek itt.

December 25-től kötelező az FFP2-es maszk a zárt felvonókon.

Nem koronavírus, de január 1-től kötelező a felelősségbiztosítás és 18 év alatt a bukósisak.

Január 10-től csak az oltottak, illetve a betegségből felépültek (Super Green Pass) használhatják a sílifteket. Ugyanez vonatkozik a szállások és a vendéglőkre is. 12 éven aluliak mentesülnek ez alól. Február 1-től az oltás érvényessége 9 hónapról 6 hónapra csökken.

Jó hír, hogy február 1-től eltörölték a külföldről érkezők tesztkötelezettségét, nem kell PCR-tesztet bemutatni a határon.

Szlovénia (2022.02.20)

Mostantól nem kérnek semmilyen igazolást sem a határon, sem a síterepeken. Részletek itt.

Franciaország (2021.12.14)

A síterepek, a szállások és a vendéglők is üzemelnek. A részletek itt.

Svájc (2022.02.17)

Svájcban február 17-től visszaáll a régi rend. Nem kérnek igazolást sehol. Egyedül a maszkkötelezettség marad egy-két helyen, de a sípályákon már nem.

További országok (2021.12.14)

Decemberben folyamatosan frissítünk, várhatóan a következő országokkal: Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Ukrajna, Lengyelország, Bulgária és Románia.
KOMMENTEK
RM | 2021.12.14. 23:28
Sziasztok! A COVID ellenörző programok linkjét, mit kell pontosan letölteni a telefonra jó lenne csatolni a cikkhez. PL Austria - Grünne Pass. Nekem nem volt egyértelmű a Play Áruházban, hogy melyik a hivatalos ... Slovénoknál is van egy app.

Ezekkel mindenki itthon megnéznheti előre az "állapotát".
RM | 2021.12.14. 23:32
Pl. ha AUstria: https://gruenerpass.gv.at/
csabeszka | 2021.12.14. 23:57
Olaszország szigorít: dec.16-tól MINDENKINEK kötelező a negatív PCR teszt bemutatása!
RM | 2021.12.14. 23:57
Sloveniában:
https://play.google.com/store/apps/...details?id=si.gov.zvem

De ha jól értem, ehhez valami Slovén digitális azonoitás kell, hogy használhato legyen. :-( Én ezzel a sajátomat nem tudtam leellenőrizni ... Ha pl. szállást foglaltok, akkor a szállásadó ki tudja olvasni már utazás előtt is a QR kódot, ha megkéritek. Éttermek, sijegybásárlás esetén is ezt használták szerintem ...
Bata Attila | 2021.12.15. 03:40
RM, köszi szépen, jó ötlet, hamarosan betesszük.
Csabeszka, kösz az infót.
JaniJuli | 2021.12.15. 05:37
Svájc dec.4-óta minden külföldit kötelez, akár oltott, akár nem, egy belépés előtti negativ covidtesztre, aztán 4-7 nap múlva egy svájcban levett tesztet is kell csináltatni, amiről az igazolást be kell küldeni az illető terület egészségügyi hatóságához. Nézzétek utána. Mi most Samnaunban vagyunk december 4-töl. Az orvosi rendelő fejenként 30 frankért (javítva) megcsinálta az igazolást.
Sanyi99 | 2021.12.15. 13:51
Ami az új olasz beutazási szabályokat illeti, szerencsére az átutazásra vonatkozó előírások nem változnak a mostani szigorítással sem. A konzuli szolgálat honlapján részletes info van minden országról, az olaszoknál ez a lényeg:
Beutazási feltételek alóli mentesség (ugyanakkor kötelező a PLF adatlap kitöltése) -
akik saját közlekedési eszközzel 36 órán belül átutaznak Olaszország területén, azzal, hogy a 36 óra elteltét követően kötelesek elhagyni az ország területét, vagy alávetni magukat a járványügyi megfigyelésnek és karanténnak.
Tehát autóval, busszal gond nélkül át lehet menni Olaszországon Franciaországba, de valószínűleg be kell mutatni a szállásfoglalást igazoló dokumentumot, hogy igazoljuk az átutazást.
Zsuzsi1 | 2021.12.15. 17:21
Mi nem fogjuk megcsináltatni. Svájcban vagyunk, Davosban-, mert a belépési nyilatkozatot sem kérték el. Hivatalosan itt sem vagyunk. 4 nap vagy annál kevesebb esetén pedig nem kell újratesztelés. Megjegyzem: A negatív PCR-t sem kérte senki, és az EINREISE formulart sem. Nyilván, ha hosszabb ideig van valaki, akkor indokolt .
JaniJuli | 2021.12.16. 06:04
Szerencsére nem ellenőriztek bennünket sem a határon, így nem kígyóztak sorok. A jogosítványt sem kell lépten nyomon felmutatni, de azért jó ha nálad van.
A bírság, ha elkapnak, kellemetlenül magas.
Az oltási igazolást pedig az interneten is vagy a helyszíni automatáknál is hozzá lehet kapcsolni a síbérlethez, így nincs fennakadás a kapuknál sem. Stubaiban a G2 bevezetésekor a liftnél mindenkinek fel kellett mutatnia az igazolást. Gondolom azóta ott is kitaláltak valamit.
Zsuzsi1 | 2021.12.18. 07:55
Ma reggelre -úgy tűnik -Ausztria is szigorított:2G+negatív PCR-t kérnek.
Mi tegnap éjjel jöttünk haza Svájcból, több határon át de sehol senki semmit nem kért el tőlünk ,nem is állítottak meg, több helyen senki sem volt a határon levő bódéban.
Ettől függetlenül -egyetértve JaniJulival - én is azt gondolom:Mindenkinél legyenek meg a beutazási feltételekhez szükséges papírok, mert ha nincs,megbírságolnak,s 1000-1200 km-ről indulhatsz is haza.
SNOWSHARK2017 | 2021.12.18. 16:59
Az Ausztria-Németország-Ausztria-Svájc-Olaszország útvonalon sehol nem kértek el igazolásokat. Jobb is, mivel az olasz hotelben derült ki, hogy a 36 000 Ft-os PCR teszt (Medicover) és az EU Digital Passenger Locator kinyomtatásokat a szkanner érvénytelennek tekintette (a laptop képernyőjén is...). Szerencsére a három Moderna oltás igazolását elfogadta, de ezt sem kérték a síbérlet vásárlásánál. Remélhetőleg hazafelé tranzitutasként nem kell semmi extra a három Moderna oltás igazolásán kívül. Ha valakinek lesz tapasztalata a hazafelé történő utazásról hétfőtől, annak feltevését megköszönném!
skioutlet | 2021.12.19. 09:28
Kedves Bata Attila!

Felmerült bennünk, hogy Lengyelországba mennénk már most kedden pár napra síelni.. Az ötlet onnan jött, hogy síszaküzletünkben egyre több vásárló mondja, hogy oda utaznak, mert ott nem olyan szigorúak a járványügyi előírások. Köszönettel vennénk, ha ebbe a cikkbe beillesztenétek Lengyelországgal kapcsolatos aktuális információkat. Azt már tudjuk, hogy a V4 államai kölcsönösen elfogadják egymás vakcináit, tehát maga a beoltott vakcina típusa ilyen szempontból közömbös. Szlovákián simán átlehet utazni, ez sem gond - pontosabban annyi azért felmerül, hogy tranzitálás esetében is szükséges az eHranica regisztráció?
Lengyeleknél a szálláson, lifteknél milyen teszteket kérnek? Köszönettel várjuk az aktuális információkat!
Bata Attila | 2021.12.19. 14:20
Kedves Skioutlet,
Félek, hogy később meg fogom bánni ezt a segítséget:))

1. Vakcina
Pontosítanék. Ahogy a konzuli oldal is írja, csak az EU által elfogadott oltóanyagokat ismerik el (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson és Moderna).
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

2. Tranzit Szlovákiában
Elvileg nem gond. Regisztrálni nem kell. Nem tudom, mennyire veszik komolyan, hogy 8 órán belül el kell hagyni az országot és csak kijelölt tranzitútvonalakon lehet haladni. Megállni csak benzinkúton.

3. Lengyel szállás
Szállásokon és vendéglőkben fura szabály van. A héten csökkentették le a kapacitásukat 30%-ra. Ezen a százalékon felül csak oltottakat engedhetnek be. Tehát az oltottaknak nincs gondja.

4. Síelés
Síelésnél úgy tudom, nem kérnek semmit (teszt vagy igazolás). Jelenleg.
skioutlet | 2021.12.19. 15:46
Kedves Attila!

Köszönöm a gyors és pontos választ!

1. Vakcina
Az élt bennem, hogy Lengyelország azon országok sorában van, melyek elfogadják a magyarországi oltottságot igazoló védettségi igazolványt. Köszönöm a pontosítást. Feltételezem, hogy a harmadik oltás (Pfizer) "benyelik", mint egyéb országokban.
Amúgy Szlovákia és Csehország is elfogadja a magyarországi oltottságot igazoló védettségi igazolványt:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../utazas-a-vedettsegi-igaz...

2.
Tranzit Szlovákiában
Ez jó hír:)

3. Lengyel szállás
Karácsony előtt arra számítok, hogy lesz bőven hely, majd ott keresünk valami jópofa helyet.

4.
Síelés
Ez a legjobb hír, olyan mint itthon:)
kamikaze1 | 2021.12.21. 10:20
Na akkor idén sem megyünk csúszni!
retekba | 2021.12.29. 20:59
2 sputnik + pfizerrel vagyok, Sopronnál
meg sem állítottak pedig az ablakon át lobogtattam a zöld appot. Stuhlecken csákányos pénztárnál semmit nem kértek, Zauberbegnél esti síelésnél szintén semmit. Az egyik étteremben kérték az appot de a másikban semmit. FFP2 maszkot a sorbanállásnál kérik,
de ahogy beülnek a bubiba az emberek leveszik.
Zavaros ez a nyugat.
leni | 2021.12.31. 21:54
Mönichkirchen: Határon semmi, EESZT appot mutatva átengedtek (2×Sputnik, 1x Janssen). Szálláson semmit se kértek, csak kérdezték van-e. Jegypénztarban semmit se kértek (4 jegyet vettem). Hüttékben semmi ellenőrzés. Lifteken sem kérik a maszkot.
Szóval a valóság nagyon eltér a szabályozástól. Úgy érezzük, hogy a helyiek is unják.
Ma 22:00-kor kellene zárni, de semmi nyoma...:)
BaoBao | 2022.01.01. 16:15
Kotelnicán (Lengyelo.) voltunk 3 napot. Az oda vissza úton és az ott tartózkodás alatt a kutya meg nem kérdezte tőlünk van- e oltásunk és ha igen milyen...se a szállásadó se a bérletpénztáros se a hütte személyzet...sőt még rendőrrel sem találkoztunk,se Lengyelo.ban se Szlovákiában...
Miki82 | 2022.01.02. 20:15
Koralpe-n voltunk, Rábafüzesnél minket is simán átengedtek. Feleségemnek 3, nekem csak 2 oltásom volt.
Adricsek | 2022.01.03. 10:54
Sziasztok! Esetleg tudja valaki, hogy Szerbia-Kopaonik síbérlet vásárláskor kérnek-e covid igazolványt, vagy tesztet?
Bata Attila | 2022.01.03. 13:09
Nem kérnek semmit.
Krisz80 | 2022.01.03. 13:38
Sziasztok! Van 2 Sputnyik + 1 Moderna oltásom, ami jogszabály szerint nem elég, de a Grüner pass zöld. Ezt elfogadják beutazásnál, a szállásnál és síterepen is, vagy belefuthatok kellemetlenségekbe? Köszi!
Karl257 | 2022.01.03. 14:33
Szia, ha Ausztriáról van szó, akkor a harmadik előtt kellett volna egy antitest vizsgálat és akkor az ok. Amúgy sztem elég lesz így is, csak a 3. oltást kell mutogatni... Mi szombaton megyünk Livignóba, ugyan ez a kombó van nekünk, még péntek este tesztelés lesz izgulunk miatta, mindenki egészséges, de az Ördög nem alszik. :)
Piroska 76 | 2022.01.03. 19:55
Sziasztok!
Szerbiáról tudnátok mondani valamit,tényleg nem kell semmi covid cucc oda?
Köszi
kZ85z8 | 2022.01.04. 09:45
Sziasztok, Ausztriában a síbérlet érvényesítésről van valakinek tapasztalata?
Ehhez is elég a zöld GrünerPass?
Erre gondolok: https://safe2ski.services.skidata.c...om/portal/ticket-validati...
imko91 | 2022.01.04. 12:33
Sziasztok, van valakinek tapasztalata, hogy Szlovákiában a kis apartmanokban mennyire nézik/veszik komolyan a 72 órás negatív PCR tesz meglétét? Köszi!
Zsuzsi1 | 2022.01.04. 13:58
Kedves Karl257!
Amiatt mi is izgultunk,hogy nehogy bármelyik családtagunknál -tünetmentes módon -jelen legyen a fertőzöttség és pozitív legyen a PCR!
Erre van egy biztosítás, aminek az alapbiztosítása egy sima utasbiztosítás+ 400 Ft/nap a Covid kiegészítő biztosítás fejenként!Ez arra is jó,ha utazás előtt közvetlenül bárki pozitív lesz, vagy a kiutazás után, vagy a helyszínen karanténba kerül...stb.
Ha bárkit érdekel a biztosító, megírom privátban.
U.i.:Nem vagyok biztosítási ügynök!!!!:-)))
Karl257 | 2022.01.04. 19:29
Kedves Zsuzsi1! Sajnos útlemondás biztosítást, ahogy néztem már nem tudunk kötni, azt kb 20 nap - 1 hónappal előtte kell. (Hirdetnek itt a honlapon is) Mit fizet a biztosító akkor, mert a szállás árát sztem senki nem adja vissza.. :( Biztosítási alkusznál néztem van Covid biztosítás, de még nem mélyedtem bele nagyon... Ha megírod akkor megköszönöm! Szép Estét!
Zsuzsi1 | 2022.01.05. 09:49
Kedves Karl257!
Megírtam privátban!
L_Kati | 2022.01.06. 17:06
Sziasztok! Szlovákiában milyen szabályozás van jelenleg a sípályákon? Erről van-e valakinek infója tapasztalatok alapján? (A konzuli szolgálat infóit figyelemmel kísérem, de inkább a valós napi gyakorlatra lennék kíváncsi) Köszönöm szépen!
kincseselod | 2022.01.10. 12:32
Ausztriába a gyerekek (12+) beutazásáról és szolgáltatás igénybevételéről kinek milyen infoja van? Két Pfizer oltás mire lehet elég?
magnum56 | 2022.01.11. 20:44
Kedves L_Kati!
Ma voltunk Szlovákiában egy kis pályán, a neve: Julius.
A bérlet vásárláskor kérték az oltási igazolványt.
A büfében maszkot nem viselt senki.
A határon sem volt senki. (Bánréve)
Roland78 | 2022.01.12. 08:59
Szlovákiában a szállás elfoglalásához a Konzuli szolgálati oldal szerint szükséges még 72 óránál nem régebbi pöcörö teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszteredmény. Aki foglalt már szállást, kalkuláljon még a két teszteredmény valamelyikével is, árban és időben egyaránt.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...
Nircee | 2022.01.12. 09:06
Sziasztok! Van most valaki Franciaországban? Nekem 2 Sputnyik + 1 Janssenem van, március elején mennénk. A család többi tagja szerencsés, nekik 3 Pfizer van. Az ellenőrző program alapján jelenleg zöld az igazolásom, de 1.5 hónap alatt ez még sajnos változhat. Él még az a szabály, hogy napi gyorsteszteket elfogadnak? Köszi előre is!
ecsaba | 2022.01.12. 10:27
JaniJuli 12.15.-i Svájcot érintő kommentjére:
Nem tudom, a konzuli szolgálat és a berni magyar nagykövetség oldala szerint csak a nem oltottaknak szükséges a beutazást követően a 4-7 napos újbóli teszt
Flex | 2022.01.12. 12:50
Sziasztok!1db jenssen oltáshoz(ami egyébként 2) mi szükséges hogy ausztriában deszkázhassak?Még 1 oltás,vagy még 2 és úgy lesz meg fizikailag a 3?Elég lenne a jelenlegi oltásom mellé egy pcr vagy egy antigén teszt,vagy kell még 1-2db oltás hogy a grüner pass zölden világítson?Köszönöm.
Babinéni | 2022.01.12. 13:56
@Nircee Szia! Én hasonló oltottsággal indulok Franciaországba január 22-én. A Janssen oltásom "érvényessége" francia szempontból január 3-án lejárt, de az ő appjuk, a Tous AntiCovid érvényesnek mutatja továbbra is. A határátlépéshez készülök antigén gyorsteszttel a biztonság kedvéért, és reménykedem, hogy majd kint, mikor ők olvassák be az igazolásaimat, akkor is érvényes lesz. Tudtommal él a napi gyorstesztes móka, de hazatérés után szívesen leírom a tapasztalatokat.
Nircee | 2022.01.12. 15:41
@Babinéni, nagyon megköszönném, ha majd megírnád! Drukkolok, hogy minden rendben legyen! A Tous AntiCovidot én is néztem, és nekem is érvényes, de még 1.5 hónap van az utazásig, addig még annyi minden megtörténhet. Jó sielést!
lekvar12 | 2022.01.14. 23:30
Sziasztok!
Szerbiában Kopaonikra semmi nem kell...semmitt nem kérnek se oltási igazolást se PCR tesztet...úgyszintén a határon se semmitt! Szabadon jöhetsz mehetsz és szabadon sielhetsz!
Nircee | 2022.01.15. 18:17
Feladtam, nem vagyok hajlandó 4. oltást kérni a hülye franciák miatt. Úgyhogy lemondták az utat, és megyünk Jahorinára, Boszniába. Oda minden magyar igazolás jó.
saláta | 2022.01.17. 11:53
Sziasztok,
Tegnap jöttünk haza Mariborból.
Határátlépési procedúra nincs Lendvánál: autópálya, 130 km/h, ennyi. A beutazáshoz szükséges min. egy 24 órás antigén teszt vagy védettségi. Maribor-Pohorjén min. 72 órás PCR tesztet, vagy 48 órás antigén tesztet vagy védettségit írnak elő a jegyvásárláshoz, néha el is kérik.
Antigén tesztet (ha lejár) a kabinos felvonó aljában lehet csináltatni, nekem bruttó 12 perc volt adminisztrációval, kártyás fizetéssel együtt, és a nyomtatott lelet a kezemben volt. Ez már scifinek is hangozhat, de mindez úgy, hogy hárman álltak előttem a sorban, és 7 EUR-t (2513 HUF-ot) fizettem hitelkártyával.
A felvonókon előírják és közepes határozottsággal meg is követelik a maszkot. Abszolút megér egy hétvégét a hely, még többet is.
Peter94 | 2022.01.17. 13:09
@saláta

Ezek szerint elfogadják a magyar védettségi igazolványt vagy az eu-s covid igazolvány kell?
Esetleg ha nincs kártyám, akkor két antigénnel is meg lehet oldani 3 napot?
rzsolti87 | 2022.01.17. 16:13
Sziasztok!

Kissé bizonytalan vagyok a szlovákiai síelésünk előtt, talán itt van valaki, aki hasonló cipőben jár és használható infót tud adni.

Nem vagyok oltott, de van magyar védettségi igazolványom az átesettségről (még bőven érvényes), viszont mivel gyors teszt igazolta a fertőzöttséget, EU-s igazolásom nincsen. Ha csináltatok PCR tesztet, az elég lehet?

Néztem az eHrancia rendszert is, sajnos sem találtam olyan lehetőséget, ami alapján mentesülnék a karantén alól.

Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy mennyire nézik ezt az egészet komolyan? Agyrém a szarakodás ezzel a hülyeséggel...
Babinéni | 2022.01.17. 16:28
@ Nircee Én ma adtam fel, elvileg január 20-tól már nem lehet teszteltetni sem, hogy legyen érvényes Pass Vaccinal, úgyhogy innentől kezdve nekem is bukta. A TAC Verif app pedig érvénytelennek mutatja az EU-s Covid igazolványom (a sima TAC mutatta érvényesnek, valószínűleg a Verif-et használják az érvényesség ellenőrzésére).
Nircee | 2022.01.17. 18:18
@Babinéni megértem, és nagyon sajnálom! :(
saláta | 2022.01.19. 15:03
@Peter94

A fiam a magyar védettségit mutatta meg a pénztárnál, de nem nagyon tanulmányozták, csak az ablakon át kb. csak rápillantottak. És adtak Neki két bérletet, nem regisztrálták a védettségi semmilyen rendszerben.

Antigén teszt: igen, 48 óráig érvényes az antigén teszt, szóval 2 naponta kell egyet csináltatni. Én egyet csináltattam itthon pénteken, egyet ott a pálya aljában vasárnap reggel, és azzal hétfő estig jó lettem volna.
saláta | 2022.01.19. 15:05
Még egyszer: amit írtam, az a síelésre vonatkozik, és Maribor-Pohorjére.
BonAparte | 2022.01.23. 07:24
Sziasztok!

Tegnap értünk ki Franciaországba, Ozba, Alpe d'huezbe. Svájc felé jöttünk. Osztrák-német-svájci határon csak benéztek a kocsiba, megkérdezték, hogy merre? Box volt a kocsin, tranzit szóra intettek, hogy menjünk tovább. Se QR-kód, se útlevél ellenőrzés nem volt. Francia határon még csak kérdés sem, intettek, hogy haladjunk. Másik két autó Olaszország felé ment, hasonlóakat tapasztaltak.

Skilines-szal jöttünk, saját autós megoldással. Szálláshoz, bérletekhez kaptunk vouchert. Bemutattuk, megkaptuk a kulcsokat a 10 fős szálláshoz és a bérleteket is gond, ellenőrzés nélkül. Se app, se útlevél, se a szálláson, se a bérletkiadásnál. Állítólag a nagyobb felvonóknál szúrópróbaszerűen el-el kérik a covid igazolás QR-kódját.

Ma kezdünk síelni, így a pályáról, hüttéről még nincs tapasztalat. De eddig simaliba
czepi | 2022.01.25. 09:35
Segítségeteket kérem a következő témában. Pénteken a háziorvos pozitív antigén-tesz eredményt mutatott ki ez be is kerül az EESZT-be illetve a Kormányhivatal is elrendelte a karantént. Mivel ez antigén és nem PCR teszt volt így az EESZT-ből nem tudok gyógyultsági igazolást letölteni. Mi ilyenkor a helyzet? A háziorvostól kérhetem a gyógyultsági igazolvány kiállítását és azt fel tudom tölteni majd a Green Pass applikációba vagy mi ilyenkor az eljárás. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Nircee | 2022.01.25. 09:52
@czepi ha jól tudom, antigán gyorstesztre nem kapsz itthon gyógyultságit, csak a pcr-re. Több kollégám is járt így. Én elmennék privátban pcr tesztre.
czepi | 2022.01.25. 10:20
@Nircee köszönöm de már nem biztos hogy pozitív tesztet produkálok illetve ha igen akkor újra indul a karantén szabály is ha jól tudom.
czepi | 2022.01.25. 10:24
Orvos által kiállított két nyelvű igazolás orvosi pecséttel a felgyógyulásról és PDF-be feltöltve a Green Pass-ba esetleg működhet?
hegyizotya | 2022.01.25. 11:00
Szombaton jöttünk haza Ausztriából, Schladmingból. Csak a Grüner Pass-t nézték (határon, bérletpénztárnál), pedig elvileg nekem PCR tesztet is mutatnom kellett volna, mert csak 2 nyugati oltásom van. Személyi igazolványt sem kértek sehol (határon se), bárki EU igazolását beolvastathattam volna az appba. Más megvehette volna helyettem a bérletet másik pénztárnál, stb. Gondolom februárra is marad ez a szokásuk, csak kérdés az app hány oltást néz majd és ad rá zöld pipát. Az FFP2 maszkot nézik, szólnak a lifteknél.
czepi | 2022.01.25. 11:49
Jó hír a konzuli oldalon található az oszták kormány által kiadott angol és német nyelvű orvosi igazolás, amit ha aláírat az ember az orvossal akkor ugyanúgy elfogadják mint az EESZT-ből lekérhető gyógyultsági igazolást.
pistamester | 2022.01.25. 15:36
Szasztok!
Valaknek van tapasztalata Skilines buszos francia határátlépésről? 2 Sputnik+ 1Modernám van, a TAC verif szerint zöld vagyok, de a határon mennyire nézik? Tudom, kéne elvben egy antigén gyorsteszt, de ha álpozitív, akkor hivatalosan karantéénba kerülök itthon. Pénteken mennénk.
Nircee | 2022.01.25. 16:27
@czepi ez jó hír! Akko rminden oké! :)
DHR | 2022.01.26. 16:23
Ma jött infó a Saalbach fb oldalán, hogy csökkentik az oltások érvényességi idejét. Nem is olvastam végig, mert csak felhúzom magam rajta
leon973 | 2022.01.27. 07:01
Pistamester nem ellenoriztek a határon, ahol csippantanak (ilyen csak egy hutte volt az elmúlt 5 napban) ott se kérnek semmit, ha zöld, mehetsz. Jelenleg Alp D"Huez ben vagyunk. Felvononal sehol se volt ellenőrzés.
pistamester | 2022.01.27. 08:13
@leon973 Köszi :) Én is abban reménykedem, hogy leovassák az appot, az zöld, és tovább nem kötözködnek.
BonAparte | 2022.01.30. 11:12
1 hét Alpe d'Huez utáni tapasztalatok.

Ha TAC Verif-ben zöld valaki, akkor semmi miatt nem kell izgulni. Amúgy 2 szputnyik+1moderna, 2 sinopharm+1pfizer, 2 pfizer, 1 jansen, stb. Minden jó volt.

Ellenőrzés mindössze 2szer volt. Egyszer a DMC aljában, egyszer az Alpette aljában, de ki lehet kerülni őket ha az ember akarja. Hüttékben sehol nem kérték el. Egyetlen egyszer Svájcban az autópálya mellett amikor kávét kértünk, és ott fogyasztásra, nem take awayre kértük.

Néha a felvonóknál bekiabálnak, hogy maszk szilvuplé, de ha picit az orr fölé húzod a csősálat, az már megteszi nekik. Mi hordtuk azért az FFP2-őt, mint a kiskatonák. Amúgy ugyanúgy beterelnek 120 embert a 120 fős, zárt felvonóba, egymás hegyén-hátán állva, mint a marhavagonokban. Szinte nulla kontroll van. Szálláson például elviekben 1 ember utazhatott maszkban a liftben, de 4 tök idegen is együtt utazott maszk nélkül. Szóval tényleg senki, de senki semmit sem néz.

Azt meg végképpen senki sem nézi, hogy ha más QR kódját töltöd be az appba, azaz oltás nélkül is bárki tud menni. Nem véletlenül van napi 300-400.000 új fertőzött.

A korlátozások miatt izgulni nem kell, max amiatt, hogy összeszeded a covidot.
koschwarz | 2022.01.30. 13:18
Olaszország, Szlovénián keresztül (Gorizia) múlt hét szombattól tegnapig. Semmi ellenőrzés nem volt az olasz-szlovén határon (a szlovén-magyaron ugye alapból sincs semmi covidos követelmény), ahol pedig elvileg még a három oltás után is negatív tesztet kellett volna bemutatni. Még a EU-s utas helymeghatározós nyomtatványt sem kérték. Konkrétan azon viccelődtünk, hogy olyan volt a "határátkelő", mintha egy zombiapokalipszis utáni tájkép lenne, egyszerűen csak átgurultunk.
Szlovéniában viszont még akkor is kérik a benzinkúton az épület bejáratánál a Green Pass-t, ha csak fizetni akarod a tankolt benzint.
Olaszországban a Marilleva-Folgarida-Madonna síterepen minden nap hozzá kellett kötni a síbérlethez a Green Pass-t, a zárt kabinos felvonóknál szóltak a maszk miatt. A hüttékben épületen belül már semmi ilyen nem volt, csak maszkot kellett viselni (FFP2).
Mi meg hetekig izgultunk, amikor bevezették Olaszországban ezt a negatív tesztes követelményt a belépéshez, hogy a 13 fős csapatból lesz-e valaki pozitív indulás előtt, és erre egyébként sem akartunk pénzt költeni. Végül úgy gondoltuk, elindulunk teszt nélkül, kipróbáljuk a szerencsénket, mert hallottunk olyanról, hogy nem kérték az olasz határon a tesztet, és be is jött...
pistamester | 2022.02.06. 20:57
Most értünk haza Franciaországból Évasion Mt. Blanc terepéről, Svájc-Németország-Ausztria útvonalon, buszos túráról. Egyik határon sem volt semmi egyik irányban sem, illetve kifelé Hegyeshalomnál a legelöl ülő első utas személyiét elkérték, majd visszaadták, és mentünk tovább. Papírokat nem kértek sehol, csak a síterepen a faluból induló első felvonónál reggel kérték a védettségit, ahol TAC Verif-fel ellenőriztek. 2 Sputnik+Modernára is zöld, probléma nélkül mentünk mindenhová. Hüttében, étteremben, boltokban nem kérték, a legtöbb helyen FFP2-es maszkkal lehet belépni, illetve a falvak központi részén (Megeve,Combloux) elvben csak maszkban lehet sétálni. A felvonókon is kötelező a maszk, de a csősálra sem szóltak, és ugyanúgy telipakolták a 40 fős kabint is, heringparty-t előidézve. Síbuszokon voltak a leginkább szigorúak, ott már azért is szóltak, ha nem volt eltakarva az orr, csak a száj, de mindenhol máshol kevésbé foglalkoztak vele. A kitöltendő becsületbeli nyilatkozatot sehol nem kérték, a szálláson sem foglalkoztak vele. A szállás uszodáját is probléma nélkül lehetett használni, ami elvben létszámkorlátos volt, de nem számolták a bent lévőket. Itt a vendégekre bízták, bemennek-e vagy sem.
salamoncs | 2022.02.10. 11:42
Olaszországban fontos változás, hogy február 2-től a 3. ("booster") oltás érvényessége határozatlanná változott a korábbi 6 hónapról. Ez azoknak jó hír, akik viszonylag korán felvették a 3. oltást, és a szezon vége felé terveznek síelni, nem kell rohanni a 4. oltásért
https://italygreenpass.com/vaccinat...ion-certificate-valid-ind...
https://www.suedtirol.info/en/infor...mation/coronavirus/green-...
macsar | 2022.02.12. 20:29
Mi ma jöttünk Murauba. Minden gördülékenyen ment. Határnál megkérdeztékhogy hová. Ennyi. A szálláson meg nem kértek semmit. Nekem 2 sputnyikom meg 1 pfizerem van. A szálláson az előttünk bejelentkezőktől pedig mind elkérték a Grüner passt.
david213 | 2022.02.25. 17:45
Sziasztok ! Olyan kérdésem lenne , hogy oltás nélkül jasná-ba beengednek-e ,illetve milyen dolgokat kéne intézzek , hogy ne legyen semmi fennakadás ?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chalets & Glamping Nassfeld
2022-ben átadott, új, önálló, 4-6 fős házak és 2-3 fős "lombkorona" házikók közvetlenül Kötschach sípályái mellett, 25 km-re Nassfeld sípályáitól. Állatbarát szálláshely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Almhotel Kärnten csillagcsillagcsillagcsillag
Az új 4 csillagos Almhotel Kärnten 1.500 méteren, közvetlenül Nassfeld síterepe mellett várja vendégeit, kétágyas és családi szobákkal, félpanziós ellátással. Síelés után a modern szauna részlegben pihenhetünk meg, panoráma kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnleitn csillagcsillagcsillag
Családi vezetésű kis szálloda a Nassfeldre vezető kiskabinos lift völgyállomásától 4 km-re. Az egy- és kétfős, valamint családi szobák heti turnusokban, félpanziós ellátással foglalhatóak!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.