Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszország: csak FFP2-es maszkban a zárt sífelvonókon

2021.12.28. Bata Attila

Olaszország karácsony előtt újabb szigorításokat jelentett be, amelyek a síterepeket most közvetlenül nem érintik, de az olaszok mindennapjai megváltoznak. A síterepek is készülnek egy esetlegesen romló helyzetre, január 10-től változás jöhet a bérletvásárlásnál.
Csak FFP2-es maszkban a zárt felvonókon! (Kép: Livigno)
Csak FFP2-es maszkban a zárt felvonókon! (Kép: Livigno)
 A vendéglátóhelyeken az állva fogyasztáshoz is szükségessé vált a koronavírus elleni védettségi igazolás Olaszországban, és országosan kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést a római kormány ünnepi járványintézkedéseivel, melyeket karácsony előtt jelentettek be, miközben az omikron vírusvariáns aránya megközelítette a harminc százalékot - írj az MTI.

A járványmutatók ugrásszerű emelkedése miatt a Mario Draghi vezette kormány, korábbi bejelentéseinek megfelelően, tovább növelte az óvintézkedések szintjét. A karácsony előtti kormányülésen hozott döntéseket Roberto Speranza egészségügyi miniszter hozta nyilvánosságra a televíziókban, rádiókban és az interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón.

Az egész országban kötelezővé tették az orrot és szájat elfedő maszk viselését szabadtéren is hatéves kortól. Az intézkedés egyelőre január 31-ig érvényes. Zárt térben, például irodákban, üzletekben, mozikban, színházakban, sportlétesítményekben, játéktermekben, valamint a városi és a hosszabb távú tömegközlekedési eszközökön - így a vasúton és a repülőgépeken is - az FFP2 típusú maszkot kell viselni. A mozikban és a stadionokban megtiltották az étel- és italfogyasztást.

A vendéglátóhelyekre kizárólag védettségi igazolás birtokában lehet belépni, tehát legalább egy oltással, a betegségből történt felgyógyulás igazolásával vagy ezeket kiváltó negatív teszteredménnyel. Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a védettségi igazolást nem csak asztalnál történő fogyasztás esetén kell felmutatni, hanem akkor is, amikor valaki a bárpultnál állva fogyaszt el egy csésze kávét vagy cappuccinót, ami az olaszok mindennapos életének szerves részét képezi.

A szigorítás értelmében február elsejétől a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilencről hat hónapra csökkentik. Az emlékeztető oltást pedig az utolsó adag vakcinától számított négy hónap múlva kell felvenni az eddigi öt helyett.

Külön korlátozások vonatkoznak a közelgő szilveszterre is: január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek. Január 31-ig bezárják a diszkókat és táncolásra alkalmas más szórakozóhelyeket.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy megerősítik a határellenőrzést is, ami azt jelenti, hogy elsősorban a repülőtereken szigorítják az utasok ellenőrzését. Jelenleg az Olaszországba való belépéshez az Európai Unió tagállamaiból és ezeken kívülről érkezőkre is tesztelési kötelezettség vonatkozik a beoltottak számára is.

Síeléssel kapcsolatban:

Síelni továbbra is a korábban bejelentett feltételekkel lehet, azonban a síterepek felkészülnek arra az eshetőségre, ha a tartományuk a narancssárga kategóriába kerül a fertőzöttséget tekintve. Jelenleg nincs ebben (a 3. legfertőzöttebb) kategóriában egyetlen tartomány sem, azonban már 7 tartomány került a sárga zónába (a 2. legfertőzöttebb) a december eleji kettővel szemben.

A korábbi szabály szerint a narancsszínű régiókban csak a szuper zöld igazolvánnyal rendelkezők síelhettek volna. Január 10-től azonban két különböző jegyet vezetnek be a síterepeken, a narancs régiókban. Az egyikkel az összes liftet lehet használni, míg a másik nem lesz érvényes a zárt felvonókra (a buborékos ülőlift is ennek számít). A szuper zöld igazolványosok továbbra is használhatnak minden liftet. Akik nem tudják igazolni beoltottságukat vagy betegségből felépültségüket, azok nem használhatják a zárt lifteket. Ez a korábbi döntéshez képest enyhítés, hiszen nem tiltja meg a síelést a narancs régióban a teszteltek számára, a nyitott lifteket továbbra is használhatják.

Ne felejtsük el, és ezt a karácsonyi rendelet is megerősítette, a zárt lifteken kötelező maszk viselete. Maszk minden síliften kötelező és a liftek előtti sorban állásnál. A nyitott lifteken és a sorokban a sebészi maszk (is) elfogadott, azonban a zárt lifteket csak FFP2-es maszkkal lehet használni december 25-től. 
KOMMENTEK
zsoca92 | 2021.12.28. 15:07
Sziasztok!

Szerintetek az olaszok is meghülyültek már teljesen?
3 nyugati oltás után még elfogadtam, hogy kell teszt a határátlépéshez, de azért ezek az intézkedések már nevetségesek. Hegyek között a friss levegőn, ott ahol a legtisztább a levegő, fel kell venni a maszkot, komolyan?
Nyitott lifteken és sportolás közben úgy, hogy 3szor bevagyok oltva és negatív teszttel is rendelkezem?
Bata Attila | 2021.12.28. 15:14
Sportolás (síelés) közben nem kell felvenni a maszkot.
zsoca92 | 2021.12.28. 15:25
Köszönöm az információt.

Biztos vagyok benne, hogy más is jár ebben a cipőben: (röviden)
- a szállás le van foglalva, dolomitok, civetta, január 22-29
- mindenki 2 vagy 3 szor be van oltva
- a szállás ki is van fizetve
- majd 5en izgulva megyünk tesztelni péntek délután, úgy hogy minden kész van indulásra, az autó be van pakolva stb...
(csak azért írom, hogy izgulva megyünk tesztelni, mert ezek a "megbízható" tesztek produkálnak szép eredményeket)
cdl | 2021.12.28. 16:26
Hétfőn reggel hatkor teszteltem Pesten, utána indultam ki. Útközben néztem az eredményt. Izgi volt.
HPali | 2021.12.28. 17:14
:-)
Igen, ez az utolsó pillanatban teszteljünk és az utolsó utániban esetleg kap egy random tesztet az ember a határon, tényleg elég idegőrlőek. És leginkább látványintézkedések, bőven van náluk már saját vírus, ha néhány sokszor oltott turista visz még tünetmentesen, az nem oszt, nem szoroz.

Biztosítást ma nézegettem, melyik hajlandó fizetni, ha pozitív teszt miatt nem tudunk elindulni, csak az Aegont találtam, bár az meg jó drága, a többi maszatol illetve kizár a biztosításból. Mindegy, ez van...
admin3 | 2021.12.28. 17:30
Pozitív PCR teszt esetén ez a biztosító is térít, amennyiben az útlemondási biztosítást is megköti a vendég:
https://sielok.hu/rovat/utasbiztosi...tas/cikk/mondial-utasbizt...

Az útlemondási biztosítás (más sztornóbiztosításokhoz hasonlóan) legkésőbb 31 nappal az utazás megkezdése előtt köthető!
HPali | 2021.12.28. 17:53
Köszi, bár itt már kicsúsztunk az időből, de legközelebb illetve másoknak jól jöhet.
simo janos | 2021.12.29. 10:05
Sziasztok!
Mi január nyolcadikán utazunk a Dolomitokba Erdélyből, a 24 órás antigen tesztbe szűkösen férünk bele, négyünk pcr-teszt árát inkább elsörözném, kérdésem az, kérik a valóságban a teszteket vagy csak a védettségit? Mi Siliannal lépünk be Olaszországba, ott korábban ellenőrzés se volt.
szraymy | 2021.12.29. 12:20
Lehet egyik nap kerik masik nap nem, egyik autotol kerik masiktol nem, neha hatarellenorzes sincs maskor van. Ez eddig is igy volt, ausztriaban is s mashol is. Kerdes h epp milyen kedve van a hatarornek. Lehet kockaztatni, kerdes h megeri-e
tomfekete | 2021.12.29. 21:33
12.27-en érkeztünk Tarvisio-ba. A határon nem tudván mi lesz 90 km/-ra vettem vissza a tempót. Síbérletet venni semmi nem volt, a védettségit eddig sehol nem kértek.
Soma | 2021.12.30. 08:25
9.-én megyünk Livignoba. 8.-án 18:00 órára van időpontunk antigén tesztre. Mi van, ha csak 18:00 óra után érünk a határra? Akkor nem fogadják el a teszt eredményét?
toci | 2021.12.31. 09:08
Sziasztok,
Mi karácsony előtt voltunk Dolomitokban síelni (fantasztikus volt;) és Ljubljanában csináltattunk antigen tesztet. Ott csak 7€ egy teszt! (helyi lakosoknak ingyenes…viszont a PCR meg nálunk olcsóbb).
Lehet időpontot is foglalni; https://testiraj.si/en/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.