Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

December 10-től nyithatnak a síterepek Szlovákiában

2021.12.07. 2021.12.22. Bata Attila | frissítve: 2021.12.22.

Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke kedden közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy milyen járványügyi intézkedésekben egyezett meg koalíciós partnereivel. Ezek szerint a a szlovák síterepek a hétvégén már megkezdhetik a szezont.
Donovalyban pénteken nyitnak
Donovalyban pénteken nyitnak
Az szerepelt a miniszterelnöki bejelentésben, hogy a síterepeket OP-rendszerben nyitják meg, vagyis csak az oltottak, illetve a felgyógyultak vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a szállásokat turisztikai célból csak december 25-től nyitják meg

A bejelentés után a síterepek is léptek, így kedd este már Chopok és a Magas-Tátra síterepei is tudatták, hogy készen állnak a síelők fogadására december 11-től. Ez a mai kormányülés után módosult, egy nappal korábban, vagyis, december 10-től nyithatnak a szlovák síterepek. Az is bekerült a rendeletbe, hogy a síterepeken a zárt felvonók csak 25%-os kapacitással üzemelhetnek. A bejelentés után nem sokkal Donovaly már jelezte, hogy pénteken kinyitnak.

A szállások tehát december 25-től nyithatnak, de a korábbi változattal ellentétben a szállodai éttermek sem nyithatnak ki helyben fogyasztásra. A szállóvendégek elvitelre megrendeléshez juthatnak, azonban azt a szobájukban fogyaszthatják el. A szállodákat csak oltottak, felgyógyultak és friss negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. A szállodák wellness részei is kinyithatnak, ide is hasonló igazolásokat kérnek. A vendéglők ebben az időszakban csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Szlovákiában november 25-től kéthetes országos karantént rendeltek el a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A kijárási tilalom alól kivételt képez bizonyos feltételekkel a munkába és iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre és tesztelésre való elmenetel.

Az egyik legszigorúbb intézkedés a lakhelyelhagyás korlátozása, amely csak kivételes és indokolt esetekben engedélyezi a járások közötti átjárást. Az intézkedés komolyságát mutatja, hogy ez még a karácsonyi ünnepekre is hatályban marad.

A konzuli oldal mai dátummal (12.15.) is jelzi a szlovák hatóságok figyelmeztetését, hogy a kihirdetett kijárási tilalom miatt azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik külföldről érkeznek Szlovákia területére. Ezeknek a betartását az ország területén egy rendőri ellenőrzés során is bármikor vizsgálhatják; így jelen időszakban nem javasolt a beutazást turizmus vagy rekreációs célból.

A mostani szabályozások a két héttel ezelőtti rendelkezéseket hosszabbítják meg és módosítják valamelyest. A bejelentés szerint január 9-ig lesznek érvényben. Ez természetesen nincs kőbe vésve, hiszen a héten is többször változtak a szabályok, így a következő hetekben biztos lesz változás, akár pozitív, akár negatív irányba.

Frissítés (2021.12.10.)

A mai módosítás szerint szabadidős, természetben végezhető sportokra nem vonatkozik a kijárási tilalom fontos kitétele. Vagyis, síelés céljából el lehet utazni más járásokba is.

Frissítés (2021.12.14.)

A szlovák kormány ma bejelentette, hogy december 17-től eltörli a nappali kijárási korlátozásokat, azzal indokolva, hogy eddig is túl sok indokkal lehetett kivételt kapni. Tehát a járások közötti átjárások napközben biztosítottak. Egy másik fontos kiegészítés is bekerült. Az éjszakai kijárási tilalom este 8 és másnap 5 óra között nem vonatkozik azokra, akik külföldre utaznak. Ezzel jelentősen tisztul a kép azoknak, akik síelni indulnak Szlovákiába.

Frissítés (2021.12.15.)

Újabb változások a szálláshelyek tekintetében. December 25-től már nemcsak üzleti úton lévő vendégeket, hanem turistákat is fogadhatnak a szlovák szállások. Az eddig is ismert volt, hogy csak beoltottak, illetve betegségből felépültek kaphatnak szállást. A mai rendelet szerint ez még nem elég, turisztikai célból érkezőknek 72 óránál nem régebbi PCR-, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatniuk. Utóbbi teszt megérkezéskor, a helyszínen is elvégezhető.

Szintén újdonság, hogy az éttermek asztali fogyasztásra is kinyithatnak, tehát a megrendelt ételt a vendégeknek nem kell a szobájukban elfogyasztaniuk. Fontos, hogy a szállodák csak vendégeiknek engedélyezhetik a helybeni fogyasztást, külső vendégeket nem fogadhatnak az asztaloknál és külön rendezvényeket nem szervezhetnek.

Ezen felül ma arról is rendelkeztek, hogy a szálláshelyek kapacitásaik 75%-ában fogadhatnak vendégeket.

Frissítés (2021.12.22.)

Ma bejelentették, hogy a vendéglők január 3-tól fogadhatnak beülős vendégeket, addig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Végleges döntés még nincs, de valószínűleg a vendéglők és kocsmák OP üzemmódban szolgálhatnak ki, vagyis csak beoltottakat vagy betegségből felgyógyultakat fogadhatnak beltéren.
KOMMENTEK
Csaba Pocsai | 2021.12.08. 11:21
A kijárási korlátozásokról viszont ellentmondásosak az információk. A rendelkezés alapján a szlovákok (illetve a tranzitálás kivételével a külföldiek is) a járások között nem utazhatnak csak munkavégzés, tanulás illetve néhány más elkerülhetetlen ok miatt. A sporttevékenység ebbe nem tartozott bele. Ellentmondásosak az információk ennek a módosításáról, eltörléséről. Számunkra hiába nyitnak a pályák ha a kijárási korlátozások miatt nemhogy külföldről, de még a szomszédos járásból is tilos odautazni.

Ha erről már tudunk biztosat megjelentetnétek egy hírt? Valószínűleg sokunknak fontos lenne.
Sarun | 2021.12.08. 16:55
December 25-től nyitnak a hotelek is, feltételezem, hogy legkésőbb akkortól már eltörlik az utazási korlátozásokat is.
Csaba Pocsai | 2021.12.09. 07:18
Köszönöm a frissítést! :)
Lata | 2021.12.10. 15:25
Ez a mai nagy büdös helyzet. A konzuli szolgálat mai dátummal ezt nyilatkozza

Aktuális:

2021. 12. 10.

November 25-től továbbá a szlovák kormány döntése alapján szükségállapotot léptettek életbe. Mind az oltottakra, mind az oltatlanokra és a fertőzésen átesettekre egyaránt érvényes módon, a Szlovák Köztársaság területén a szabad mozgást és tartózkodást 2021. november 25-én kezdődően, január 9-ig minden nap 05.00 órától másnap 01.00 óráig kijárási tilalommal korlátozzák. A kijárási tilalom alóli legfontosabb kivételek a munkába járáshoz, továbbá a létfontosságú üzleti vagy szolgáltatási egységekbe látogatáshoz kapcsolódnak; a járások közötti átjárás is ezekben az esetekben lehetséges.

Ugyanakkor nem érinti a korlátozás a Szlovákia területén történő áthaladást (tranzitálás), az továbbra is regisztráció és oltottság igazolása nélkül lehetséges, de csak a kijelölt útvonalakon. Továbbá egyelőre nem léptek életbe módosítások a határ átlépésére vonatkozó szabályok és a határellenőrzések rezsimjének szigorítása tekintetében. A Magyarország felől érkezők – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak a határátkelőkön A Rendőrség bejelentése szerint 2021. december 4-én, december 11-én és 18-án a fentieken túl is célzott ellenőrzéseket fog végezni az osztrák, magyar, lengyel és cseh határon. Az ellenőrzések elsősorban a Szlovákiába belépő utasokra vonatkozó karanténintézkedések betartására, a teljesen beoltott státus igazolására fognak vonatkozni és arra, hogy a 12 év 2 hónapon felüli személyek elvégezték-e a kötelező regisztrációt az eHranica-rendszerben.

A szlovák hatóságok figyelmeztetnek, hogy a kihirdetett kijárási tilalom miatt azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik külföldről érkeznek Szlovákia területére; ezeknek a betartását az ország területén egy rendőri ellenőrzés során is bármikor vizsgálhatják; így jelen időszakban nem javasoljuk a beutazást turizmus vagy rekreációs célból. A schengeni külső határokon, azaz az ukrán határon, valamint a schengeni övezeten kívüli országokból érkező légi járatokon minden egyes utast ellenőrizni fognak a rendőrök, hogy megállapítsák, az utazás célja megfelel-e a kijárási korlátozás alóli kivételnek.

Ugrott a Tátrai szilveszteri utunk maradunk itthon.

(utolsó mondat a moderálási szabályok alapján törölve - a szerk.)
truj | 2021.12.17. 17:12
Ki az aki ilyen körülmények között előre foglal, készül?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.