Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákiában újabb síterepek nyitnak karácsonykor

2021.12.23. Bata Attila

December 10. óta már üzemelnek a nagyobb és ismertebb síterepek Szlovákiában. Azonban szállásokat csak december 25-től lehet turistáknak foglalni, ezzel egyidőben számos síterep kezdi meg a szezont.
Snowparadise - Veľká Rača: nyitás december 25-én
Snowparadise - Veľká Rača: nyitás december 25-én
Előszezoni menetrend szerint üzemelnek most még Szlovákiában a síterepek. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb síterepek már kinyitottak, folyamatosan készítik elő a pályákat és naponta üzemelnek. A kisebb síterepek még csak hétvégére nyitottak ki. Az előző hétvégén közel 35 szlovák síterepen lehetett síelni, most hétközben ez a szám lecsökkent 25-re.
Jasna
Jasna
Az utóbbi napokban kisebb-nagyobb havazás érte el a magasabb szlovák régiókat, így 5-15 cm friss havat kaptak a síterepek. Természetes hóból a síterepeken a legtöbbet Chopokon (62 cm) és a Csorbatónál (33 cm) mértek a meteorológiai intézet munkatársai. Chopokon, a síterep tájékoztatása szerint, a felső részeken 50-60 cm, az alsóbb részeken 20-30 cm vastag a hóréteg a sípályákon.

A hidegre fordult időjárás is kedvez az előkészületeknek. Tegnap a hegyekben szinte mindenhol mínusz 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. A települések közül a 831 méteren található Sztracena (szlovákul Stratená) mérőállomása a Szlovák Paradicsomban mínusz 19,4 fokot mért, de a Tátrákban is mínusz 20 fokig süllyedt a hőmérséklet.
Jasenska dolina: már üzemelnek, de mennek a hóágyúk is
Jasenska dolina: már üzemelnek, de mennek a hóágyúk is
Felhívjuk a figyelmet egy "bökkenőre". A síterepek és szállások elfogadnak 180 nappal korábbi pozitív PCR-tesztet, ezzel azonban jelenleg nem lehet belépni az országba. A karanténmentes belépéshez teljes beoltottság vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt kell. A betegségből felgyógyultaknak a belépés csak akkor engedélyezett, ha legalább 1 adag oltást felvettek. Részletek a konzulátus oldalán. Szintén érdemes még indulás előtt kitölteni a regisztrációt. Ez egész szezonban jó lesz, mivel hat hónapig érvényes.

December 25-től már a síelők is foglalhatnak szállást Szlovákiában, ezzel együtt a szállások vendéglői is kinyitnak. A szállások csak oltottakat vagy betegségből felépülteket fogadnak, akiknek még egy negatív tesztet is be kell mutatniuk megérkezéskor. Gyermekektől, 12 év és 2 hónapos kor alatt nem kérnek semmit.

A síeléshez szintén OP igazolást kérnek, amely mutatja a beoltottságot vagy a betegségből felgyógyulást. Teszt önmagában nem elég és nem váltja ki a jogosultságot.

A szállodák vendéglői már december 25-től nyithatnak a szállóvendégek részére, itt már nem kell a szobában elfogyasztani a reggelit vagy a vacsorát. A többi vendéglő vagy kocsma csak január 3-tól fogadhat vendégeket beltéren, addig csak elvitelre szolgálhatnak ki.
Donovaly: december 25-én nyit a Nova Hola oldal
Donovaly: december 25-én nyit a Nova Hola oldal
Számos síterep a karácsonyi szünet kezdetére időzítette a nyitását, és december 25-től már várhatóan 50 szlovákiai síterepen lehet húzni az íveket. Azonban a korábban kinyitott síterepeken is sorra nyitják meg az új pályákat, például Donovalyban a meredekebb oldalt. Eddig nem volt tömeg a szlovák síterepeken, és az árak is mérsékeltebbek voltak. December 25-től azonban már többet kell fizetni a bérletekért.
KOMMENTEK
SteadyMan | 2021.12.25. 15:09
A cikkben hivatkozott szlovák regisztrációs weboldal harmadik lapján a "Permanent Address" mezőkben nem lehet csak szlovák településeket választani és csak 5 számjegyű "ZIP Code"-ot fogad el, így meg nehéz magyar adatokat beírni a lakcímhez. (H1234 nem megy.)
Kell ez egyáltalán? Nézik kint valahol?
Bata Attila | 2021.12.25. 15:16
Egy nullát írj a magyar irányítószám elé, vagy bármilyen számot. PL. 01234

Hivatalosan kell, gyakorlatban nem szokták nézni. Te döntesz.
SteadyMan | 2021.12.25. 15:26
Ezt próbáltam én is. Meg azt is, hogy ha már nem enged a város mezőben kiválasztani, meg beírni sem magyar települést, akkor beírom az utca elé. De úgy meg nem engedett tovább.
gagaga3210 | 2021.12.26. 11:08
Sziasztok. Van valakinek tapasztalata, infója Szlovákia szállásfoglalásnál milyen tesztet kérnek? PCR, Antigén, vagy elég a helyszíni gyors teszt? A konzuli oldalon nincs ezzel kapcsolatban semmi. Köszönöm
Bata Attila | 2021.12.26. 12:59
Bármelyiket elfogadják a háromból.
Bigmafa | 2021.12.26. 17:25
A héten mennénk ki egynaposra Chopokra. 12 ev alatti lányomnak kell teszt a belépéshez /sieleshez, ha a családban mindenki teljesen oltott? A konzuli honlapról nem derül ki nekem egyértelműen. Karantén nem kell azt értem, de teszt? Köszönöm!
Bata Attila | 2021.12.26. 18:24
Nem kell
gyerecske | 2021.12.27. 09:50
Sziasztok!
Jól értem, hogy a síeléshez oltottság és a betegségből felépülés igazolása kell, a belépéshez viszont mindenképpen szükséges legalább egy oltás?
BKZsuzsi | 2021.12.28. 10:51
Január 1-től a Chopokra mennénk. Volna olyan szállástipp, ahol félpanzió is van és nem túl drága? Köszönöm előre is...
admin3 | 2021.12.28. 12:15
BKZsuzsi: https://sielok.hu/szallas/bystrinka.../ - a déli oldalhoz van közel, kevesebbet kell Magyarországról autózni, nemrég még volt szabad helyük és ellátással & wellnessel is rendelkeznek, mindez remek áron.
SteadyMan | 2022.01.05. 21:03
Egyébként meg kiderült időközben a konzuli hivataltól amit kérdeztem. A szlovák regisztrációs oldalon félrevezető a "Permanent Address" rész. Oda azt a címet kell beírni, ahova megyünk Szlovákiában, azért lehet csak szlovák településeket kiválasztani. Pl. Donovaly-hoz a ParkSnow címét adtam meg a Google-ből. (City/Town:Donovaly, Street: Pod Magurou, House number: 801, Postcode: 97639) Persze bármit be lehet írni, hogy tovább engedjen az oldal és pár perc múlva a megadott e-mailre megjön a regisztráció - ami 6 hónapig érvényes - és abban a megadott cím benne sincs amúgy.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.